2023.8.2 15:22
Olvasási idő 1:08
Szécsi Krisztián

Megnyugodhat minden influenszermama: az aszpartám mégsem annyira para, mint azt gondoltuk?

ÉLETMÓD ASZPARTÁM CELEB EGÉSZSÉG INFLUENSZER

Az elmúlt időszak leghevesebb közéleti vitájának középpontjában egy kémiai anyagot találunk.

Hetek óta állhatatos harcot vívnak hazánk legválogatottabb influenszerei a patás ördögnek lefestett zérócukros italok ellen, ám most úgy tűnik, hogy a marketingfogás, meg minden erőfeszítés hiábavaló volt. Hiszen az egészséges, kiegyensúlyozott étrend mellett nem okozhat problémát az aszpartám nevű édesítőszer jelenléte az élelmiszerekben, üdítőitalokban – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a tudomány jelen állása szerint nincs okunk pánikra – ezt a NAK is megerősítette mondván, hogy a szakértői bizottság a bevitelt 40 milligrammon tartotta, mely az elfogadható napi mennyiség, így pedig az élelmiszeripar különböző vállalatainak nem kell a receptúrán változtatniuk. 

Forrás Michael Williams / Stringer

Az egész egészségügyi dráma akkor robbant ki, amikor július 14-én a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC), az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató ügynöksége és a FAO Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet Élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó Vegyes Szakértői Bizottsága (JECFA) kiadta az aszpartám egészségre gyakorolt hatásának kiértékelését. Ennek értelmében pedig az édesítésre használt szer lehetséges rákkeltő anyag az emberek számára.

A közlemény további részeit azonban már nem olvasták internetes celebjeink:

„Ez azt jelenti, hogy közvetlen bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, hogy az emberben a rákos megbetegedés kialakulását elősegíti az aszpartám, viszont állatkísérletekben már mutatkoztak olyan eredmények, amik bizonyos dózis feletti bevitel esetén rákos sejtek kialakulását elősegíthetik” – olvasható a közleményben. Azaz: semmi sem bizonyított, de sosem lehet tudni.

Ahhoz, hogy az aszpartám negatív hatásait is érzékeljük egy 60 kilogrammos felnőttnek 4 litert kellene elfogyasztania minden nap, hiszen átlagosan egy literes diétás üdítőben maximum 600 milligramm aszpartám található.

@andras.doktor A gyümölcscukor orvosi szemmel #orvos#egészség#edukáció#gyümölcscukor#fruktóz#érdekes#cukor♬ eredeti hang - Dr. Kulja András

Egyébként már több orvos is megszólalt az aszpartámmal kapcsolatban, s gyakorlatilag az általános szemlélet eddig is az volt, hogy nem jelent különösebb veszélyt az emberre, ha mértékletesen fogyasztjuk. De hát ha valamiben piaci rést látunk...