2023.9.20 10:20
Olvasási idő 1:15
Szécsi Krisztián

Milliókra pereltek egy dán művészt, aki két full üres képet adott le egy múzeumnak

KULTÚRA FESTMÉNY FESTŐK KÉPZŐMŰVÉSZET MŰVÉSZET

A hosszas jogi kalamajka a héten véget ért, csak sajnos nem Jens Haaning javára, aki csak fricskát akart adni a művészek sanyarú sorsa miatt.

Egy koppenhágai bíróság arra kötelezett egy dán művészt, hogy fizessen vissza az aalborgi Kunsten Modern Művészetek Múzeumának közel 72 ezer dollárt (kb. 25,8 millió forint), miután 2021-ben két üres keretet adott le megrendelésükre. Az általa készített „konceptuális alkotások“ címei Take the Money és Run, vagyis Fogd a pénzt és Fuss lettek.

Jens Haaning művész felkérése eredetileg arra szólt, hogy újraalkosson egy 2007-es vászonra feszített szobrot. Az An Average Danish Annual Income (Egy átlagos dán keresete) fehér vászonra tűzdelt dán koronákból állt, 2010-es változata pedig ugyanezzel az ötlettel játszott, csupán eurókkal és az osztrák bérekre reflektálva.

A képen az átlag osztrák bért láthatjuk. Forrás Jens Ziehe/Courtesy Sabsay Gallery

A dán múzeum anyagi tartalékaiból adta kölcsön a felhasználható bankjegyeket, s egyben fizette is ki a művészt, ám csupán a művek kicsomagolásakor vették észre az intézmény munkatársai, hogy két üres keretet kaptak. A múzeum a képeket végül bemutatta, de amikor a művész a kiállítás lebontása után nem volt hajlandó visszafizetni a kölcsönkapott pénzt, ahogy azt a szerződése előírta, a múzeum úgy döntött, hogy jogi lépéseket tesz.

Kiemelt tartalom
Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről Mona Lisának saját postaládája van, a Sikolyon pedig különös mondat van elrejtve: fun factek híres festményekről 2024.4.14 9:53

A hosszas bírósági csatározás után a dán ügyészség úgy döntött, hogy Haaningnak két héten belül vissza kell fizetnie a múzeumnak több mint 490 ezer dán koronát (kb. 25,5 millió forint), vagyis azt az összeget, amelyet a művész honoráriumával és a felállítás költségével csökkentve kapott.

Take The Money és Run, vagyis Fogd a pénzt és Fuss. Forrás Mette Kirstine Goddiksen/Kunsten Museum of Modern Art Aalborg

„Ez jót tett a hírnevemnek, de egyben egy elég kezelhetetlen helyzetbe is hozott, és nem igazán tudom, mit tegyek“ - nyilatkozta az eset kapcsán Haaning a dr.dk dán hírportálnak hozzátéve, hogy nem kíván fellebbezni. „A munkámhoz az is hozzátartozott, hogy elvettem a pénzüket. Ez nem lopás. Ez szerződésszegés, és a szerződésszegés egyben a munka része is lehet.“ Mint mondta, számára a konceptuális trükk tiltakozás volt a neki felajánlott művészi honorárium ellen, amely szerinte nem volt elégséges.

A művészi fiaskóról a múzeum azt mondta, hogy nem számítanak gazdag intézménynek.

„Alaposan meg kell gondolnunk, mire költjük a pénzünket, és nem költünk többet, mint amennyit megengedhetünk magunknak“ – közölte a múzeum igazgatója, Lasse Andersson.