2023.8.2 12:54
Olvasási idő 1:40
Kovács M. Dávid

Elkészült a Balaton válogatáslemeze, az Analog Balaton, Deva, Nóvé Soma és a Jazzbois is közreműködik rajta

Elkészült a Balaton válogatáslemeze, az Analog Balaton, Deva, Nóvé Soma és a Jazzbois is közreműködik rajta
Forrás Balatorium sajtóanyag
ZENE BALATON KÖRNYEZETVÉDELEM MAGYAR ZENE TERMÉSZETVÉDELEM

A legnagyobb természetes vizünk sérülékenységére kívánja felhívni a figyelmet a "Balaton hangjai" című kiadvány. A Balatorium projekt válogatáslemeze egy kisfilmmel együtt érkezik, és a különleges anyagot egy lemezbemutató minifesztivállal is megünneplik.

A Balaton nemcsak lakóövezetként, turisztikai desztinációként vagy fesztivál- és gasztrocélpontként funkcionál, hanem számos élőlény komplex élőhelye is – ezzel az üzenettel indult el itthon a Balatorium projekt, amelynek elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a legnagyobb természetes vizünk környezeti értékeire.

A program több magyar produkciót is segítségül hívott, hogy minél többen megismerjék a Balaton természeti kincseit és sérülékenységét. A szerdán megjelenő, Balaton hangjai címmel érkező albumon tizenkét hazai előadó szerzeményét hallhatjuk, akik stílusukban és mondanivalójukban is más-más szemszögből mutatják be a tó sérülékenységét.

A Balatorium egészen konkrétan a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program egyik kiemelt projektje, amelynek küldetése, hogy a kultúrán keresztül közelebb hozza az emberekhez a Balaton térségének ökológiai összefüggéseit, és felhívja a figyelmet arra, hogy csak együtt tehetünk a legnagyobb tavunk jövőjéért.

A Banana Records koordinálásával létrejött Balaton hangjai című albumra Deva, Hegedűs Józsi, Iamyank, a Jazzbois, az Mmamt (Egyedi Péter), Nóvé Soma, Onakom, a SunMa, a Wave of Sound, a Wavy és Zalai Richárd szállított egy-egy vadonatúj számot. A zenészek sorához hamarosan Snailtrip is csatlakozott, aki a korábban meghirdetett pályázaton keresztül került a csapatba.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk augusztusban? – 7 kiállítás, hogy a nyár utolsó heteiben se szomjazd a kultúrát Hová menjünk, miket nézzünk augusztusban? – 7 kiállítás, hogy a nyár utolsó heteiben se szomjazd a kultúrát 2023.7.29 9:16

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, a lemez további különlegessége, hogy a résztvevők szabadon használhatták az Analog Balaton tagjai által rögzített balatoni hangokat – így a nád susogása, a balatoni kavicsok koccanása, a víz hullámzása és az önfeledt nyaralók duruzsolása is hozzátesz az utánozhatatlan atmoszférához.

A lemez első előfutárát a Wave of Sound szállította, akik különösen szívükön viselik a Balaton sorsát, így nem volt kérdés, hogy csatlakoznak-e a projekthez. Az Elmerülve című dalhoz ráadásul egy gyönyörű live session videót is forgattak a csobánci várnál. A Balaton hangjai megjelenésével egyidőben pedig most a SunMa érkezik egy kisfilmmel, amelyet a szentbékkállai kőtengernél forgattak.

Szerettük volna megmutatni a vízpart mellett a Balaton eldugodtabb részeit is, a kőtenger szinte egyből beugrott a különleges hangzás és vizuális izgalmai miatt. A másik helyszínhez pedig kötődik egy vicces sztori is, ugyanis a hegyre csak egy meredek földúton lehetett felmenni, ahol sikerült rossz irányba fordulnunk a busszal, így várt ránk plusz fél óra, lassú tolatás.

– árulta el Vadas Géza rendező, aki a Wave of Sound zenés videója mellett ezt a szentbékkállai felvételt is jegyzi.

A SunMa live session videóját itt tudod megnézni:

A kivételes zenei anyagot egy lemezbemutató minifesztivállal is megünneplik augusztus 19-én a salföldi Bánya Kertben, ahol az albumon hallható előadók közül olyanokat nézhetünk meg, mint Deva, a Jazzbois, Onakom, Hegedűs Józsi és a Wave of Sound. A koncertek előtt a Balatorium projekt edukációs programjait is látogathatjuk, további részletek az esemény Facebook-oldalán.

A Balaton hangjai című lemezt itt tudjátok meghallgatni: