2023.6.30 15:31
Olvasási idő 2:31
Kremmer Magdi

Miért nézzük élvezettel, ahogyan mások tömik magukat? – Mindent a Mukbang jelenségről

Miért nézzük élvezettel, ahogyan mások tömik magukat? – Mindent a Mukbang jelenségről
Forrás Spirited Away - Studio Ghibli
TÁRSADALOM ÁZSIA GASZTRO MUKBANG

A mukbang a magányos étkezésekre szeretett volna digitális megoldást nyújtani, de az egyszerű kajálós videókból rövid idő alatt groteszk trend lett.

A digitális világ az étkezési szokásainkat is megváltoztatta. A családi vagy baráti körben elköltött, tartalmas étkezések helyett a tévé előtt ülve vagy a telefonunkat nyomkodva eszünk. A mukbang a magányos étkezésekre szeretett volna digitális megoldást nyújtani, de az egyszerű kajálós videókból rövid idő alatt groteszk trend lett.

Biztosan te is találkoztál már a kamera előtt hatalmas mennyiségű ételt magukba tömő youtuberekkel vagy furcsa fogásokat fogyasztó videósokkal. A mukbang, ami mára az egyik legabszurdabb internetes trenddé nőtte ki magát, eredetileg ártatlan ötletből indult. Az evés közben magukat videózó tartalomgyártók Dél-Koreából indultak a 2010-es évek elején. A kelet-ázsiai országban az étkezés alapvetően közösségi élmény, egyedül enni szokatlan és sokak számára egyenesen kényelmetlen. Az individualizálódó társadalomban viszont egyre gyakoribbá vált, hogy a fiatalok kénytelenek egyedül étkezni, ez pedig életre hívta a mukbangot. A kifejezés maga a meogneun=enni és a bangsong=show/közvetítés szavakból ered. Az első mukbangerek élőben közvetítették, ahogyan elfogyasztják a teljesen hétköznapi ebédjüket, miközben a nézők chaten tehettek fel nekik kérdéseket, amikre válaszoltak. A mukbang így gyakorlatilag digitális társaságot nyújtott az egyedül étkezőknek, akik a videósokat nézve kevésbé érezték magányosnak magukat.

@doobydobap I am curryean 🍛#katsu#curry#japanese#curryrice#animefood#asmr#mukbang♬ original sound - doobydobap

A mukbangnak nem kell feltétlenül az extrémitásról szólnia. A főzést is bemutató videókat cook-bangnak nevezik.

A 2010-es évek végére a mukbang már Koreán kívül is nagy népszerűségnek örvendett és a tartalomgyártók egyre extrémebb ötletekkel álltak elő, hogy növeljék a követőik számát. Néhány év alatt a mukbang teljesen átalakult, és ma már főleg az extrém mennyiségű vagy szokatlan ételeket elfogyasztó videósokat azonosítjuk vele.

@eriktheelectric I Ate The World’s BIGGEST Toblerone Bar! 🍫 #food#fyp#foryoupage#chocolate#viral#manvsfood#eating#mukbang#challenge♬ original sound - ErikTheElectric

A mukbang a nyers tengeri herkentyűk elfogyasztásától a 4,5kg-os Toblerone megevéséig bármit jelenthet. A lényeg, hogy videózva legyen.

Egy 2022-es kutatás szerint a mukbangot nézők a közösségi élmények helyettesítésére használják a videókat. Emellett egyes kutatók szerint a mukbang az evéssel kapcsolatos fétisek kielégítésére is szolgál, a videósok saját otthonukban, étkezés közbeni figyelése intim helyzetet teremt. Népszerűek az ASMR mukbangok is, ahol az étkezés közbeni hangok nyújtanak idegi-érzéki választ.

Kiemelt tartalom
Bar Lola: Budapesten kaphatunk egy falatot egy már bezárt, de rajongott balatonfüredi étterem ízeiből Bar Lola: Budapesten kaphatunk egy falatot egy már bezárt, de rajongott balatonfüredi étterem ízeiből 3 nappal ezelőtt

Az egyik legmegosztóbb mukbang videós Nikocado Avocado volt, aki az Egyesült Államokban is népszerűvé tette a trendet. A YouTuber 2016-ban kezdett el mukbang videókat gyártani, azóta különböző csatornáin több, mint 7 millió feliratkozója és összesen 1,8 milliárd videó megtekintése van. Nikocado videóiban elképesztő mennyiségű ételt eszik meg, miközben a barátjával civakodik vagy a nézőkhöz beszél. Követői aggódnak a videósért, aki az évek során rengeteget hízott a nem éppen egészséges étrendjének köszönhetően. Sokan úgy gondolják, hogy a YouTuber a túlevést népszerűsíti és feladta saját egészségét a nézők és a pénz érdekében.

A mukbang világ másik hírhedt tartalomgyártója Kate Yup, akiért egészen más okokból aggódnak a rajongók. Az 1,6 millió feliratkozóval rendelkező videós Nikocadohoz hasonlóan hatalmas mennyiségű ételt fogyaszt el együltő helyében. Yup videóiban a szemét eltakarva szerepel, elvileg azért, hogy megőrizze anonimitását. A nézők viszont másra gyanakodnak, miután aggasztó dolgokat vettek észre a videókban. A gyorsan és megállás nélkül étkező nő testén többször is véraláfutások voltak láthatóak, az egyik videóban pedig egy férfi hang a háttérből utasítja a nőt, hogy egyen gyorsabban. A rajongók arra következtetésre jutottak, hogy Yupot valaki akarata ellenére kényszeríti a videók készítésére, erre azonban azóta sincs bizonyíték és továbbra is rendületlenül jelennek meg a felkavaró mukbang videók.

@kateyup_ I love fat so much. #kateyup#butter♬ son original - kateyup_

Kate Yup hosszas kihagyás után 2023-ban tért vissza extrém videóival.

Persze Nikocado Avocado és Kate Yup esete extrém, de a mukbang jelenség problematikusságára kellően felhívják a figyelmet. A mukbangot gyakran szokták kritizálni az ételpazarlás miatt és azért, mert egyes videósok előszeretettel fogyasztanak el még élő állatokat. Mindemellett egészségtelen étkezési szokásokat népszerűsít és üzletet csinál az evésből, ráadásul annál sikeresebb valaki, minél radikálisabb dolgokat vállal be. Az ártatlan trendből az évek alatt így egy sok szempontból problematikus médiajelenség lett.