2023.10.7 9:52
Olvasási idő 2:09
Szöllősi Anna

Ghostingol, de az Instán azért csekkolgat – Mi a wanderlove, orbiting vagy sexploration, az online randizás felkapott kifejezései?

Ghostingol, de az Instán azért csekkolgat – Mi a wanderlove, orbiting vagy sexploration, az online randizás felkapott kifejezései?
Forrás GETTY IMAGES
ÉLETMÓD RANDIZÁS TÁRSKERESŐ TINDER

A ghosting vagy barátság extrákkal kifejezéseket senkinek sem kell bemutatni, az online randizás világa viszont folyamatosan termeli ki magából az újabbnál újabb szavakat és a mögöttük meghúzódó jelenségeket. Cikkünkben összeszedtünk néhány hasznosat.

A nagyszüleinknek ilyen szempontból biztosan könnyebb dolga volt; 50 évvel ezelőtt még nemigen létezett situationship, barátság extrákkal és társai, legalábbis biztosan nem így hívták: egy kis túlzással élve az ember tiniként összejött a fiúval vagy lánnyal az utcából, családot alapított és leélt vele egy egész életet. A 2023-as randevúzási trendek viszont olyan kifejezésekkel és kapcsolati konstrukciókkal operálnak, amit még huszonévesen is nehéz követnünk és megemésztenünk. Most összeállítottunk egy randiszótárt, hogy neked már könnyebb legyen eligazodni a Tinder és Bumble útvesztőjében.

Az adatok a Bumble társkereső app globális, belső felméréseiből származnak, ami 14 300 felhasználó bevonásával készült 2022 végén. 

Boundaries 

A Bumble felmérése szerint egyre több felhasználó tartja fontosnak már a randevúzási fázis kezdeti szakaszában leszögezni, hol húzódnak a határai, 2022-ben 52 százalékuk élt ezzel az eszközzel. Ezek a határok lehetnek érzelmi szükségletekkel kapcsolatosak, például, hogy mennyire nyílsz meg már az elején valakinek, és megvédhetnek a túlságosan hamar jött érzelmi bevonódástól (amire nem is biztos, hogy éppen vágysz).

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Bumble (@bumble) által megosztott bejegyzés

Open casting

Az open casting arra a hajlandóságra utal, hogy fontólóra vegyük a randevúzást olyannal is, aki alapvetően nem a zsánerünk. Az emberek nagy része az érzelmi érettséget helyezi a külsőségek elé, a megkérdezettek több mint egyharmada pedig készen áll randizni olyannal, aki nem esik bele jellemzően a típusába. 

Love-life balance

A love-life balance tekinthető a sokat emlegetett work-life balance (munka és a magánélet egyensúlya) kistestvérének. A megkérdezettek 49 százalékánál fontosabb szempont volt magánál a karriernél, hogy potenciális partnerük szem előtt tartsa a szerelmi élet és munka egyensúlyának megteremtését, és sokan inkább nem is randiznak olyannal, akinek túl kimerítő a munkája, félve attól, hogy nem jut elég idő az élet más területeire.

Sexploration

Az angol sex és exploration (felfedezés) szavak összerántásából született kifejezés nyitottságot és vágyat jelez a szexualitásunk felfedezésére (kapcsolatban vagy akár egyedül.) A megkérdezettek közel fele vallotta, hogy fontos neki a szex és az intimitás mint beszédtéma, és az, hogy már a kapcsolat korai szakaszában szóba kerüljenek a szexuális vágyak, fantáziák és szükségletek. 

Wanderlove

A vándorlás és a szerelem szavak „szerelemgyermeke“ arra utal, hogy egyre többen hajlandóak távkapcsolatokban létezni, és kevésbé bánják, ha randipartnerük nem érhető el azonnal, hanem mondjuk egy másik városban él. Valószínűleg az emberek rugalmasabb munkaideje és a home office vagy digitális nomádság lehetősége is hozzájárult ahhoz, hogy a megkérdezettek egyharmada utazna egy párkapcsolat fenntartása érdekében.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Bumble (@bumble) által megosztott bejegyzés

Curving

A curving sokak szerint rosszabb, és kevésbé tisztességes még a ghostingnál is. Kitérő válaszok, pusztába kiáltott szavak... A beszélgetés sehová nem tart, a másik sokszor napokat vagy heteket várat a válasszal, nem igazán érdeklődik és képtelen a megbeszéltekhez tartani magát – ennek ellenére a diskurzusnak valahogy sosem szakad vége (talán udvariasságból, vagy konfliktuskerülésből.) A curving egyébként nem annyira újkeletű, már 2017-ben is előfordult a „randiszakirodalomban.“

Orbiting 

Randiztál vagy beszélgettél valakivel, aki egyszer csak felszívódott, és megszakított veled (majdnem) minden kapcsolatot? Az orbiting tekinthető a ghosting egy altípusának: meglehet, hogy ezzel a jelenséggel van dolgod, ha valaki látványosan kerül, de továbbra is kapcsolatban marad veled a neten, például minden sztoridat elsőként csekkolja az Instán. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!