2023.7.4 12:19
Olvasási idő 1:18
Masszi-Rigó Csilla

Elfogadta a Parlament a státusztörvényt, ez vár a magyar oktatásra

KÖZÉLET DIÁKTÜNTETÉS STÁTUSZTÖRVÉNY

A státusztörvény 2024. január elsejétől lép hatályba.

Kedden hivatalosan is megszavazta a Parlament A pedagógusok új életpályájáról címet viselő státusztörvényt – derül ki a 24.hu híréből. Az Országgyűlés 134 igen, 60 nem szavazattal, tartózkodás nélkül megszavazta a tanárok új életpályájáról szóló törvényjavaslat minősített többséget igénylő részeit, 136 igen, 58 nem szavazattal, tartózkodás nélkül az egyszerű többséget igénylő részeit, melynek értelmében a státusztörvény 2024. január elsejétől lép hatályba.

Tanárok és diákok tüntetnek a parlament előtt Budapesten 2023. június 16-án Forrás Arpad Kurucz/Anadolu Agency via Getty Images

A magyar kormány még március elején tette közzé a pedagógusok béremeléséről és a köznevelést érintő egyéb kérdésekről szóló jogszabálytervezetet. A PDSZ már ekkor jelezte Maruzsa Zoltán közoktatási államtitkárnak, hogy a tervezet „nemcsak az intézményi autonómiát korlátozná még inkább, hanem számos szerzett jog elvesztésével is járna”.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a magyar tüntetésekről? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyit tudsz a magyar tüntetésekről? 2024.3.2 9:53

Áprilistól kezdve tanárok és diákok százai tűntettek a bosszútörvény megszavazása ellen, a Budai Várnál történt egyik demonstráció során a hivatalos szervek könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen. Ahogy a 24.hu írja, a Belügyminisztérium az egyik májusi tüntetés kezdete előtt fél órával jelentette be, hogy a parlamenti pártokkal is egyeztetni kíván a státusztörvényről, ezért egyeztetésre hívta a politikusaikat és szakértőiket. A pedagógus-szakszervezetek és a diákszervezetek képviselői nem kaptak szót a megbeszélésen. A törvény végül a következő pontokat foglalja magában: 

  • megszűnik a tanárok közalkalmazotti jogviszonya
  • a tanév július 15-éig meghosszabbítható
  • a tanároknak heti 24 órát kell tanítaniuk (ez sokaknál jelent óraszámnövekedést, mivel eddig 22-24 órában határozták meg a keretet, azonban ahol eddig alacsonyabb óraszám volt érvényben, ott nem változik a heti óraszám) 
  • a munkáltatónak minden évben kötelessége meghatározott szabályok szerint értékelni a pedagógusok teljesítményét, a havi illetményüket pedig ennek figyelembevételével kell meghatározni a törvényben rögzített bérsávok alapján
  • végül pedig a tanárok áthelyezhetőek lesznek egyik intézményből a másikba, a határozat szerint a kihelyezett pedagógus legfeljebb napi három órát utazhat tömegközlekedéssel a meghatározott intézménybe. 
Tüntetés a Parlament előtt 2023. június 16-án. Forrás Arpad Kurucz/Anadolu Agency via Getty Images

 A hatálybalépés előtt minden pedagógus tájékoztatást kap majd közalkalmazotti jogviszonyuk megszűnéséról, ezt követően kell nyilatkozniuk majd arról, kívánnak-e átlépni a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba. Egy, aHangon megjelent petíció szerint eddig 5000 tanár jelezte, hogy felmond, amennyiben a parlament megszavazza a státusztörvényt.

A szavazás napjára az Egységes Diákfront és az aHang is tüntetést szervezett a Kossuth térre.