2023.3.22., szerda

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Közélet
Szécsi Krisztián
2023.1.18 10:51
Olvasási idő  0:44

Greta Thunberg tüntetni ment Németországba, őrizetbe is vették

A szénkitermelés ellen szólalt fel a svéd klímaaktivista.

Szécsi Krisztián
2023.1.18 10:51 Olvasási idő  0:44
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása

Greta Thunberg klímaaktivistát őrizetbe vette a német rendőrség egy nyugat-németországi faluban tartott tüntetés miatt – írja a BBC.

 

Thunberg más természetvédővel együtt tiltakozott az Észak-Rajna-Vesztfáliában található, évek óta lakatlan Lützerath falu lerombolása ellen, mely település helyén a RWE energiavállalat az amúgyis már meglévő Garzweiler 2 szénbánya kibővítését tervezte.

 

A klímaaktivistát, olybá tűnik, semmivel nem lehet eltántorítani elképzeléseitől. Forrás: Fotó: Reuters

 

A svéd aktivistát azután vette őrizetbe a rendőrség, hogy a fennálló balesetveszély ellenére is több tüntetővel együtt a bánya párkánya felé rohant, sőt egy férfi be is ugrott a tárnába, azonban, ahogy azt a rendőrség a későbbiekben meg is erősítette, az előállítottak közül senki ellen nem emelnek vádat. Thunberget is személyazonosságának ellenőrzése után szabadon engedték.

A német kormány már korábban ígéretet tett arra, hogy az Észak-Rajna-Vesztfáliában található bányák kitermelését folyamatosan minimalizálja, majd működésüket le is állítja legkésőbb 2038-ra. Az ezen a területen felszínre hozott, évente 25 millió tonna lignit a szén legszennyezőbb formája, ám a német vezetés, a megemelkedett energiaigények kielégítése, plusz az orosz gáz beszállításának megszakítása miatt döntött úgy, hogy kibővítik pár tárna területét.

 

A tüntetés szervezői szerint szombaton mintegy 35 ezer tüntető vett részt a megmozduláson, míg a rendőrségi adatok alapján „csupán“ 15 ezren voltak jelen.

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Forrás: bbc.com Thumbnail:  Fotó: Hesham Elsherif / Contributor
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában közélet
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra