2023.11.21 17:43
Olvasási idő 2:29
Szöllősi Anna

Van néhány ország, ahol inkább nem kellene lájkot mutatnod – Kultúrák, ahol egyes szimbólumok egészen mást jelentenek

Van néhány ország, ahol inkább nem kellene lájkot mutatnod – Kultúrák, ahol egyes szimbólumok egészen mást jelentenek
Forrás Unsplash / Brooke Cagle
KULTÚRA KULTURÁLIS KÜLÖNBSÉGEK ÖSSZEÁLLÍTÁS

Jó ötlet csekkolni egy gesztus jelentését, mielőtt külföldön használnánk: egy kézmozdulat, ami pozitív jelentéssel bír az egyik országban, sértő vagy obszcén lehet egy másik kultúrában. Összeszedtünk néhányat, amit nem árt, ha örökre a fejedbe vésel.

OK-jel 

Minden príma? Magyarországon vagy az Egyesült Államokban erre a kérdésre pozitív válasz, ha összeérintjük a mutató- és hüvelykujjaink, a maradék három ujjunk pedig felfelé tartjuk, ami az "o" és a "k" betűket igyekszik imitálni. A gesztust a búvárvilágban arra használják, hogy ellenőrizzék, jól van-e egy búvár, aki ugyanezzel a jelzéssel adhatja társa tudtára, hogy minden rendben. Azonban vannak olyan országok, ahol inkább jobb kerülni: Franciaországban, Németországban meglehetősen vulgárisnak számít, Görögországban és Törökországban pedig célzás arra, hogy akinek mutatják, az meleg.

Forrás Unsplash / Elena Rabkina

A jelzés néhány közel-keleti országban a „gonosz szem“ szimbóluma, a latin-amerikai országokban, köztük Brazíliában pedig súlyosabb, mintha valakinek bemutatnál. Talán a gesztussal kapcsolatos legkellemetlenebb eset a történelem során Richard Nixonnal történt az 1950-es években. Az akkori alelnök kiszállt a repülőgépéből Brazíliában, mindkét kezével mutatta a jelzést, és lelkesen csóválta az összegyűlt tömegnek. Nem meglepő, hogy az emberek megdöbbentek és feldühödtek a gesztuson, ami az ő kultúrájukban egészen mást jelent. 

Fityisz

Itthon ha fityiszt, másnéven fügét mutatunk, az elsősorban csúfolódást fejez ki: az első magyar nyelvemlék, ahol felbukkan, egy 1505-ből származó levél, amiben egy pannonhalmi szerzetes panaszkodik a bakonybéli apátnak, hogy gúnyolódásként az ismert kézmozdulattal illették.

Forrás GettyImages / Marina113

A gesztus Indonéziában, Indiában és néhány más ázsiai országban sértőnek számít, és egykor Itáliában is negatív jelentéssel bírt, de Olaszországban mára kikopott – pedig még Dante is megörökítette az Isteni színjátékban. A legnépszerűbb elmélet szerint a fityisz negatív jelentése egy ókori szokásból ered: amikor a görögök felháborodtak, jelzésként fellibbentették a tógájukat, és megmutatták pőre feneküket annak, aki megsértette őket. Később, amikor már nem akarták hátsó felüket felfedni, fügével helyettesítették azt, a művelet pedig a fenti kézmozdulatig egyszerűsödött, ami a két farpofát és a péniszt szimbolizálja.

Kiemelt tartalom
Disney hercegnők, akiknek a karaktere történelmi személyekből inspirálódott Disney hercegnők, akiknek a karaktere történelmi személyekből inspirálódott tegnap 10:32 -kor

Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában vagy Franciaországban és Csehországban viszont egy teljesen más, mókás jelentéssel bír: a felsorolt népeknél egy kisgyerekekkel űzött játékra utal, ahol a fityiszt mutató felnőtt úgy csinál, mintha hirtelen ellopná a gyerek orrát. Az amerikai jelnyelvben a fityisz egyébként megegyezik az ábécé T betűjével.

Fingers crossed

Míg a „csuriba“ rakott ujj itthon, és például az USA-ban, Kanadában, az Egyesült Királyságban vagy Ausztráliában azt jelenti, hogy jó szerencsét kívánunk valakinek, annak reményében, hogy például megkapja az előléptetését vagy nyer a lottón, Vietnámban a női nemi szervek vulgáris ábrázolása, és nem számít ilyen kedvesnek, hanem obszcén cselekvésre való felszólítást jelent.

Forrás GettyImages / Sergio Mendoza Hochmann

V jel

Míg a V jel mutatása a világ nagy részén békét és győzelmet jelent, addig az angoloknál, és az egykori brit gyarmati területeken (Ausztráliában, Máltán vagy Új-Zélandon) annyit tesz, hogy cseszd meg. Az egyik megalapozatlan, de annál kreatívabb elmélet szerint a jelentés egy 15. századi csatából származik: a hadifoglyoknak állítólag levágták a második és harmadik ujjukat, hogy többé ne tudjanak íjazni; azok a foglyok, akik megszöktek, gúnyosan megvillantották ujjaikat futás közben – a gesztus gúnyos konnotációja a szigetországban a mai napig él és virul.

Forrás Unsplash / Priscilla Du Preez

Lájkjel

Néhány közel-keleti országban, például Iránban vagy Afganisztánban a felfelé mutató hüvelykujj kábé a középső ujjnak feleltethető meg, és a legsértőbb gesztusnak számít (pontosan annyit tesz: dugd fel.) A jel hasonlóan pejoratív jelentést hordoz Nyugat-Afrikában, Oroszországban, Ausztráliában, Görögországban és Szardínia egyes részein, Törökországban pedig fallikus szimbólum, vagyis felhívás keringőre, pontosabban szexuális aktusra. 

Forrás Unsplash / Katya Ross

A legenda úgy tartja, a gesztus az ókori Rómából származik: a császár a gladiátorversenyeken felfele mutató hüvelykujjával jelezte, ha egy gladiátort meg kell menteni a halálos csapástól. Későbbi tanulmányok erre rácáfoltak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a felfelé mutató hüvelykujj pont, hogy halált jelentett a gladiátorra. (Apropó Római Birodalom: te mikor gondoltál rá utoljára? Ebben a cikkünkben részletesen írtunk a furcsa trendről.)

Kiemelt tartalom
A férfiaknak csak AZ jár a fejükben... mármint a Római Birodalom – Miért lett ennyire felkapott a Roman Empire TikTok-trend? A férfiaknak csak AZ jár a fejükben... mármint a Római Birodalom – Miért lett ennyire felkapott a Roman Empire TikTok-trend? 2023.10.4 17:25

A második világháború alatt az amerikai pilótáknál is bevett gyakorlat volt, hogy a földi személyzetnek villogtatták az ujjukat, jelezvén, készen állnak az indulásra.  

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!