2023.11.6 18:15
Olvasási idő 2:49
Maier Péter

5 DJ-szett, ami kiszakít a szezonális depresszióból

5 DJ-szett, ami kiszakít a szezonális depresszióból
Forrás Coachella / YouTube
ZENE BULI BULIZÁS ELEKTRONIKUS ZENE ZENE

Azt is elmondjuk, melyiket kinek írnánk fel.

Hála a Boiler Roomnak, a DJ Magnek és a többi hasonló projektnek, mostanság már egy sima hétköznap is bulihangulatba kerülhetünk, és higgyétek el, egy újságíróként eltöltött munkanapon kevés jobb motivációs erő van, hogy az emberből cikkek távozzanak így novemberben, mint egy kemény YouTube-os DJ-szett. Összeszedtük néhány kedvencünket, hátha nektek is segít, hogy produktívan éljétek túl az év utolsó heteit, és azt is hozzáírjuk, milyen helyzetekben írnánk fel őket receptre. 

James Blake – Boiler Room, London

Nem ebben a szerepben szokhattuk meg korunk egyik legmeghatározóbb énekes-dalszerző-producerét, aki, nagyon úgy tűnik, a DJ-pultnál is kiismeri magát. A múlt hónapban felkerült Boiler Room-szettje a londoni Burgess Parkban lett rögzítve, ahol Blake saját számait, mindenféle slágereket és kevésbé ismert gyöngyszemeket is bekevert az adagba. Műfajilag sokszínű mix, trap, future garage, dubstep, drum'n'bass és house is felcsendül benne.

Kinek írnánk fel?

Mindenkinek, aki szeret beletespedni a novemberi nihilbe, de közben hébe-hóba megrázná a seggét a szoba közepén. Az ingadozóknak, akiknek a hangulata olyan végletesen váltakozik, mint az utóbbi hetekben az időjárás, ez a mix nagyon kielégítő lesz.

Sammy Virji – DJ Mag, London

Ha szereted az r'n'b/soul-énekszeletekkel színesített UK garage-t, mindenképpen érdemes megismerkedned Sammy Virjivel, aki az új generáció egyik legígéretesebb DJ-producere. Mikor egy spanom átküldte a DJ Mag-os szettjét, nagyjából fél perc kellett, hogy nagyra nyílt szemekkel essek le a székről. Ráadásul nem kisebb név, mint – a többek között Skrillex-slágerekből ismert – Flowdan is csatlakozik hozzá egy kis emszízésre. Kell ennél jobb ajánlólevél? A rögzített londoni bulin, amelynek a legjobb értelemben véve van izzadtságszaga, főleg a garage dominál, egy-két közismertebb téma is felcsendül, érdemes az égig tolni a hangerőt hozzá, és akkor garantáltan leviszi a fejed, főleg, ha szereted a brit zenét.

Kinek írnánk fel?

Aki reggel csinált nyakkörzéseket, és szeret munka vagy tanulás közben intenzíven bólogatni, mindemellett pedig hozzátartozik a túlélési mechanizmusaihoz, hogy tízpercenként az esős londoni utcákra képzeli magát.

Mura Masa – Boiler Room, Barcelona

A Primaverán állt pult mögé az ember, akinek a Love$icket meg a Deal Wiv Itet köszönhetjük. Itt se kell attól félnünk, hogy ugyanazok az ütemképletek követnék egymást: tele van a cucc jungle-lel, d'n'b-vel, hyperpoppal és house-szal, na meg olykor-olykor zavarbaejtő dalválasztásokkal: kábé 50 percnél a forma lazán rázendít egy régi Panic At The Disco-szám teljesen váratlan jungle remixére. Ezt persze nem azért mondom el, hogy egyből odatekerjétek, hiszen úgy üt csak igazán, ha előtte végigpörög a teljes mix.

Kinek írnánk fel?

Akiknek az ‚indokolatlan‘ egy 100 százalékosan pozitív kicsengésű kifejezés.

Nia Archives – TheLotRadio, New York

A leginkább jungle-ben, néha drum'n'bass-ben mozgó brit DJ-producer, Nia Archives a tavalyi év egyik nagy brit felfedezettje volt az elektronikus zenében. Ő is azok közé tartozik, akik szeretnek dallamos pop/r'n'b-dallamokat, élő jazzhangszereket sample-özni éles, szúrós dobgroove-jaiba, sőt, néha ő maga is beledalolászik ezekbe. A brooklyni TheLotRadio-ban felvett szettjében nincs könyörület, földöntúli élmény azoknak, akik nem találnak megnyugvásra 160 BPM alatt. 

 

Kinek írnánk fel?

Aki monoton munkát végez, és ő akar lenni a hónap dolgozója. (Ne akarjon amúgy, „a hónap dolgozója“ cím az önkizsákmányolásra való buzdítás legaljasabb formája.)

Four Tet, Fred again.., Skrillex – Coachella

Túlzás nélkül az elektronikus zene történelmének egyik nagy pillanata volt, hogy tulajdonképpen három generáció kedvenc producer-DJ-je lépett színpadra együtt, hogy ők zárják a világ legnevesebb könnyűzenei fesztiválját. Önmagában a tény, hogy olyan művészek teszik fel a habot a tortára a Coachellán, akik „csak bedugnak egy pendrive-ot és nyomogatnak gombokat“, nem mindennapi, hát még úgy, hogy az utóbbi egy hónapok legnagyobbat futó producere, Fred Again..., az előző évtized mainstream hangzását nagyban meghatározó Skrillex, és a house zene történetének egyik legnagyobb legendája, Four Tet együtt állnak pult mögé. Ez a szett garantáltan a leggyötrőbb FOMO-t hozza elő belőled, tudva, hogy talán sose jársz majd a Coachellán, de közben egy pillanatra nem fagy le a mosoly az arcodról, ha látod, hogy mit jelent ezeknek az embereknek a zenélés, és hogy a mainstream elektronikus zene is milyen művészi önfelszabadítást képes előhozni ezekből a zenészekből. Boldogságbomba.

Kinek írnánk fel?

Akiknek hiányzik a nyár, illetve azoknak, akiket már csak az is feltölt, ha más emberek arcán őszinte mosolyt látnak.

Szívesen olvasnátok még ilyen listákat? Írjátok meg nekünk, ha így van, és akkor készítünk akár kevésbé mainstream összeállításokat is. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!