2023.9.28 14:36
Olvasási idő 0:34
Masszi-Rigó Csilla

Meghalt Michael Gambon, a Harry Potter-filmek Dumbledore-ja

FILMEK + SOROZATOK HARRY POTTER SZÍNÉSZEK

Az ír színész hat Harry Potter-filmben játszotta Dumbledore professzort.

82 éves korában meghalt Sir Michael Gambon ír színész, a Harry Potter-filmek Dumbledore professzorja, írja a BBC a család közlése nyomán.

Michael Gambon Dumbledore professzor szerepében. Forrás Warner Bros. / IMDB

Felesége, Anne és fia, Fergus közleménye szerint a színész békésen, családja körében hunyt el a kórházban, halálát tüdőgyulladás okozta.

Kérjük, tartsák tiszteletben a magánéletünket ebben a fájdalmas időszakban, és köszönjük a támogatást és a szeretetet kifejező üzeneteket.

A Dublinból származó Michael Gambon több évtizedet töltött a színpadon, világhírnévre azonban talán éppen a Harry Potter-filmek által tett szert, ő váltotta ugyanis Richard Harrist, aki a Harry Potter és a Bölcsek köve, valamint a Harry Potter és a titkok kamrája című filmekben alakította a Roxfort iskolaigazgatóját.

Gambont számos más nagyjátékfilmben is láthattuk, szerepelt például A király beszéde című filmben, az Ali G Indahaus című, kultikus Sacha Baron Cohen-vígjátékban, a Paddingtonban, valamint a Szabó István rendezésében készült, Csodálatos Júlia című filmben is. Pályája során összesen négy BAFTA-díjat nyert.