2023.9.3 9:51
Olvasási idő 4:31
Krajnyák Petra

Hogyan szexelt Ryan Gosling egy felfújható babával? - Ezeket a (nem elcsépelt) romantikus filmeket muszáj látnod

Hogyan szexelt Ryan Gosling egy felfújható babával? - Ezeket a (nem elcsépelt) romantikus filmeket muszáj látnod
Forrás Lars and the real girl / EVERETT COLLECTION
FILMEK + SOROZATOK ADAM DRIVER FILMAJÁNLÓ FILMEK JOAQUIN PHOENIX RYAN GOSLING SCARLETT JOHANSSON

Íme 10 nagyszerű romantikus film, amit (talán) még nem láttál.

A filmrendezők világszerte számos kiváló, szívmelengető romantikus filmet készítettek, legtöbbjük azonban egysíkú, és nem riad vissza sem a kliséktől, sem a pátosztól, sem a jól bevált sztereotip történetszálaktól. Ennek fényében, a közkedvelt 500 nap nyár és Egy makulátlan elme örök ragyogásától eltekintve, 10 nem túl közismert rendhagyó romantikus filmet mutatunk be nektek.

1. Past Lives (Celine Song, 2023)

Ebben a romantikus drámában a néző nehezen tudja eldönteni, kinek drukkoljon. Részben szerelmi háromszöget, részben egy gyerekkori szerelmet mutat be; a pár 24 év után találkozik ismét, és egyikük sem tud mihez kezdeni az érzéseikkel. Az egyik problémát az okozza, hogy Nora már férjnél van. Ezenkívül a film az emigrációt, és a  távkapcsolati problémákat is érinti.

A filmet rendező és író Celine Song tökéletes kémiát teremtett a színészek között. Bizonyos pillanatokban a csend beszédesebb a szavaknál. A néma karakterekből áradt a vágyakozás vagy a kimondatlanul maradt szavak súlya.

 

2. Lars and the real girl (Craig Gillespie, 2007)

Lars (Ryan Gosling) egy introvertált fiatal, aki úgy tűnik, sehova sem tud beilleszkedni. Elidegenedik családjától, kollégáitól és barátaitól is, viselkedése meglehetősen furcsa. Különcsége akkor csúcsosodik ki, amikor egy életnagyságú, élethű műanyag babával tér haza, amelyet később mindenkinek a barátnőjeként mutat be.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 2 nappal ezelőtt

Miután pszichológushoz fordul, a szomszédságában élők úgy tesznek, mintha a baba élő ember lenne, hogy kiderítsék viselkedésének okát. Az alkotók nem próbálják Larsot érzelmileg sérült emberként ábrázolni, akit mindenki csak sajnálni tud. Ehelyett tiszteletteljesen és odafigyeléssel mutatják be a karaktert.

 

3. Laurence Anyways (Xavier Dolan, 2012)

Talán ez Dolan legmeghatóbb filmje, mely Laurence és Fred sokéves kapcsolatát követi nyomon. A születésnapján a férfi felfedi, hogy egész életében titkot őrzött. Nőnek érzi magát, aki férfi testben rekedt. Laurence lassan elkezdi nőként élni életét, Fred pedig úgy dönt, hogy az átváltozás után is mellette marad, még akkor is, ha szerelme változása kezdetben nagyon megviseli.

Laurence és Fred románca nem csak rendíthetetlen, személyiségükből fakadóan  szokatlan párt alkotnak. A rendező lírai módon, túlzó, felesleges melodramatikus elbeszélés nélkül mutatja be a szereplők érzéseit, és sokszor absztrakt módon fejezi ki lelkiállapotukat.

 

4. Castaway on the Moon (Hae-jun Lee, 2009)

Seung-geun úgy dönt öngyilkos lesz, és leugrik egy hídról a Han-folyóba. Kísérlete azonban kudarcba fullad, és az áramlat egy kis szigetre sodorja, ahol úgy dönt, újrakezdi életét. A folyó túlpartján él Jung-geon, nem hajlandó elhagyni szobáját.

Amikor Jung-geon felfedezi Seung-geun-ot az világtól elzárt szigeten, kapcsolatba lépnek egymással. A férfi homokba írt üzeneteire a nő palackba zárt válaszait a folyóba dobja. Vajon képesek legyőzni félelmeiket, és szemtől szemben találkozni?

 

5. Chungking Express (Wong Kar-wai, 1994)

Két rendőr éppen kapcsolataik végét gyászolja, mikor olyan nőkkel sodorja össze őket a sors, akik gyökeresen felforgatják életüket. A cselekmény két különböző történetszálon fut, melyek csak azért keresztezik egymást, mert mindkét férfi gyakran jár ugyanabba az étterembe. A film minden szereplője tökéletesen felépített, egyedi személyiség, akikkel a néző minden szerencsétlenségükkel együtt képes azonosulni.


A film tele van metaforákkal, és bővelkedik a nyitott, homályos befejezésekben. Egyszerre romantikus, melankolikus és reményteli. Bár a dialógusok és események abszurdnak és nagyon irreálisnak tűnnek, közelebbről szemlélve mély filozófiai kérdéseket vetnek fel a szerelem valódi természetéről.

6. Secretary (Steven Shainberg, 2002)

A Secretary (A titkárnő) már jóval a Szürke ötven árnyalata előtt is szexi, sikeres filmnek számított. Kétségtelenül sokkal jobb is. Lee Holloway (Maggie Gyllenhaal) az elmegyógyintézetből való szabadulása után Edward Grey (James Spader) titkárnőjeként talál munkát.

