2023.12.15 16:35
Olvasási idő 2:21
Krajnyák Petra

Így hatott a divatra Diana hercegnő – A halhatatlan stílusikon öröksége, a minimalista, szabad és rebellis ruhatár titka

Így hatott a divatra Diana hercegnő – A halhatatlan stílusikon öröksége, a minimalista, szabad és rebellis ruhatár titka
Forrás Jayne Fincher/Getty Images)
DIVAT DIANA DIVAT DIVATTÖRTÉNET

Lady Diana Spencerből egyik pillanatról a másikra lett az egykori trónörökös, Károly herceg feleségeként médiaszenzáció. A tragikus hirtelenséggel elhunyt hercegné milliók szívébe lopta be magát közvetlen bájával és hihetetlen stílusérzékével.

Majdnem harminc év telt Diana Wales-i hercegnő halála óta, ám az iránta való érdeklődés töretlen maradt. Életét megannyi film, könyv és a jelenleg futó Korona című sorozat is feldolgozta, még az új generációk is megidézik Diana szellemiségét ikonikus szettjeinek felelevenítésével. A néhai hercegné ruhatára továbbra is generációkat inspirál fiai feleségeitől kezdve a TikTok-felhasználókig. Amint a nyolcvanas években nemzetközi ismertségre tett szert a jelenlegi brit uralkodó, III. Károly első feleségeként, az őt övező szenzációéhség csillapíthatatlan volt, mely divatikon státuszához és halálához is vezetett. 

Összegyűjtöttük Diana leginspirálóbb összeállításait és kortalan stílusának alapelemeit, így tiszteleg szerkesztőségünk a popkultúra előkelősége előtt.

Sloane Ranger

A fiatal óvónő, Diana Spencer kezdetben a londoni Sloane Square negyedre és az ott élő, sztereotipikusan felső-középosztálybeli nőkre jellemző ruhákat hordott. A félénk, 18-19 éves arisztokratának kislányos bájt kölcsönöztek a kardigánok, hosszú szoknyák, magas nyakú ingek, kötött pulcsik és gyöngysorok.

diana, divatdiana, divatdiana, divatdiana, divat
Galéria megtekintése
(5)

Azok színpompás 80-as évek...

Ne felejtsük el, hogy szinte gyerekként, koránt sem kiforrott stílussal és személyiséggel került a királyi családba. Kezdetben a 80-as évek színes, vibráló, habos babos stílusának megfelelően jelent meg a nyilvánosság előtt, mielőtt magabiztosan öltözködő, felnőtt nővé érett volna.

diana, divatdiana, divatdiana, divatdiana, divat
Galéria megtekintése
(5)

Cannes-glamour

Diana kezdetben nem mutatott különösebb érdeklődést a divat iránt, ám ez gyorsan megváltozott Bruce Oldfieldnek köszönhetően. A brit dizájner bujtotta fel a rövidebb szoknyák és testhezállóbb darabok viselésére, és vezette be a nívós filmfesztiválok fényűző esztétikájába. A 80-as évek végére a brit dizájnerek nagykövete lett, akiktől szűkebb, vállakat és lábakat villantó ruhái tömkelegét szerezte be.

diana, divatdiana, divatdiana, divatdiana, divat
Galéria megtekintése
(6)

Ég veled, protokoll!

Az udvarnak való megfelelési kényszer elengedését a merészebb, pántos, alakját kiemelő, V-kivágású darabok fémjelezték. Olyannyira felszabadult, hogy meg merte mutatni ruhán keresztül valódi énjét. Nem a Wales-i hercegnét, hanem Dianát. Az újonnan szerzett magabiztosságnak köszönhetjük a fejpántként viselt gyémánt és smaragd chokert, amit magától Erzsébet királynőtől kapott kölcsön.

diana, divatdiana, divatdiana, divatdiana, divat
Galéria megtekintése
(6)

Royalty off-duty

Ritkán látott bárki arisztokratát, pláne a Windsor-ház tagjait lovagló ruhán kívül bármilyen más szabadidőruhában. Diana bő pulcsikkal, farmerrel, kantáros nadrággal és csizmákkal verte ki a biztosítékot a királyi családnál. Ugyanezzel a lendülettel pedig belopta magát az átlagember szívébe. Sportpulóverrel, kerékpáros rövidnadrággal, hosszabb szárú zoknival, chunky tornacipővel és óriási kézitáskával pedig bárki újraalkothatja a kvintesszenciális gym-chic Diana szetteket.

diana, divatdiana, divatdiana, divatdiana, divat
Galéria megtekintése
(14)

Not so mad hatter

A kalapok nélkülözhetetlenek brit arisztokrácia körében, Diana pedig hatalmas gyűjteménnyel rendelkezhetett. A hagyományos angol, skót darabokat idővel széles karimájú modellekre cserélte, fokozva a misztikus előkelőség érzetét.

diana, divatdiana, divatdiana, divatdiana, divat
Galéria megtekintése
(8)

Old Money

Elrugaszkodva a tipikus brit felső osztály stílusától Diana hercegnő letisztult, modern ruhatára hivalkodás nélkül testesítette meg a tehetős réteg életérzését. Ez a tendencia különösen felerősödött a válását követően. A minimalista old money esztétika történetesen megfelel napjaink csöndes luxusérzetének, akár fillérekből is megidézhető néhány vintage darabbal. 

diana, divatdiana, divatdiana, divatdiana, divat
Galéria megtekintése
(5)

Born to be bloke

Diana tabudöntögető ambíciói nem korlátozódtak testi adottságainak megvillantására. Előszeretettel hordott nadrágkosztümöt és hagyományosan férfi ruhának könyvelt darabokat, mint az öltöny vagy a csokornyakkendő.

Forrás GETTY IMAGES

A „bosszúálló“ ruha

Diana nem akármilyen körítéssel tálalta a klasszikus kis fekete ruhát. A Vanity Fair estélyén viselt kultikus „revenge dress“, vagyis bosszúálló ruhát közvetlenül azután öltötte fel, hogy III. Károly ország-világ előtt bevallotta félrelépését és a házasságuk halálát. A ruhával, melynek replikáit tömegek vadásszák a turkálókban, és még Kylie Jenner is hasonló darabbal bosszulta meg Travis Scott állítólagos félrelépését, erőteljes kijelentést tett: sokkal jobbat érdemel

Diana a híres revenge ruhában, 1994-ben, mely a megcsalt nők büszkeség szimbóluma lett. Forrás Jayne Fincher/Getty Images)

Diana egyszerre volt a Buckingham-palota és a divatipar dámája, egyedülállóan kifinomult, mégis modern stílusával. Rövid idő alatt képes volt megreformálni az udvari és az egyéni utcai viseletet is. Ha konkrét szetteket nem is, de egy valamit biztosan elsajátíthatunk tőle: merjük feszegetni a határokat.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!