2023.12.8 17:15
Olvasási idő 2:39
Szöllősi Anna

Kávészacskóból készült táska vagy Lölő-persely? Funky ajándékötletek karácsonyra magyar tervezőktől

Kávészacskóból készült táska vagy Lölő-persely? Funky ajándékötletek karácsonyra magyar tervezőktől
Forrás Instagram / SMÖRGÅS CLOTHES
DESIGN AJÁNDÉK KARÁCSONY ÖSSZEÁLLÍTÁS

Ha idén karácsonykor kreatívabb lennél, mint amikor az utolsó pillanatban vásároltad meg minden rokonnak pont ugyanazt a krémlikőrt, hoztunk néhány ajándékötletet hazai tervezőktől, amik menők vagy poénosak, ráadásul kisvállalkozásokat támogathatsz velük.

Coffewear

A Coffewear ars poeticája, hogy semmi sem szemét. A budapesti székhelyű márka 2018-ban startolt el, és azóta számtalan újrahasznosított anyag kapott a kezük alatt új életet, pénztárcák, táskák, neszeszerek, tokok és táskák formájában. A Coffewear – ahogy arról a brand neve is árulkodik – főleg egyszer használatos kávészacskókat hasznosít újra.

Forrás Instagram / Coffeewear

malna__jewellery

Ha valami visszafogott, szolid ékszert keresel a legkonzervatívabb rokonodnak, akkor inkább görgess tovább. Viszont ha a punk unokatestvéredet szeretnéd meglepni, akkor a Székely Málna által tervezett darabok között biztosan találsz valami vagány gyűrűt, ami akkora, hogy önvédelmi eszköznek is simán elmenne. 

Forrás Instagram / malna__jewellery

Lanzarote 

Gondolj a legesetlenebb bölcsészbarátodra, aki megvesz egy könyvet, és kábé azonnal lekapja a borítóját, mielőtt az szamárfüles lesz, vagy ráömlene a reggeli kávéja. Amire egész életében szüksége volt, csak legfeljebb nem tudott róla, az egy könyvvédő, amivel idén karácsonykor akár meg is lepheted. A Lanzarote könyvekre és Kindle-re készít funky tokokat és védőborítókat, emellett a projekt Instagram-oldalán időnként jelentkeznek könyvajánlókkal is. 

Forrás Instagram / Lanzarote

Hegyvidéki Manufaktúra

A Hegyvidéki Manufaktúra első nagy dobása az Orbán Viktor mellszobrát ábrázoló gyertya volt, majd újabb kegytárgyakkal rukkoltak elő: Müller Cecília cserép, Mészáros Lőrinc pedig egy persely formájában testesült meg. (Kíváncsiak lennénk, mennyi pénzt bír el az ország leggazdagabb gázszerelőjének feje...) Ha a Lölő-perselyben kuporgatott pénzből nem is megyünk sokra, érdemes szem előtt tartanunk ezt a klasszikus, magvas gondolatot mint motivációs üzenetet és életfilozófiát: aki nem dolgozik, annak nem lesz szállodalánca!

Forrás Instagram / Hegyvidéki Manukfaktúra

Medencebag

A Medencebag olyan hirdetési ponyvákból és feleslegessé vált anyagokból készít hátizsákot, hevedertáskát és különféle hordozókat, amik egyébként a kukában végeznék. A márka 2006 óta termeli ki a színesebbnél színesebb darabokat, kínálatukban pedig nincs két ugyanolyan: minden táska egyedi tervezésű, hazai kézművesek műhelyében születik meg. Ezen kívül tartanak workshopokat, ahol egyszerűbb vagy összetetteb táskák és kiegészítők készítésére is van lehetőség, ha inkább élményt ajándékoznánk tárgy helyett. 

Forrás Instagram / Medencebag

Nozipozi

A Nozipozi oldalán kötött termékeket és végtelen gyöngyös cuccot találunk: a kínálatban vannak kézzel és géppel kötött darabok, gyöngyös ékszerek és a kötés és gyöngyfűzés technikáját ötvöző ruhák is. Ha veszel egy színes kötött sapkát karácsonyra, azzal nem nagyon tudsz mellélőni, ráadásul sokkal fenntarthatóbb, egyedibb, és nem sokkal drágább, mintha besétálnál egy fast fashion shopba: minden termékből csupán néhány modell készül, emellett a Nozipozi alapítója, Nóra azon dolgozik, hogy lehetőleg másodkézből vásárolja meg a mások számára már feleslegessé vált anyagot, és minél kevesebb fonalhulladékot termeljen.

Forrás Instagram / Nozipozi

tābi

Megvehetjük a századik fehér bögrét az Ikeában, de mennyivel menőbb egy olyanból inni, amibe valaki hosszú órákat és egy nagy adag szakértelmet ölt bele, vagy amit mondjuk mi magunk készítettünk el. A Tābi mögött álló Tábi Eszter a LUNO stúdió közösségi műhely egyik alapítója is, ahol rendszeresen szerveznek agyagozós workshopokat. Az általa tervezett, megvásárolható kerámiákat kézzel készíti el, és még személyesebbé teheti az ajándékot, hogy speciális megrendelésre is dolgozik.

Forrás Instagram / tābi

Gemini Hotstuff

A Gemini Hotstuff missziója, hogy a tömeggyártású fast fashion trendekkel szemben kiváló minőségű és a lehető legnagyobb mértékben hulladékmentes darabokat hozzanak létre. Nemrég piacra dobott kollekciójuk, a The empty greenhouse collection / Purplemelone Capsule az élelmiszertermelés kritikus helyzetére világított rá, az alábbi patchwork nadrágok pedig a zero waste és hulladékfelhasználás jegyében születtek.

Gyuris Bence Forrás Instagram / gemini_hotstuff

SMÖRGÅS CLOTHES

A Smörgas Clothes márka alapítójának, Bán Viktóriának a trippy, színes, pszichedelikus formák és minták váltak a védjegyévé, emellett a fenntarthatóság és emberi egyenlőség is szem előtt tartandó szempont a tervezési és kivitelezési folyamatok során. Fő profilja a kézzel festett póló, de újrahasznosított ikeás hasitasik vagy kitűzők is születnek a kezei között, néhány terméke pedig már a Szputnyik polcain is megtalálható. 

Forrás Instagram / SMÖRGÅS CLOTHES

Juxta

A Juxta név az alapítótagok, Flóra és Sári szavaival élve a „fellengzős kurátori szövegekből ismert *juxtapizíció* [mellérendelés, egymásmellé-helyezés]“ szóból ered. Ez kábé le is festi a vállalkozás profilját, ami a dadaista, szürrealista és posztmodern irányzatokból merít: a lányok főleg szuperszínes kollázsokban utaznak, amik Xerox fénymásolóval készülnek. A Juxta idén naptárral is jelentkezett, a hónapokhoz tartozó nyomatok pedig letéphetőek és önállóan is remekül megállják a helyüket, így 2024 végével sem kell a kukában végezniük.

Forrás Instagram / Juxta
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!