2023.10.12 14:24
Olvasási idő 1:00
Masszi-Rigó Csilla

Mostantól már fogadhatunk is arra, hogy kit rejthet valójában a Banksy művésznév

KULTÚRA BANKSY KÉPZŐMŰVÉSZET STREET ART

A lehetséges nevek között szerepel a Massive Attack frontembere, Robert Del Naja, Kaws, Jeff Koons, Tom Brady, sőt, még Morgan Freeman is.

Hol van már a klasszikus sportfogadások aranykora? Ma már szinte bármire lehet fogadni a pápaválasztástól kezdve, Rihanna új hajszínén át, egészen addig, hogy vajon hány hotdogot adnak el a Super Bowl alatt. Ha pedig mindez nem lenne elég furcsa, még akár arra is lehet tippelni, hogy vajon ki bújhat meg immáron lassan két évtizede Banksy maszkja mögött.

Banksy-kiállítás az olaszországi Torinóban, 2022 febuárjában. Forrás Stefano Guidi / Getty Images

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a művészt becsületsértési perbe fogta egy vállalkozó, így hamarosan tényleg fény derülhet a művész valódi kilétére. Bár a fogadóoldalak már korábban is megpróbálták pénzre váltani a rejtélyes művész kiléte körüli találgatásokat, a közelgő bírósági eljárásnak köszönhetően ezúttal tényleg kifizethetik a sikeres tippek után járó összegeket.

Na de ki van a kalapban? 

A fogadást november 30-i határidővel a BetOnline online póker- és szerencsejáték-platform indította, amely egy parányi közép-amerikai szigetországba, Antigua és Barbudára van bejelentve. A fogadási sorozat élén két tétel van kiemelve: az egyik szerint a felperes Andrew Gallagher június 1-ig megnyeri a pert Banksy cége, a Pest Control ellen, a másik szerint pedig legkésőbb 2024. június 1-ig a bíróság megerősíti, hogy Banksy valójában a bristoli származású Robin Gunningham. 

Robin Gunningham a nagyon kevés róla fellelhető kép egyikén Forrás pillanatkép a Nexus videójából

Gunningham személye nem először merül fel Banksy kiléte kapcsán, a férfi neve pedig Daily Mail információi szerint többször is szerepel a bírósági per dokumentumaiban. Azonban nem csak rá lehet fogadni: sokak szerint Robert Del Naja, a Massive Attack zenésze is esélyes Banksy címére, ugyanakkor fogadni lehet még Jeff Koonsra, Kawsra, sőt, Tom Bradyre, Morgan Freemanre és még Donald Trumpra is. 

Arról, hogy kiket sejtettek még a Banksy művésznév mögött, ebben a cikkben írtunk részletesen:

Kiemelt tartalom
Ki állhat a Banksy művésznév és a világ leghíresebb streetart-alkotásai mögött? Ki állhat a Banksy művésznév és a világ leghíresebb streetart-alkotásai mögött? 2022.11.17 17:28