2023.7.29 9:16
Olvasási idő 3:54
Kovács M. Dávid

Hová menjünk, miket nézzünk augusztusban? – 7 kiállítás, hogy a nyár utolsó heteiben se szomjazd a kultúrát

Hová menjünk, miket nézzünk augusztusban? – 7 kiállítás, hogy a nyár utolsó heteiben se szomjazd a kultúrát
Forrás Weiler Péter / Facebook
KULTÚRA BALATON BUDAPEST FOTOGRÁFIA KÉPZŐMŰVÉSZET KERÉKPÁR KIÁLLÍTÁS PROGRAMAJÁNLÓ

Bringák, sérók, cicák minden mennyiségben, brutalista épületek, legendás ferencvárosi bulik, nosztalgikus balatoni nyarak és egy női fotóslegenda sosem látott képei – ezeket a kiállításokat ajánljuk az idei nyár utolsó hónapjára.

Ismerd meg Budapest építészeti kincseit a város egyik legjobb helyén!

A nyári Budapest egyik kedvenc hesszelőpontján, a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszán – a Jane Haining rakparton – Eklektikától a brutalizmusig címmel nyílt ingyenes kiállítás, amely a Budapesten fellelhető építészeti stílusok fejlődését mutatja be a 19. század végétől az 1970-es évek elejéig. A tárlatot tavaly októberig a FUGA Budapesti Építészeti Központban lehetett megnézni, a nagy siker miatt idén nyáron azonban újra az érdeklődők elé bocsátják.

Újra látható az "Eklektikától a brutalizmusig" című kiállítás a Jane Haining rakparton. Forrás Budapest Városháza / Facebook

A szabadtéri kiállítás a főváros 2017 és 2022 között védelem alá helyezett építészeti értékeit tárja elénk: a tablókon láthatók a Nagykörúton belül álló eklektikus lakóépületek,  ipari épületek a város számos pontjáról, a két világháború közötti változatos irányzatokat mutató izgalmas épületek, valamint az 1945 utáni évtizedek építészetének alakulását jól reprezentáló alkotások is. Ha szeretnéd jobban megismerni a várost, ennél szebb helyszínt nem is választhatnál ennek a szabadtéri gyorstalpalónak!

Eklektikától a brutalizmusig
Budapest; Jane Haining rakpart, Közösségi Viadukt
2023. július 20. – 2023. augusztus 15.

Bringás vagy? Nagy eséllyel imádni fogod ezt a kiállítást!

A Közlekedési Múzeum Bringára váltva című időszaki kiállítása egyedi megközelítésben mutatja be a kerékpározás történetét, fejlődését és társadalmi vonatkozásait itthon és külföldön – az első biciklik megjelenésétől, a velocipédeken át, a csúcskategóriás versenybiciklik felbukkanásáig.

A Közlekedési Múzeum "Bringára váltva" című kiállítása a kerékpározás történetét mutatja be. Forrás Közlekedési Múzeum / Facebook

Az Északi Járműjavítóban berendezett, mintegy 1500 négyzetméteren megvalósuló tárlaton a látogatók bepillantást nyerhetnek a biciklis kultúra kialakulásába, a korai kerékpárok tervezésébe és a kerékpáros közösségek formálódásába. A kiállítás külön figyelmet szentel a biciklis versenysportok bemutatására is, mint az olasz Giro d'Italia, a francia Tour de France és a spanyol Vuelta a España körverseny.

Bringára váltva
Közlekedési Múzeum – Északi Járműjavító (1101 Budapest; Kőbányai út 24-28.)
2023. június 23. – október 23.

A bubitól a mulletig: fodrásztörténeti kiállítás a Kiscelliben

Kiscelli Múzeum: A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten Forrás Fáryné Szalatnyay Judit / Kiscelli Múzeum / Facebook

Tudtad, hogy a fodrászok egyik védőszentje Mária Magdolna? És azt meg tudnád mondani, hogyan lett a felcserből barber, vagy a fodrászból stylist? A Kiscelli Múzeum időszaki kiállítása, A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten a haj és az arcszőrzet gondozásának történetét igyekszik feltárni: olyan kérdésekre keresi a választ, hogy mik voltak a szépségipar fejlődésének főbb mozgatórugói, állomásai, kik voltak meghatározó szereplői, és hogyan váltak az elmúlt 150 évben világviszonylatban is jólfésültté a budapestiek. Ha fodrász vagy, ha rendszeresen jársz fodrászhoz, ha izgalmasnak találod a szépségápolás történetét, irány a Kiscelli sziklapincéje, ahol fodrászipar-történeti tárgyak és dokumentumok között merülhetsz el a témában.

A jólfésültség története – Fodrászipari forradalom Budapesten
Kiscelli Múzeum; 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
2023. június 24. – október 31.

Cicarajongó vagy? Irány Buda a kedvenc kiállításodért!

