2023.7.28 11:11
Olvasási idő 1:01
Kovács M. Dávid

Magyar animációs filmbe szeretett bele a Monty Python sztárja, ő is csatlakozott a projekthez

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM MAGYAR FILM MONTY PYTHON TURAI BALÁZS

Terry Gilliam executive producerként szállt be Turai Balázs "Amok" című animációs filmjébe, amit a Cannes-ban rövidfilmes Arany Pálmával díjazott "27"-hez hasonlóan szintén többször dobott vissza a Nemzeti Filmintézet.

A Monty Pythonból is ismert Terry Gilliam executive producerként csatlakozott Turai Balázs Amok című animációs filmjéhez – tájékoztatta Osváth Gábor a film egyik producere az MTI-t. A világhírű alkotó csatlakozása számos új lehetőséget nyit meg a film előtt.

Terry Gilliam az "Indiana Jones és a sors tárcsája" című film londoni premierjén 2023. június 26-án. Forrás Jeff Spicer / Getty Images


Turai Balázsnak régóta inspirációt jelent Terry Gilliam életműve, többek között ezért keresték fel – angol ügynökén keresztül – az amerikai-brit alkotót, akit Turai korábbi munkáit (a Candide kalandjai sorozat, Róma bukása) is megnézte, és „őszintén rajongott az Amokért, kedves sorokat írt róla“.

A 14 perces, szöveg nélküli Amok főszereplője Clyde, aki miután egy rejtélyes balesetben egyszerre veszíti el barátnőjét, megnyerő küllemét és kiegyensúlyozott lelkivilágát, kénytelen szembesülni a legbelső Törpéjével.


Turai Balázs filmje a tavalyi bemutatója óta 47 ország 105 fesztiváljának versenyprogramjában szerepelt, ezek közül 20 Oscar-kvalifikáló esemény volt. A filmet vetítették többek között Ottawában, Tallinnban, a dél-koreai Bucheon Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, a franciaországi Clermont-Ferrandban, a spanyolországi Sitgesben, a bécsi Vienna Shortson és a japán Short Shorts seregszemlén.


Az Amok tavaly júniusban elnyerte a legjobb rövidfilmnek járó Kristály-díjat az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon (ezt az elismerést idén Buda Flóra Anna első függetlenfilmje, a 27 kapta), a Szarajevói Filmfesztiválon pedig a legjobb rövidfilmnek járó elismerést kapta. Elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját, az év elején pedig bekerült az Annie Awards idei jelöltjei közé.

Kiemelt tartalom
Óriásit mentek a magyar alkotások a világ legnagyobb animációs filmfesztiválján Óriásit mentek a magyar alkotások a világ legnagyobb animációs filmfesztiválján 2023.6.19 11:46

A cannes-i filmfesztiválon rövidfilmes Arany Pálmával díjazott 27-hez hasonlóan Turai Balázs filmjét szintén többször dobta vissza a Nemzeti Filmintézet, az Amok így a Román Nemzeti Filmközpont (CNC) és a Filmjus Alapítvány támogatásával készült el. Az alkotás gyártója a hazai Boddah volt, utóbbi nevéhez fűződik többek között Buda Flóra Anna 27 című alkotása is.