2023.7.7 9:53
Olvasási idő 0:34
Szöllősi Anna

Greta Thunbergnek bíróság elé kell állnia, börtönbüntetés is várhat rá

KÖZÉLET BÍRÓSÁGI ÜGY GRETA THUNBERG

Greta Thunbergnek júliusban kell megjelennie a svéd bíróság előtt, miután egy tüntetésen nem tartotta be a rendőrség utasításait.

A húszéves klímaaktivista még júniusban csatlakozott a tüntetőkből álló csoporthoz, akikkel olajtankerek útját próbálták elállni egy malmői kikötőben – a tiltakozás hat napig tartott, ahol több tüntető a hajókra is felmászott.

Amikor a rendőrök távozásra szólították fel a demonstrálókat, ők nem tettek eleget a kérésnek, ezért Greta Thunberg július 24-én három társával áll bíróság elé. Az ezért kiszabható legmagasabb büntetés hat hónap börtön, vagy bírság

A klímaválság már számos ember számára élet-halál kérdése. Úgy döntöttünk, hogy a passzív tétlenség helyett fizikai erővel lépünk fel a fosszilis tüzelőanyag-infrastruktúra ellen

– írta Thunberg még júniusban az Instagramon, amikor csatlakozott a tiltakozáshoz, a bírósági ügyet viszont egyelőre nem kommentálta.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Greta Thunberg (@gretathunberg) által megosztott bejegyzés

A svéd klímaaktivistát nem először veszik őrizetbe: mint ahogy azt mi is megírtuk, legutóbb például egy nyugat-németországi faluban tartott tüntetésen állították elő, ahol a szénkitermelés ellen szólalt fel.