„A macska egy különös, csodálatos lény. (...) A festményeimen a nőiség szimbóluma. Életet adó misztikus lény, kreatív teremtő erő, amely mégis könnyed és puha. Független, egyenlő társ, aki a tudatalattiban megbújva utat mutat, és mindig velem van“ – vallja Gallai Judit Ágnes, aki munkáival maga is megjelenik a Hegyvidék Galéria új, időszaki kiállításán.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Hegyvidék Galéria (@hegyvidekgaleria) által megosztott bejegyzés

A CICC! című tárlat a legfrissebb kortárs alkotásokon keresztül mutatja be, hogy milyen sokrétűen, többféle értelmezésben és stílusban lehetséges macskákat ábrázolni. A csoportos kiállításon olyan művészek munkáit láthatjuk, mint Domokos Ágnes, Rabóczky Judit, Tayler Patrick, Nemes Anna, Wahorn András, Töttös Kata, Elekes Károly, Verebics Ágnes és még sokan mások.

CICC!
Hegyvidék Galéria; 1126 Budapest, Királyhágó tér 10.
2023. július 7. – augusztus 18.

Balaton 1989: egy rendszerváltó nyár nosztalgiája

Akkor sem kell kultúra nélkül maradnod, ha épp a Balatonnál vakációzol: Weiler Péter és a Balatonoffseason Instagram-oldal egy izgalmas művészi kollaborációra szövetkezett, ennek gyümölcsét pedig a balatonboglári Vörös és Kék kápolnában tekintheted meg.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Balaton Offseason (@balatonoffseason) által megosztott bejegyzés

A Balatonoffseason képeit jegyző Bartha Dorka a nyári szezonon kívül egy retró Csepel biciklivel járja a tó alvó településeit, hogy téliesített nyaralókat, bezárt lángossütőket, restiket és emberek nélküli strandokat fotózzon – a Balaton ritkán látott, mégis szép, szokatlan nyugalmat árasztó arcát dokumentálja.

Kiemelt tartalom
10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 10 éves a Láthatatlan Tanoda: bulizz egy nagyot, szerezz menő cuccokat a tombolán, és támogass egy jó ügyet! 2024.4.24 12:56

Weiler Péter képzőművész egyik központi témája szintén a Balaton, ahol az összes gyerekkori nyarát töltötte. Ezek közül is az 1989-es volt a legemlékezetesebb, mert a rendszerváltás, a német újraegyesítés politikai szelét itt a társas üdülőkben, kempingekben, strandokon lehetett a leginkább átérezni.

A projekt részeként Weiler Péter a Balatonoffseason fotói alapján készített új műalkotásokat, amelyek az 1989-es rendszerváltó nyár eseményeit és a kor hangulatát idézik meg.

Magyar Tenger Társasüdülő | Weiler Péter x Balatonoffseason kiállítás
Balatonboglár; Vörös és Kék kápolna
2023. július 14 – augusztus 13.

Keleti Éva: a magyar fotográfia nagyasszonya

Keleti Éva hét évtizeden keresztül átívelő munkássága a magyar kultúra és nemzeti fotótörténetünk meghatározó része. Kameráját olyan művészek engedték közel magukhoz, mint Törőcsik Mari, Garas Dezső, Gobbi Hilda, Darvas Iván, Tímár József, Sinkovits Imre, Latinovits Zoltán vagy Ruttkai Éva – a fotóslegendát nem véletlenül emlegetik előszeretettel a magyar fotográfia nagyasszonyaként.

Keleti Éva: Amit még nem láttatok... Forrás Aranytíz Kultúrház

Ebből a hetven évből válogat az Amit még nem láttatok... című kiállítás az Aranytíz Kultúrházban, ahol a fotográfus több ezer fotójából közel száz, javarészt eddig sosem látott alkotást lehet megtekinteni. „A képek 99 százalékát még senki nem látta, volt, amire én is rácsodálkoztam. Igyekeztünk úgy összeválogatni a kiállítás anyagát, hogy keresztmetszetet adjon a munkásságomról“ – mondta Keleti Éva. 

Keleti Éva: Amit még nem láttatok...
Aranytíz Kultúrház; 1051 Budapest, Arany János u. 10.
2023. július 13. – augusztus 20.

Re-KultiFESZT: Ferencvárosban visszatér a kétezres évek

A ferencvárosi Kultiplex a kétezres évek egyik legmeghatározóbb szórakozóhelye volt, amelyet éppen 15 évvel ezelőtt tettek a Markusovszky térrel egyenlővé. A kultikus Kulti helyét már csak a tűzfalon maradt kontúrja jelzi, de szelleme ma is köztünk jár. „Hiánya ma is élő seb, a Kulti túlzás nélkül a mostani magyar underground keltetője volt, emlékezete még talán önmagát is túlnőtte“ – írja a ferencvárosi önkormányzat is, amely a kerek évforduló alkalmából egyhetes emlékfesztivált szervez a legendás szórakozóhely emlékére.

A Re-KultiFESZT nevű eseményen a zenei programon túl vetítésekkel, streetart-perfrormanszokkal, illetve egy kiállítással is várják majd nemcsak a régi „kultis“ arcokat, hanem azokat is, akik életkoruknál fogva nem lehettek ott a budapesti bulikultúra fénykorában. A Kultiplex történetét elmesélő tárlat anyagát a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény és Egyesület állítja össze, amely szívesen veszi a megboldogult Kultiban készült, régi partifotókat is.

Re-KultiFESZT - Kultiplex Emlékhét Ferencvárosban
1092 Budapest, Markusovszky tér
2023. augusztus 21. – augusztus 27. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!