2023.10.25 19:03
Olvasási idő 2:24
Kremmer Magdi

Mi nem vagyunk igazi Z generációsok – ilyen fiatalnak lenni Kelet-Európában

Mi nem vagyunk igazi Z generációsok – ilyen fiatalnak lenni Kelet-Európában
Forrás GETTY IMAGES
TÁRSADALOM FIATAL FELNŐTTEK Z GENERÁCIÓ

A közösségi médiában, különböző újságcikkekben, de még filmekben és sorozatokban is gyakran szembejön velünk a generációkról szóló diskurzus. Na de mi van akkor, ha nem tudjuk eldönteni, hogy melyik generációhoz tartozunk?

A különböző korszakokat más-más történelmi események, politikai erők és ideológiai elképzelések határozták meg. A generációkban való gondolkodás segít abban, hogy a társadalomtudományok és a pszichológia jobban megértse egy adott korban született és szocializálódott emberek viselkedését, jellegzetességeit. A közös jellemzők a generációkon belül összetartozás-érzést váltanak ki. Általában jobban megértjük azokat, akik a saját generációnkhoz tartoznak, és gyakrabban értetlenkedünk olyan dolgokon, amik egy idősebb vagy akár fiatalabb generáció számára evidensek.

Én 1999-ben születtem, ami azt jelenti, hogy “hivatalosan” már bőven a Z generáció tagja vagyok. Ennek ellenére sokszor érzem azt, hogy nem vagyok igazi gen Z, mivel nem ismerem az internetes szlengeket, nem használok instát, gyerekkoromban még volt discmanem, és kazettáról néztük a meséket. Persze igazi milleniál sem vagyok, nem használtam Myspace-t, nem a BuzzFeeden olvasok híreket, és elfogadom, hogy vannak más könyvek, mint a Harry Potter. Ahogy elkezdtem utánajárni a témának, kiderült számomra, hogy egyáltalán nem véletlen, hogy néha úgy érzem, egyszerre tartozom mindkét generációhoz, és egyikhez sem. A milleniálok és a gen Z-k között van egy úgynevezett mikrogeneráció, a “zilleniálok”.

@mayalepa inspired by @wholesam ♬ original sound - Maya

 

A milleniálok, vagyis az Y generáció tagjai, 1981 és 1996 között születtek, amikor a számítógépek és a mobiltelefonok nem voltak elterjedve, a milleniálok tulajdonképpen a digitális technológia fejlődésével együtt nőttek fel. Éppen ezért ők maguk is jól értenek a technológiához, de emlékeznek még az okostelefon előtti időkre, nem úgy, mint sok Z generációs fiatal.

Kiemelt tartalom
A Z generációs humor egy létező dolog, és meg is tudjuk fogalmazni, mitől specifikus A Z generációs humor egy létező dolog, és meg is tudjuk fogalmazni, mitől specifikus 2024.4.13 10:19

Az egész világot megrázó, 2001. szeptember 11-i terrortámadások idején az Y generáció tagjai öt és húsz év között voltak, elég idősek ahhoz, hogy felfogják az esemény jelentőségét. A 2008-as gazdasági válság ideje alatt már kamaszok vagy fiatal felnőttek voltak, sokuknak ez az időszak határozta meg a munkaerőpiacra való belépést. A Z generáció tagjai ekkor még csak kisgyerekek voltak vagy meg sem születtek, cserébe nekik viszont a koronavírus-járvány miatti karanténok ideje alatt kellett szembenézniük a munkavállalás nehézségeivel.

A mai fiatalok egy része még ma is emlékszik arra, milyen napja volt 2001 szeptember 11-én. Forrás GETTY IMAGES

A különbségek ellenére a Gen Z és a milleniálok közötti határvonal elmosódik, főleg akkor, hogyha nem egy nyugati országban nőttünk fel. Az interneten megtalálható, generációkról szóló kutatások jelentős része az USA-ban készült, így az amerikai fiatalokat vizsgálja, és az amerikai történeti-gazdasági hatásokra fókuszál. Kelet-Európában azonban teljesen más ütemben történtek a dolgok a 20.század végén, mint nyugaton. A nyugati populáris kultúra hozzánk 10-20 év késéssel érkezett meg, és még a rendszerváltás után is lassabban terjedtek itthon az új technológiák és a kulturális, művészeti termékek. Éppen ezért egy Magyarországon született Z generációsnak, aki számítógép nélkül, VHS-kazettákon nőtt fel, hasonló élményei lehetnek, mint egy amerikai milleniálnak.

@zoegrcee Gen z vs. millennial 👀💖 #guesswho#fyp♬ Good Day - Nappy Roots

Mindenki tudja, hogy a legnagyobb különbség a millenialok és a gen Z-k között az, hogy ki hogy mutat szivecskét.

A két generáció közötti “mikrogenerációt” egyébként már van, aki külön néven is emlegeti. A zilleniálok azok, akik egy kicsit a Z generációhoz, és egy kicsit a milleniálokhoz is tartoznak. Nagyjából 1992 és 2002 között születtek, de a határvonalak itt is elmosódhatnak. A zilleniálok gyerekkorában még nem volt okostelefon, az első készülékük még nyomógombos és felnyithatós volt. Tudják, mi az az MSN és az iWiW, de azért Facebookra már nagyon hamar felregisztráltak. A zilleniálok jártak még videótékába, de pár évvel később már a Hannah Montanát és a H2O-t nézték a Disney Csatornán. Emlékeznek még arra, hogy milyen volt állandó internetelérés és okoseszközök nélkül gyereknek lenni, de ma ők használják legtöbbet a TikTokot. A zilleniálok kicsit a Z generációhoz, kicsit a milleniálokhoz tartoznak, de mégsem tudnak egyik generációval sem igazán azonosulni, amivel igazából nincs is semmi baj.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!