2023.11.9 17:51
Olvasási idő 3:05
Kremmer Magdi

8 árulkodó jel, hogy kamuprofil ismerkedik veled a Tinderen

8 árulkodó jel, hogy kamuprofil ismerkedik veled a Tinderen
Forrás GETTY IMAGES
ÉLETMÓD ÁTVERÉS BUMBLE CATFISHING RANDIOLDAL RANDIZÁS TINDER

Volt már, hogy egy gyanúsan tökéletes Tinder-profilt látva elgondolkoztál azon, hogy vajon tényleg valós-e a személy, akivel épp az előbb matcheltél? Most megmutatjuk, hogyan tudod kiszúrni a kamuprofilokat, ha gyakran látogatod a randiappokat.

A catfish kifejezéssel először kiskamaszként találkoztam, amikor a Music Television itthon is elkezdte sugározni a magyarra Kamuregként fordított műsort. Az eredetileg Catfish címen futó show Nev Schulman műsorvezető és Max Joseph operatőr közös sorozata volt. A készítők a dokurealityben az internetes randizás sötét oldaláról, a magukat másnak kiadó netes csalókról szerették volna lerántani a leplet. Schulman maga is catfishing áldozata volt, ezért is forgatott saját negatív élményeiről filmet, és ez motiválta arra is, hogy segítsen másoknak kideríteni az igazságot az online partnerükről.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Nēv Schulman (@nevschulman) által megosztott bejegyzés

Nev Schulman, a Catfish ötlet- és házigazdája.

A műsort nézve soha nem értettem, mégis hogyan dőlhet be valaki ennyire egyértelmű trükköknek. A catfishek nem hajlandóak videóhívásban beszélgetni, összevissza kamuznak az életükről, és gyakran pénzt vagy más támogatást kérnek azoktól, akikkel online beszélgetnek. Emberek hónapokig vagy akár évekig élnek internetes párkapcsolatokban, és sokáig meg sem fordul a fejükben, hogy nem minden igaz, amit a partnerük állít.

Kiemelt tartalom
Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés  Erre figyelj oda az első randin: 7+1 tipp, hogy gördülékenyen menjen az ismerkedés 2024.4.6 10:14

Sajnos a műsorban bemutatott történetek egyáltalán nem egyedülálló esetek: csak az Egyesült Államokban évente 20 ezer ember esik catfishing áldozatául, világszinten 600 millió dolláros bizniszt jelent ez az online csalóknak. A catfishek hatékony eszközökkel, képszerkesztő programokkal, mástól lopott fotókkal és kidolgozott háttértörténettel készülnek fel az átverésekre. Sok catfish célja tudatosan a pénzszerzés, így akár egyszerre többekkel beszélgetve csalnak ki vagyonokat a gyanútlan áldozatoktól. Mások nem merik felvállalni magukat, ezért bújnak egy kreált online személyiség mögé. Ők pénzügyi kárt nem, „csupán” érzelmi sérüléseket okoznak.

Simon Leviev Tinderen ismerkedett meg nőkkel, akiktől aztán kitalált történetekkel csalt ki pénzt. A csalásairól 2022-ben a Netflix The Twindler Swindler címmel készített dokumentumfilmet. Forrás Netflix

Senki nem szeretne catfishing áldozatául esni, de mit tudunk tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a catfisheket? Az, hogy a gyanúsan beállított képekre rákeresünk Google-n és lecsekkoljuk az adott személy közösségimédia-profiljait, alap, de még nem jelenti biztosan azt, hogy nem egy csalóval van dolgunk. Összeszedtük azokat az intő jeleket, amikre érdemes odafigyelned, ha online randizol.

1. Folyton halogatja az élő találkozót

Tegyük fel, hogy matchelsz a Nagy Ő-vel, akiről kiderül, hogy valami miatt a közeljövőben nem tud találkozni veled. Online tartjátok a kapcsolatot, de az élő találkozóra valamiért soha nem kerül sor. Persze előfordulhat, hogy jó oka van arra valakinek, hogy nem találkozik veled élőben (például másik városban él), de az ilyen helyzetekben mindig legyél nagyon résen. Ha az élő találka nem opció, beszéljetek telefonon, videón. Győződj meg arról, hogy a kiszemelted valóban az, akinek mondja magát, mielőtt hónapokig beszélgetsz vele online.

2. Nem veszi fel a telefont

Ha valaki hazudik az identitásáról, valószínűleg nem adja meg neked az igazi telefonszámát. Kérdezd meg, hogy van-e kedve telefonon beszélni, és ha valamilyen lerázós dumával jön, vagy megad egy számot, amit aztán sosem lehet elérni, elég nagy esély van arra, hogy nem az az embered, akinek mondja magát.

3. Nem akar videochatelni

Ha már sok-sok képet láttál a másikról és telefonon is beszéltetek, jogosan bízhatsz benne, de ha teljesen biztosra akarsz menni, érdemes videón is lecsekkolnod a kiszemeltedet. Manapság már szinte mindenkinek van okostelefonja vagy kamerás laptopja, komoly oka kell, hogy legyen annak, hogy valaki nem akar videochatelni.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

@mtvcatfish által megosztott bejegyzés

4. Nem készít magáról valós idejű képeket

Az összes fotó, amit láttál róla, beállított, a közösségi médiában is megosztott kép? Kéred, hogy küldjön magáról egy szelfit napközben, de erre mindig az a válasz, hogy épp nem aktuális/nem néz ki jól? Sajnálom, de ha kizárólag megszerkesztett „sztárfotókat” látsz a másikról, könnyen lehet, hogy nem tudod, ki van valójában a képernyő mögött.

5. Gyanúsan kevés követője/ismerőse van

Egy alapos catfish természetesen létrehoz magának közösségimédia-oldalakat, hogy stabil lábakon álljon a kitalált perszóna. Ha viszont kimondottan kevés ismerőse/követője van a különböző platformokon, nincsenek lájkok és hozzászólások a képei alatt, vagy nemrég hozta csak létre a szóban forgó fiókokat, próbálj meg minél előbb meggyőződni a beszélgetőpartnered személyazonosságáról.

6. Ellentmondások vannak a sztorijában

Összevissza beszél arról, hogy hová járt suliba, vagy mit dolgozik? Belezavarodik a saját sztorijaiba és soha nem mesél semmiről részletekbe menően? Akkor sajnos lehet, hogy a kiszemelted egy catfish.

7. Túlságosan is izgalmas életet él

Körbeutazta a fél világot, ezerféle munkája volt, öt nyelven beszél, és közben egy Adonisz? Mindenki szereti jó fényben feltüntetni magát, egy kitalált személyiséget pedig végtelen pozitív tulajdonsággal fel lehet ruházni. Ha túl szép, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg tényleg nem igaz.

8. Pénzt kér tőled

Mindegy, hogy catfishsel van-e dolgod vagy sem, de ha valaki, akit személyesen nem ismersz, online pénzt kér tőled, az mindig hatalmas red flag. Lehet, hogy megható a sztori, amit elmond, de senkinek ne utalj anélkül, hogy meggyőződnél róla, hogy valóban annak a személynek és arra a célra megy a pénzed, amire szánod azt.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!