2023.8.11 12:00
Olvasási idő 1:55
Maier Péter

PREMIER: A Cataflamingo új klipjével készítjük magunkat a nyár (és a fiatalkor) elmúlására

PREMIER: A Cataflamingo új klipjével készítjük magunkat a nyár (és a fiatalkor) elmúlására
Forrás Szombath Máté/Cataflamingo
ZENE MAGYAR ZENE PREMIER

Ötödik és egyben utolsó single-jével érkezik a Cataflamingo a hamarosan megjelenő Ajtónak támaszkodni című nagylemezről. A dalhoz Szombath Máté készített balatoni klipet, amely a gyerekkor elmúlásának keserédes érzelemvilágára reflektál.

Első nagylemezének megjelentetésére készül a 2017-ben alapított Cataflamingo zenekar. Az Ajtónak támaszkodni című albumról már négy single-t is kidobtak, a lemez megjelenése előtti utolsó szám a Vitorlák. A dalhoz nyárvégi hangulatú klip is készült, amely nélkülözi a kliséket, de mégis megragadja a mindenki számára ismerős és nosztalgikus balatoni pillanatokat. A videó itt, a REFRESHER Magyarország oldalán látható először:

A Vitorlák a gyermekkor elmúlásával, a felnövés miatt elinduló változások feldolgozásával foglalkozik. A zenekar elmondása szerint a nagylemezről ez a dal tekinthető leginkább „a koncepció szócsövének“, ugyanis „azt az érzést járja körbe, amikor a szükségszerű elengedés és a kényelmes visszavágyódás mezsgyéjén megtorpanva találja magát az ember“, ez a narratíva pedig átszövi a hamarosan érkező Ajtónak támaszkodni album dalait is.

Egész hamar eldöntöttük hogy ha arra kerül sor, hogy klipet készítsünk, akkor csak ez a dal jöhet szóba, hiszen annyi közvetlen kapcsolat van a dal és a lemez tematikája között, hogy egy jól komponált képi világ nemcsak önmagában a dalra, hanem a lemezre is érvénnyel bírhat.

Ebben volt segítségünkre Szombath Máté rendező, aki remekül érzékelte, hogy mit szeretnénk látni, többek között az ő ötlete révén döntöttünk amellett, hogy a klip a Balatonon készüljön, hiszen ott mindenki a saját jogán érezheti az elmúlt 10-15 év súlyát. Vannak dolgok, amik nem változtak vagy legalább is ugyanolyannak tűnnek, míg közben szépen lassan mindenki felcseperedett“ – mondják a Cataflamingo tagjai a videóról, amely a Cineast kollektíva közreműködésével készült.

A Cataflamingo zenekar tagjai: (balról) Bugner-Carvalho Botond, Csizmár Zsolt, Csiki Áron, Endrei Balázs Forrás Szombath Máté/Cataflamingo

A klipben gyerekkori fotók is feltűnnek. Ezekről a srácok azt mondják, utólag átnézve tudatosult bennük, hogy a vissza-visszatérő motívumok, tárgyak, autók, hátsó kertek, milyen erős közös fogódzkodási pontot jelentenek az életben. 

Nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy azok közül, akik a kétezres évek elejének a gyermekei voltak, hányunkál fekszenek még ugyanilyen képek valahol, ugyanezekkel az ízekkel. Reméljük, hogy erről majd lesz alkalmunk beszélgetni azokkal, akik látják a klipet, hallják a dalt, az albumot és egy részük magukra ismer benne

– fogalmaznak a Cataflamingo tagjai. A Vitorlákhoz készült videó nemcsak azért izgalmas, mert a balatoni képekkel felidézi azt a gyermekkort, amiről (ugyan szeretünk visszamászni lélekben, de) szépen-lassan le kell mondanunk, hanem azért is, mert tökéletesen illeszkedik a megjelenése időpontjához. Ezek már nem azok a nyári percek, amikor megfulladunk a melegtől. A klip azokat az augusztusi napokat idézi fel, mikor már ott van a fejünkben, hogy ez a nyár sem tart örökké, azokat az éjszakákat, amikre „azért már hozhattunk volna egy pulcsit“. Persze, ettől nem lesz okvetlenül szomorú, sőt. 

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Dua Lipa, Elefánt, Szalai, T. Danny és Jaber a hét megjelenései között Playback Péntek: Dua Lipa, Elefánt, Szalai, T. Danny és Jaber a hét megjelenései között 3 nappal ezelőtt

Ha élőben is hallgatnád a dalt, és elsiratnád elmúló gyerekkorod egy Cataflamingo-koncerten, azt legközelebb augusztus 18-án teheted meg a Minisfishing fesztiválon. 

Hamarosan érkezik a zenekar első nagylemeze Forrás Szombath Máté/Cataflamingo

Ha jó neked, hogy nem csak megnézel egy új klipet, vagy meghallgatsz egy új számot, hanem olvasol is róluk érdekességeket, akkor ajánljuk figyelmedbe hasonló premierjeinket, köztük a legfrissebb Hocuspony-t, amely nemzetközi csapattal készült, és igen emlékezetesre sikerült:

Kiemelt tartalom
KLIPPREMIER: Nagyi, metál és csivava – Nemzetközi csapat készítette el a HOCUSPONY új videóját KLIPPREMIER: Nagyi, metál és csivava – Nemzetközi csapat készítette el a HOCUSPONY új videóját 2023.8.3 10:00
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!