2023.7.15 9:06
Olvasási idő 2:46
Somogyi Marci

Tényleg látnokok írják minden idők egyik legsikeresebb rajzfilmsorozatát? – 6 alkalom, amikor a Simpson család megjósolta a jövőt

Tényleg látnokok írják minden idők egyik legsikeresebb rajzfilmsorozatát? – 6 alkalom, amikor a Simpson család megjósolta a jövőt
Forrás Charlotte Tattersall / Getty Images
FILMEK + SOROZATOK SIMPSON CSALÁD SOROZATOK TITAN

A Simpson család alkotói időnként hátborzongatóan jó szimattal trafáltak bele a jövő történéseibe. Ebben a cikkünkben ezekből a jövendölésekből válogattunk egy csokorra valót.

A történelmünk során sokan sokféleképpen próbálták már megjósolni a jövőt, és minden szilveszter környékén előkerülnek a maja, inka és nostradamusi jóslatok – amelyek csak ritkán kecsegtetnek bármi jóval. Nemrég a Titan tragédiája kapcsán jött fel ismét a Simpson család és a modern kori történések kapcsolata, sok internetező ugyanis úgy véli, hogy a készítők – sok egyéb közéleti vagy popkulturális történés mellett – ezt a katasztrófát is előre látták. Szerintünk azonban nem árt inkább kicsit hunyorítva nézni minderre, de tény, hogy az alkotók időnként teljesen beletrafáltak a jövőbe a sorozat egy-egy jelenetével.

Hogyan sodorta Trump a csőd szélére Amerikát (11. évad, 17. epizód)

Talán ez volt az az epizód, ami miatt a legtöbben elkezdték komolyan venni a Simpson család jóslatait, mert az ebben látottakat tényleg kevesen látták jönni – főleg 2000-ben, amikor a rész megjelent. A történet Lisa Simpsonról és az ő elnökségéről szól. Igen ám, de Lisának csak azért sikerül elnyernie az elnökséget, mert az elődje a csőd szélére sodorta az Egyesült Államokat. És igen, ez az előd nem volt más, mint Donald J. Trump, aki pont akkoriban kezdett el a politikával foglalkozni, de rajta kívül ekkor még kevesen gondolták, hogy egyszer elnök lehet.


A Nagy Testvér mindent lát (A Simpson család – A film)

Maradjunk a politikánál: az első egész estés Simpson-mozifilmben a készítők meglovagolták a népszerű összeesküvés-elméletet, amely szerint a Nagy Testvér mindig és mindenkit figyel. A történet szerint az NSA (National Security Agency; magyarul: Nemzetbiztonsági Ügynökség) emberei lehallgatással találtak rá a kupola alól megszökött családra. Egy rövid jelenetben még azt is halljuk, ahogy a kémek hétköznapi emberek telefonbeszélgetéseit is hallgatják. 

Kiemelt tartalom
A háború sohasem változik, de az adaptációnak ez tesz jót – Fallout sorozatkritika A háború sohasem változik, de az adaptációnak ez tesz jót – Fallout sorozatkritika 2024.4.20 10:19

Hét évvel később Edward Snowdennek köszönhetően kiderült, hogy ez nem csak egy elmélet vagy filmes fikció, hanem maga a rideg valóság. Snowden maga is az NSA-nak dolgozott, majd mikor a lelkiismerete felülkerekedett, nyilvánosságra hozta, hogy az okoseszközökön keresztül bárki, bármilyen formában megfigyelhető.

A Titan-katasztrófa (9. évad, 19. epizód)

A legfrissebb beteljesült jóslat a Titan búvárhajó tragédiájához köthető, amelyről többször olvashattatok a Refresheren is. A Titanic roncsához szervezett, mélytengeri út során a minitengeralattjáró elvesztette a kapcsolatot a szárazfölddel és a felügyelő csapattal, majd több napig tartó kutatóexpedíció vette kezdetét, mire végül megtalálták a tengerfenéken a roncsokat.

A sorozatban ez azért némileg másként festett: az epizódban Homer Simpson tengeri kincsek után kutat egy minitengeralattjáróval, azonban eltéved, a korallok közé szorul, elfogy az oxigénje, és elájul. Őt szerencsére sikerült időben megtalálni és kimenteni.

 

A világrengető FIFA-botrány (25. évad, 16. epizód)

Ebben az epizódban két jóslat is bejött. A sztori szerint Homert meglátogatja az akkori FIFA-alelnök, aki a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség működését rossz hírbe hozó megvesztegetésekre utalva közli vele, hogy a “rothadás mindenütt jelen van”. Csak ettől még nem kellene magunkat hanyatt vágni, ám a beszélgetésük közben az alelnököt letartóztatják és korrupció vádjával elvezetik.

Kiemelt tartalom
Túléli, vagy a szemünk láttára omlik össze a Vaják-sorozat, amiből az író és Henry Cavill is teljesen kiábrándult? Túléli, vagy a szemünk láttára omlik össze a Vaják-sorozat, amiből az író és Henry Cavill is teljesen kiábrándult? 2024.4.19 20:14

A FIFA korrupciós botránya 2015-ben robbant ki: az egész világot behálózó, a szervezetet alapjaiban megváltoztató botrány központjában a katari világbajnokság, illetve az azzal kapcsolatos megvesztegetések és egyéb pénzmosások álltak. Végül egy hatalmas nemzetközi összefogásnak köszönhetően a világ több pontján, Svájcban, Miamiban és Dél-Amerikában egyszerre tartóztatták le a FIFA akkori vezetőségének nagy részét, mások mellett Sepp Blattert, az akkori elnököt is.

Ráadásként Németország 2014-es vb-győzelmét is megjósolták ugyanebben a részben. A fentiek ellenére senkinek sem javaslom, hogy a következő Eb győztesét egy Simpsons-tipp alapján válassza ki.

Hogyan spórolj 4,75 milliárd dollárt és 23 évet? (8. évad, 1. epizód)

Mennyi pénzt megspórolt volna a tudományos világ, ha hisznek Homer Simpsonnak! Az egyik 1998-as epizódban – több mint tíz évvel mindenki más előtt – Homer majdnem pontosan kiszámolta a Higgs-bozon tömegét. És ehhez még hadronütköztetőre sem volt szüksége, csak egy tábla kellett neki hozzá. A valóságban ehhez meg kellett építeni a Nagy Hadronütköztetőt, ami 23 évbe és mintegy 4,75 milliárd dollárba került.

A republikánus párti szavazógépek (20. évad, 4. epizód)

Tartva a keretes szerkezetet egy politikai jóslattal zárom a sort. A Simpson család négy évvel előre megjósolta, hogy Barack Obamának meg fog gyűlni a baja a szavazógépekkel. A történet szerint Homer, a végtelenül elkötelezett Obama-szavazó, szerette volna ellátni állampolgári kötelességét, és leadni a szavazatát. De a gép, bármit csinált, csak Obama kihívójára, John McCainre húzta be a szavazatot. Ez 2012-ben a valóságban is megtörtént, csak épp Mitt Romney volt Obama kihívója. Szerencsére időben fény derült a hibára, és cserélték a meghibásodott masinát.