2023.11.30 9:02
Olvasási idő 1:00
Masszi-Rigó Csilla

100 évesen meghalt Henry Kissinger, az Egyesült Államok történetének egyik legbefolyásosabb politikusa

KÖZÉLET AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK HALÁL HENRY KISSINGER POLITIKA

Az egykori amerikai külügyminiszter 100 éves volt.

Szerda éjjel száz éves korában elhunyt Henry Kissinger, az Egyesült Államok egykori külügyminisztere, az amerikai történelem valaha volt egyik legbefolyásosabb alakja – írja a CNN.

Az amerikai politikus 1923-ban született Heinz Alfred Kissinger néven Németországban, ahonnan családja zsidó származásuk miatt 1938-ban New Yorkba menekült a náci hatalom elől. 

Henry Kissinger egykori amerikai külügyminiszter. Forrás R. Brigden/Express/Hulton Archive/Getty Images

A férfi csak 20 évesen kapta meg az amerikai állampolgárságot, 1969-től Richard Nixon mellett kezdett el dolgozni nemzetbiztonsági főtanácsadóként, ezzel párhuzamosan pedig 1973 és 1977 között ő volt az Egyesült Államok külügyminisztere. Pozíciójától még az 1975-ös Watergate-botrány sem tudta megingatni, bár abban az évben leváltották őt a tanácsadói szerepkörből. 1973-ban, még miniszteri munkája alatt kapta meg a Nobel-békedíjat azt követően, hogy befejeződött a vietnámi háború. 

Kissingert sokan az amerikai politika egyik legellentmondásosabb alakjának tartják. Már közvetlenül a Harvardon végzett tanulmányai után tanácsadóként dolgozott több állami szervezetnek, Nixonnal való munkakapcsolata előtt pedig három egymást követő választási ciklusban is külpolitikai tanácsadója volt Nelson Rockefellernek.

Külügyminiszterként nagy szerepe volt az Egyesült Államok és a Szovjetunió, illetve később Kína közeledésében is. 1973-ban a jóm kippúri háború befejezése után ő vezette a béketárgyalásokat Izrael, valamint az Egyiptom és Szíria vezette arab koalíció között. Ő volt az is, aki támogatta az Augusto Pinochet által vezetett chilei katonai puccsot is, mely közben nyoma veszett a szocialista fordulatot ígérő Salvador Allendének, aki később holtan került elő. Halálának körülményei a napig tisztázatlanok, ahogy az is, hogy Kissinger pontosan milyen szerepet töltött be az amerikai beavatkozásban.

Henry Kissinger haláláig aktív maradt, idén nyáron még közös sajtótájékoztatón méltatták egymást Hszi Csin-Pinggel, a Kínai Népköztársaság elnökével.