2022.11.25 11:20
Olvasási idő 1:54
Szöllősi Anna

6 impozáns könyvtár a nagyvilágban, ahova nemcsak a tudomány miatt látogatnánk el

DESIGN ÉPÍTÉSZET ÖSSZEÁLLÍTÁS

Íme 6 könyvtár Nyugat-Afrikától egészen Skandináviáig, amik nemcsak hagyományos funkciójukat töltik be, de igazi építészeti remekműnek számítanak.

1. Oodi Central

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Luca MustaLammas Parenti (@varo.sutta) által megosztott bejegyzés

A Helsinkiben található Oodi neve stílusosan a finn óda szóból származik. Az újgenerációs, high-tech könyvtár nemcsak megjelenését, de funkcióját tekintve is különleges, ugyanis területének csupán egyharmada ad otthont könyveknek. Az ALA Architects által tervezett 17 250 négyzetméteres épület egyfajta közösségi tér, mozival, makerspace-szel, hangstúdiókkal, kiállításokkal és egyéb közösségi eseményekkel, emellett a 3D nyomtatástól kezdve a jógán át számos tevékenységre van lehetőség. A „hullámos tetejű“, lucfenyő homlokzatú könyvtár a finn parlamenttel, az Eduskuntatalóval szemben helyezkedik el, és belül szupermodern; a könyveket például könyvválogató robotok gyűjtik össze. 

2. Tingbjerg

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

@angelo_piccolella által megosztott bejegyzés

A koppenhágai Tingbjerg könyvtár tulajdonképpen a helyi iskolának a kibővítése, amiben vannak tárgyalótermek és kávézók, a nagyterem pedig gyerekszínháznak, felolvasóesteknek és koncerteknek ad helyet. A COBE által tervezett közösségi ház 1,500 nm, ami pedig építészetileg szuperizgalmassá teszi, hogy a legkeskenyebb pontján az ék alakú szerkezet mindössze 1,5 m széles.

3. Calgary Central

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Jonathan Ferguson (@loveandsurvive) által megosztott bejegyzés

A kanadai Alberta városában található, Snøhetta által tervezett Calgary könyvtár 22 300 négyzetméteres, és főleg a homlokzat hatszögletű geometriája teszi különlegessé. Emellett a könyvtárban zajló tevékenységek is igen sokszínűek: a földszinti gyermekkönyvtárban játszóházat találunk kézműves programokkal, a negyedik szinten pedig egy hatalmas olvasótermet.

4. VAC

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

art4d (@art4d.magazine) által megosztott bejegyzés

A legtermészetközelibb címet ez a - Farming Architects tervezte - hanoi épület érdemli ki, ami a könyvtár-város-farm tengelyen mozog. A komplexum a vidéki Vietnámot testesíti meg a város közepén, és a hagyományos kertészet mellett az állattenyésztéséből merít: koi pontyok és csirkék rohangálnak az udvaron, a hal- és csirketrágyát pedig a növényekhez használják fel.  A cél, hogy megtanítsák a helyi gyerekeket az önfenntartó ökoszisztéma működésére, amellett persze, hogy a különleges épület a hagyományos könyvtárfunkciót is betölti. 

5. Dandaji

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Alice Rawsthorn (@alice.rawsthorn) által megosztott bejegyzés

A nigeri 2-3 ezer fős faluban, Dandajiban egy romos vályogmecsetet alakítottak át könyvtárrá és közösségi térré. Atelier Masomi és a Studio Chahar építészek ahelyett, hogy hagyományos fát használtak volna belül, fém válaszfalakat és lépcsőket helyeztek el, és építettek egy félemeletet is. 

Kiemelt tartalom
A templom, amely Istent és a természetet ötvözi: több mint 140 év után végre megépülhet a Sagrada Familía A templom, amely Istent és a természetet ötvözi: több mint 140 év után végre megépülhet a Sagrada Familía tegnap 19:16 -kor

Niger a világ egyik legszegényebb országa, ennek a könyvtárnak pedig talán nagyobb jelentősége és szerepe van, mint a listán eddig bármelyiknek: az épületben jól megvilágított tanulószobákat és számítógépes szobákat alakítottak ki, amit a helyi gyerekek használnak tanulásra, ha otthon nincs rá lehetőség, mert nincs áram. 

6. Tianjin

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Sheri Morgensen (@sherimorgensen) által megosztott bejegyzés

A Kínában található, futurisztikus Tianjin elképesztően nagy, a 33 700 négyzetméteres épület aulája pedig minden könyvmoly álma: a padlótól egészen a mennyezetig lépcsőzetes könyvespolcok borítják a falakat. Az MVRDV által tervezett könyvtár közepén egy gömb alakú nézőtér helyezkedik el, ami akár 110 fős ember befogadására is alkalmas. Az első és a második emeleten olvasótermek és társalgók találhatók, tárgyalókkal, számítógép- és audioszobákkal, valamint két tetőtéri terasszal.