2023.10.4 9:24
Olvasási idő 2:21
Szécsi Krisztián

Dráma a könyvfesztiválon: Szabados Ágit majdnem elsodorta a népharag, de egy amerikai sztárszerző mentőövet dobott neki

KULTÚRA BUDAPEST BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÖNYVFESZTIVÁL IRODALOM KÖNYV OLVASÁS

A 2023-as Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál idén nem csak a könyvekről szólt, hanem többek között Szabados Ágiról is – nem mindenki örömére.

Az idén 28. alkalommal megrendezett Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál igazi csemegének számított az olvasás szerelmeseinek. A minden évben tematikusan megrendezett kulturális esemény keretein belül ezúttal Hollandiáé volt a főszerep, és a magyar közönség egy kicsit jobban elmélyedhetett ennek a kicsi, de kulturálisan annál inkább meghatározó európai országnak irodalmában, illetve irodalomtörténetében.

A nyugat-európai állam mellett azonban a science-fiction rajongóinak is igencsak kedveztek, hiszen nem kisebb személyt, mint a hazánkban is toplistás amerikai írót, John Scalzit láthattuk vendégül. Ő lett a 2023-as Budapest Nagydíj kitüntetettje, kinek laudációjára a szervezők Nagy Ervint és Szabados Ágit kérték fel, és ami ezután jött, az konkrétan napokig beszédtéma volt a magyar Redditen.

John Scalzi Karácsony Gergely főpolgármestertől vehette át a fesztivál nagydíját. Forrás Déry Ágoston/ Facebook

Történt ugyanis, hogy a szokásos laudáció (dicséret, dicsérő beszéd) helyett – mely egy adott szerző írói munkásságát, irodalmi jelenlétét hivatott méltatni, erőteljesen fókuszálva az adott személy életpályájára –, Szabados Ági, az RTL volt híradósa, 2022-től pedig a Reggeli műsorvezetője, a Nincs Időm Olvasni Kihívás (NIOK) megálmodója gyakorlatilag saját magát veregette vállon. Szabados beszéde sokak szerint olyannyira kínosra sikeredett, hogy az a hazai Reddit statáriuma előtt sem maradt szó nélkül. 

Szabados Ági meglehetősen szabadosan értelmezte a laudáció fogalmát, és konkrétan negyed órán át beszélt saját magáról, a szuper fb csoportjáról, hogy annak milyen sok tagja van (friss, ma reggeli adatokat közölt), és hogy milyen fontos számára az olvasás, mert amikor a Harry Potter kezébe került és megvilágosodott, blabla, meg hogy az olvasásnak fel kell vennie a harcot a TikTokkal és a Netflix-szel! (lol) Mindezt vehemenciával, full komolyan - írók, szerkesztők, kiadók, könyvterjesztők, olvasók, de talán elég azt is mondani, hogy felnőtt emberek előtt. John Scalzi szerencsétlen meg egyszer ha hallhatta a nevét, amikor Ági elmondta, hogy a NIOK-ban tőle olvastak egy könyvet és köszi, hogy küldött nekik videóüzenetet

– olvashatjuk annak a Reddit-posztnak a szövegében, mely azonnal borította a bilit.

A továbbiakban pedig, mintha emberek sokasága egyszerre ébredt volna fel egy Csipkerózsika-szerű álomból, mindenki Szabados szakmaiságát kezdte megkérdőjelezni, a halo-effectet emlegetve, ami egy másik redditező tolmácsolásában azt a jelenséget írja le, amikor az olvasást kedvelő személyek azt „képzelik, hogy az ő seggükből süt a nap, csak mert elolvastak kettőnél több (bármilyen!) könyvet“.

Szabados Ági, a Nincs Időm Olvasni Kihívás feje. Forrás Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál/International Book Festival Budapest/ Facebook

Miután a hazai sajtóban is egyre csak dagadt a Szabados-Scalzi ügy, végül a NIOK vezetője is megszólalt az eset kapcsán, bocsánatot is kért.

Némelyek szerint kissé elragadtattam magam a laudációban, és túl sokat beszéltem a NIOK-ról. Remélem, ezzel nem bántottam meg senkit, szerencsére a szerzőt biztosan nem. Nézzétek el nekem, hiszen minden napom a NIOK-ról és az olvasás népszerűsítéséről szól

– nyilatkozta Szabados az őt ért kritikákra.

Sajnos a Reddit rögtönítélő bíróságát ez sem hatotta meg, azonban ezúttal minden felhasználó kapufát lőtt, aki azt hitte, hogy ez előszele lehet egy „ízes “ internetes cancelelésnek, hiszen maga a „sértett“, John Scalzi is megszólalt a beszéd kapcsán.

Tolmácson keresztül hallgattam végig a beszédét, és semmi kivetnivalót nem találtam benne: sok más egyéb mellett beszélt az olvasás fontosságáról, amellyel nyilvánvalóan én magam is mélyen egyetértek. Szóval magyarok, kérlek titeket, ha miattam vagytok dühösek Szabadosra, köszönöm szépen, de ne tegyétek. Ne vegyetek magatokra olyan terhet, amit én sem cipelek. Nagyra értékelem, amit Szabados értem tett a fesztiválon és azelőtt is. Semmiféle bocsánatkéréssel nem tartozik. Sem nekem, és szerintem senki másnak sem (24.hu)

– kommentálta Scalzi a budapesti eseményeket saját blogbejegyzésében, melynek már címe is beszédes: Ági Szabados Does Not Need To Apologize To Me (Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem).

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

John Scalzi (@jscalzi) által megosztott bejegyzés

Sajnálatos, hogy a Budapesti Nagydíj idei ünnepsége ilyen szerencsétlenül sikeredett, hiszen nem csak hazai, de európai szinten is igen nívós irodalmi díjról beszélünk. Korábban olyan íróóriások vihették magukkal haza a kitüntetést, mint Kertész Imre, Ljudmila Ulickaja, Orhan Pamuk, Michel Houellebecq vagy Paulo Coelho.