2023.10.12 16:59
Olvasási idő 2:39
Kremmer Magdi

2023-ban már tényleg ciki lenne alkoholt fogyasztani? És kik azok a straight edge-ek, akik lázadásból hagyták abba az ivást?

2023-ban már tényleg ciki lenne alkoholt fogyasztani? És kik azok a straight edge-ek, akik lázadásból hagyták abba az ivást?
Forrás IMDB / Zentropa Entertainments
ÉLETMÓD ALKOHOL PUNK

A nyugati országokban megfigyelhető tendencia, hogy a fiatalok egyre kevésbé nyúlnak pohárhoz. De lesz valaha divatos a teljes absztinencia, főleg egy olyan országban, ahol belénk van nevelve: az ital „kis mértékben gyógyszer, nagy mértékben orvosság“?

Nem segít, hogy minden ötödik magyar alkoholista 

Mielőtt betöltöttem volna a tizennyolcat, kitaláltam, hogy a nagykorúságom előtti egy hónapban absztinens leszek: 30 napig nem iszom és nem cigizem. Visszagondolva elég nevetségesnek tűnik, hogy 17 évesen ez egy nagy vállalás volt számomra, de tekintve, hogy még nem voltam 14, amikor életemben először úgy igazán berúgtam, számomra ez egy jelentőségteljes hónap volt. A hazai alkoholkultúra nemcsak rám, de minden magyar fiatalra hatással van. Az országban, ahol a pálinkafőzésről külön rendelet szól, ahol minden családi esemény egy felessel indul, és ahol a lakosság minimum ötöde alkoholista, nem csoda, hogy mérték nélkül és szinte gyerekkorunktól kezdve iszunk. 

Míg a magyar társadalom jelentős része elutasítja a kábítószerfogyasztást, és már egy kis füvezésért is komolyan megütheted a bokád, addig az alkohol az életünk minden területén és időszakában jelen van. Iszunk a vacsoraasztalnál ülve, iszunk ebéd után, hogy jobban menjen az emésztés, ha fáj a torkunk vagy a hasunk, amikor ünneplünk, ha szomorúak vagy vidámak vagyunk, és persze, ha másokkal találkozunk. Az alkohol a közösségi összejövetelek főszereplője, ritkán ülünk össze limonádézni, de az esti sörözések vagy fröccsözések sokunknál mindennaposak. A legtöbben el sem tudjuk képzelni, hogy alkohol nélkül bulizzunk, és úgy érezzük, szükségünk van egy-két felesre ahhoz, hogy feloldódjunk.

Forrás IMDB / Miramax Films / Amerikai pite

Száraz november 

Néhány évvel ezelőtt, a Kék Pont kezdeményezésében Magyarországon is elindult a Száraz November kampány. A brit „Dry January“ mintájára indított program lényege, hogy egy hónapig egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt. Amellett, hogy egy száraz hónapnak rengeteg pozitív testi és lelki hozadéka van, önmagában is érdekes élmény megélni, milyen egy hónapig lemondani a megszokott italozásokról. Én is több éve rendszeresen tartom a Száraz Novembert, mert egyrészt úgy érzem, egy hónap pihenést megérdemel a májam, másrészt, mindig meglepődve tapasztalom: az elején néha nehéz nem inni, de milyen jó, hogy amúgy alkohol nélkül is jól tudom érezni magam.

Kiemelt tartalom
„A szombatra ráment a vasárnapunk“ – A száraz hónappal nemcsak a másnapokat bekkelheted ki, de csomó más jót is tesz veled „A szombatra ráment a vasárnapunk“ – A száraz hónappal nemcsak a másnapokat bekkelheted ki, de csomó más jót is tesz veled 2023.4.30 9:42

De vannak olyanok is, akik nem csak egy hónapra mondanak le az alkoholról, és egyre többen döntenek úgy az ismeretségi körömben is, hogy végleg absztinenciát fogadnak.

Amikor pedig valaki közli, hogy nem iszik, mindenki értetlenkedik vagy furcsán néz: „De miért nem? Biztos? Na, csak egy sört sem?“ – kérdezgetik ilyenkor.

Annyira szokatlan és elképzelhetetlen számunkra, hogy valaki önként lemond az alkoholról, pedig nem kellene, hogy az ivás ennyire központi szerepet foglaljon el az életünkben.

Kik a straight edge-ek? 

A 80-as évek straight edge punkjai érdekes módot találtak a lázadásra. A mainstream punk szubkultúra hírhedt volt a mértéktelen szerhasználatról, dohányzásról és alkoholfogyasztásról. A straight edge mozgalom célja az volt, hogy tagjai az erőteljes önkontrollal hatékonyabban tanúsítsanak ellenállást a mainstreammel szemben. Bár maga a mozgalom nem annyira ismert, az alkoholt és más tudatmódosító szereket elutasító életstílus, valamint az absztinenciáról szóló diskurzus egyre népszerűbb. 

Egyre több az absztinens híresség is

A közösségi média platformjain sok fiatal kérdőjelezi meg az alkoholkultúrát és egyre több híresség népszerűsíti az absztinenciát. Az idei Szigeten is fellépő Billie Eilish is straight edge életmódot folytat, és a zenéjében is őszintén mondja el a véleményét a szerhasználatról. Egyik legnépszerűbb száma, a Xanny az USA-ban évek óta jelenlévő Xanax-függőség problémájára hívja fel a figyelmet. Eilish-nak köszönhetően sok fiatal jött rá arra, hogy a nyugtató szedése nem is olyan jó móka, és az is tök oké, ha nem alkoholt, hanem üdítőt vagy vizet iszunk.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

BILLIE EILISH (@billieeilish) által megosztott bejegyzés

De nem Billie az egyetlen híresség, aki elutasítja az italt. Tyler, the Creator rappert saját bevallása szerint egyszerűen nem érdekli az alkohol, és „sosem gondolt rá, amikor meglátott egy részeg embert, hogy olyan akar lenni, mint ő“. Blake Lively egyszerűen nem kívánja a piát, és Steve Aoki is straight edge-nek vallja magát. Lehet, hogy az alkohol teljes elhagyása drasztikus és szükségtelen lépésnek tűnik, de hidd el, egy-egy száraz hónap biztosan senkinek sem ártott még meg! 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!