2023.6.9 8:39
Olvasási idő 1:39
Maier Péter

Saját ChatGPT-je lesz a Messengernek és a WhatsAppnak? – Mesterséges intelligenciás cuccokat terveznek Zuckerbergék

TECH-TUDOMÁNY FACEBOOK MARK ZUCKERBERG MESTERSÉGES INTELLIGENCIA META

Belsős meetingen mutatták be a kollégáknak ambiciózus terveit a Meta vezetősége.

Belsős vállalati meetingen mutatta be új terveit a kollégák számára a Meta vezetősége. A cég által megerősített New York Times beszámoló szerint a Zuckerbergék bepillantást engedtek a munkavállalók számára abba, milyen fejlesztésekkel szeretnének előállni a közeljövőben. Ezek között szerepelnek mesterséges intelligenciával megalkotott termékek, amelyek a ChatGPT mintájára készült chatbotok, és a Messenger, illetve WhatsApp alkalmazásokhoz készülnek. 

A vállalat menlo parki központjában tartott, és a globális irodákba is közvetített összdolgozói értekezleten a technológiai igazgató, Andrew Bosworth, a termékigazgató, Chris Cox, valamint az alapító és vezérigazgató, Mark Zuckerberg nyilatkozott. A Meta egy új Instagram-funkciót is felfedett, amely szöveges felszólításokra módosíthatja a felhasználók fotóit, egy másik pedig emoji matricákat hozhat létre az üzenetküldő szolgáltatások számára – derül ki az összefoglalóból, amelyet a Reuters számára juttatott el a vállalat szóvivője.

Emberek szelfiznek a Facebook anyavállalata, a Meta logója előtt 2022. november 9-én a kaliforniai Menlo Parkban Forrás Liu Guanguan / China News Service via Getty Images

A bejelentések a Meta nehéz éveit követik, ugyanis a cég az elmúlt hónapokban több tízezer dolgozót bocsátott el, 2022-ben pedig egy bejelentés után egyik napról a másikra 80 milliárd dollárt veszített értékéből. A vállalat identitásválsággal küzdött, miután a nevét Facebookról Metára változtatta, és minden erejével a terv mögé állt, hogy fő üzletágát a közösségi médiáról a metaverzumra – a virtuális valóság projektjére – terelje – írja a Guradian.

Kiemelt tartalom
Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál Magyarországon startol el az első nemzetközi AI Filmfesztivál 2024.2.29 17:36

Miközben a Meta továbbra is verődött, és évente több mint 10 milliárd dollárt fordított a metaversum fejlesztésére, versenytársai, köztük a Google, a Microsoft és a Snapchat a befektetői figyelem középpontjába kerültek, miután bejelentették generatív MI-termékek bevezetését – így Zuckerbergéknek is fel kellett zárkózniuk.

A Meta még nem vezetett be fogyasztói szintű generatív mesterséges intelligencia-terméket, bár a múlt hónapban bejelentette, hogy hirdetők egy kis csoportjával együttműködve olyan eszközöket tesztel, amelyek a MI segítségével képi háttereket és írott szövegváltozatokat generálnak a hirdetési kampányaihoz.

Nehéz a Meta tevékenységét nem kétségbeesett igyekezetnek tekinteni, hogy több fronton felzárkózzon a riválisaihoz

– mondta Paul Barrett, a New York-i Egyetem Stern Center for Business and Human Rights igazgatóhelyettese.

A New York Times csütörtöki találkozóról szóló beszámolója szerint Zuckerberg a Meta nyílt forráskódú mesterséges intelligencia megközelítésével kapcsolatos aggályokra is kitért, hozzátéve, hogy „az ehhez való hozzáférés demokratizálása rengeteg értékkel bír“. Állítólag úgy fogalmazott, reméli, hogy a jövőben a felhasználók saját maguk is tudnak majd MI-programokat készíteni anélkül, hogy egy maroknyi nagy technológiai cég keretrendszerére támaszkodnának.

A New York Times beszámolója szerint Zuckerberg a mesterséges intelligenciára való új összpontosítás ellenére kijelentette, hogy a vállalat nem mond le a metaverzummal kapcsolatos terveiről, és ezzel megismételte korábbi kijelentéseit, miszerint a technológiát a virtuális világ kiterjesztésére lehetne használni.

Évek óta foglalkozunk a mesterséges intelligenciával és a metaverzummal, ezek után is összpontosítani fogunk mindkettőre

– mondta Zuckerberg a technológiai cég legutóbbi negyedéves eredménybeszámolóján.