Kiemelt tartalom
Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? 3 nappal ezelőtt

Edwardnak azonban szokatlan kérései vannak Lee-vel szemben, melyek egy domináns-szubmisszív, vagyis alá-fölérendelt kapcsolatot eredményeznek. Lee-nek ezáltal egy álma válik valóra. Vajon meddig képes elmenni a szeretett férfi kielégítéséért?

 

7. Ali: Fear Eats the Soul (Rainer Werner Fassbinder, 1974)

Emmi, az idős, özvegy cselédlány egyik éjjel egy zenés bárba menekül az eső elől. A bárpult túloldalán ülő középkorú Ali, egy szegény marokkói munkás, felkéri egy táncra az idős asszonyt. Előbb barátokká, majd hirtelen szeretőkké válnak. Társadalmilag nem túl elfogadott románcuk hamarosan nemkívánat figyelmet kap, és a pár diszkrimináció és állandó gúnyolódás célpontjává válik.

A film mélyreható kritikát fogalmaz meg a rasszizmusról és annak mechanizmusairól. A keserűség, amellyel a pár szembesül, végül megmérgezi kapcsolatukat, és próbára teszi mindkettejük tűrőképességét, miközben a nyilvánosság előtti és valódi énjük között ingadoznak.

 

8. Her (Spike Jonze, 2013)

Theodore (Joaquin Phoenix) nehéz időszakon megy keresztül, miután szakít barátnőjével (Rooney Mara). Majd az interneten olvas egy applikációról, amely egy valódi ember érzéseivel és gondolataival rendelkezik. Így az érzékeny Theodore megismerkedik Samanthával (Scarlett Johansson gyönyörű hangjával), és annak ellenére, hogy a nő fizikai formában nem létezik, egymásba szeretnek.

Egy összetett párkapcsolati dráma, amely az egymás előtt teljesen kitárulkozó emberek  klasszikus és kevésbé klasszikus dilemmáit vizsgálja. Tekintettel arra, hogy a főszereplők csak a fejhallgatón keresztül érintkeznek egymással, az írók elsőrangú párbeszédeket írtak, éppen ezért Theo és Sam minden egyes beszélgetése az emlékezetünkbe vésődik. A befejezés kissé nyomasztó, de tükrözi a kemény és fájdalmas valóságot, amit a kapcsolatok gyakran tartogatnak.

 

9. The Shape of Water (Guillermo del Toro, 2017)

A Hellboy rendezőjének Oscar-díjas filmje egy rendhagyó romantikus sci-fi. Középpontjában egy különleges kutatóintézet takarítónője áll, aki beleszeret egy lénybe, amelyet a tudósok laborban tanulmányoznak.

Kiemelt tartalom
Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával Látványos harcok és borzalmas karakterek: megnéztük a Polgárháborút, ahol Amerika szembeszáll saját magával 2024.4.21 9:02

Del Toro nem a lény származására, hanem a takarítónő iránt táplált érzéseire koncentrál, amit a nő viszonoz. A Shape of Water egy erős szerelem történetét mutatja be, mely a szereplőket veszélyes és kockázatos döntésekre kényszeríti. A rendezőnek így sikerült izgalmas atmoszférát is teremtenie. A történet egyáltalán nem kiszámítható, így a néző az utolsó pillanatig bizonytalan marad a végkifejlettel kapcsolatban.

Egy remek sci-fi elemekkel teli retro környezetben, remek színészekkel elbeszélt történetet láthatunk. A korhű jelmezek és sminkek is megragadják a figyelmet, különösen a "szörnyeteg" esetében.


10. Marriage Story (Noah Baumbach, 2019)

Még mindig a Netflix egyik legjobb, ha nem a legjobb filmje. Ahelyett, hogy a szerelem "kivirágzásáról" szólna, inkább annak "elsorvadásáról", egy széteső házasságról és a válással járó toxikus folyamatokról szól. Az ügyvédek állandó beleszólása a család életébe, a bürokrácia az elválást követő boldogságkeresés útjába áll.

A cselekmény középpontjában az egymástól elhidegült, válófélben lévő Nicole (Scarlett Johansson) és Charlie (Adam Driver) áll. Eleinte mindkettőjük számára kielégítő megegyezésre akarnak jutni, de ügyvédeik és ismerőseik egyre jobban elkezdenek belefolyni a dolgokba, így szenvedéssel és fájdalommal teli helyzetben találják magukat. Mindez negatív hatással van a fiukra is, aki kénytelen végignézni, ahogy szülei tönkreteszik egymást.

Egy megható, érzelemdús igaz történet, kiváló színészek kiváló alakításával. Különösen hitelesnek hatnak a viták és feszült jelenetek, melyekben egymás torkának esnek és verbálisan abuzálják egymást. A film nem ragad le a kliséknél, és erős befejezést kínál.


Bónusz: A Before-trilógia (Richard Linklater, 1995, 2004, 2013)

Richard Linklater közel 20 éve készült szerelmi történetének középpontjában Jessie (Ethan Hawke) és Celine (Julie Delpy) páros áll. Minden film más-más időben és kontextusban követi nyomon a kapcsolatukat, megismerkedésüktől kezdve házasságaik zártonyra futásáig, így mindegyik film más-más hangulatot áraszt és eltérő helyszínen játszódik. A nézők végig követhetik a szereplők és kapcsolatuk fejlődését az évek során.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, Instagramon, YouTube-on és a Facebookon is!