2023.6.1 18:57
Olvasási idő 3:13

Te tudod, miért június a Pride hónap? Itt van minden, amit tudnod kell róla

Te tudod, miért június a Pride hónap? Itt van minden, amit tudnod kell róla
Forrás Unsplash
TÁRSADALOM BUDAPEST PRIDE LMBTQ

Az LMBTQI-közösség minden évben júniusban többféleképpen ünnepli ugyanazt: Az egész világon rendezvényeket tartanak ebben a hónapban, hogy elismerjék LMBTQI mozgalom által elért eredményeket és küzdjenek az egyenlőségért, ott ahol szükséges.

Június a Pride hónapja, amikor a világ LMBTQI közösségei összegyűlnek és ünneplik a szabadságot és azt, hogy önmaguk lehessenek. A Pride összejövetelek a kisebbségi csoportok fáradtságos történetében gyökereznek, akik évtizedek óta küzdenek azért, hogy legyőzzék az előítéleteket és hogy mindenki elfogadja őket olyannak, amilyenek. Napjainkra azonban már nem csak az LMBTQI-közösségek vesznek részt a Pride-hónap programjain, hanem minden olyan ember, akinek fontos környezetében az elfogadás és a békés együttélés.

Hogyan kezdődött?

Az 1969. júniusi Stonewall-lázadás miatt választották az akkori szervezők júniust a Pride hónapjának.

1969. június 28-án a hajnali órákban a rendőrség rajtaütést hajtott végre a New Yorki-i Manhattan Greenwich Village negyedben található Stonewall Inn kocsmában (melegbár). A feszültség gyorsan fokozódott, amikor a vendégek ellenálltak a letartóztatásnak és a bámészkodók egyre növekvő tömege üvegekkel kezdte el dobálni a rendőröket. A razziából egy három napig tartó zavargás született. Nagyon kevés vendéglátóhely fogadott nyíltan meleg embereket az 1950-es és 1960-as években. Abban az időben a Stonewall Inn a maffia tulajdonában volt. A melegbárok ellen folytatott rendőrségi razziák az 1960-as években rutineseményeknek számítottak, ám a Stonewall Inn esetében a rendőrök gyorsan elvesztették az irányítás. 

Kiemelt tartalom
B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt B*zizni vagy nem b*zizni? – Útmutató, mit és mit nem illik mondani, hogy ne légy egy tapló paraszt 2024.2.4 10:38

A felkelés egy feltörekvő melegjogi mozgalom katalizátora lett, amikor a polgárjogi mozgalom és a nőjogi mozgalom mintájára olyan szervezetek jöttek létre, mint a Meleg Aktivisták Szövetsége. A céljuk az volt, hogy létrejöjjenek olyan biztonságos helyek a melegek és leszbikusok számára, ahol nyíltan vállalhatják szexuális irányultságokat a letartóztatás veszélye nélkül. A tagok tiltakozást tartottak, politikai vezetőkkel találkoztak és félbeszakították a nyilvános üléseket, hogy felelősségre vonják őket. 

Érdekel, hogy Magyarországon ebben az időszakban hogyan éltek az LMBTQI közösség tagjai? Keresd fel az "Üldöztetéstől a büszkeségig" című online kiállítást itt!

1970. június 28-án New Yorkban, Los Angelesben és San Franciscoban sor került az első meleg büszkeség-mentre és Chicagóban is megemlékeztek a zavargások évfordulójáról.

Ma az LMBTQI Pride rendezvényeket évente az egész világon június végén tartják, szintén megemlékezve a Stonewall-lázadásról. 

2019. június 6-án James P. O'Neill New York városi rendőrbiztos hivatalosan elnézést kért a New Yorki-i Rendőrkapitányság nevében a rendőrök Stonewallnál 1969-ben elkövetett tetteiért.

Honnan származik a Pride név?

Ez nagyrészt Brenda Howardnak a "Büszkeség Anyjának" becézett New York-i aktivistának köszönhető, aki megszervezte az első Pride-felvonulást a Stonewall-lázadás egyéves évfordulójának emlékére. A melegbüszkeség (angolul gay pride) az LMBTQI (leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és queer) emberek társadalmi egyenlőségét, láthatóságát, megértését, valamint önazonosságát szorgalmazó szemlélet és az elérésére törekvő mozgalom. Deklarált célja, hogy a homoszexualitás a heteroszexualitással azonos értékű; hogy az azonos nemű párokat a különnemű párokkal azonos jogok kell hogy megillessék; illetve hogy a társadalmi elfogadáshoz és a jogegyenlőség eléréséhez szükség van rá, hogy az LMBTQI emberek nyíltan felvállalják a sokrétű szexuális irányultságukat és a nemi identitásukat. A közösség tagjainak célja, hogy mindezeket szabadon megélhessék, mint bárki más.

Miért pont szivárványzászló?

1978-ban Gilbert Baker művészt és tervezőt Harvey Milk az Egyesült Állomok egyik első nyíltan meleg tisztviselője bízta meg, hogy készítsen zászlót a város közelgő Pride-ünnepségére. Baker, egy prominens melegjogi aktivista, rábólintott és bár belement az ötletbe, hogy az amerikai zászló csíkjait vegye alapul, de a szivárványból merített végső ihletet, hogy tükrözze a meleg közösségen belüli sokféle embert.

A szivárványos zászló napjainkra egyébként nem csak a LMBTQI-embereket, hanem az emberi sokszínűséget és elfogadást is jelképező szimbólum lett.

Forrás Unsplash

Mit jelent az LMBTQI?

L - Leszbikus

M - Meleg 

B - Biszexuális

T - Transznemű

Q - Queer

I - Interszexuális

Részt vehetek a Pride-on, ha nem tartozom az LMBTQI-hoz?

Ez szinte 100%-ék és a különböző országok szervezői szerint, évről évre egyre több heteroszexuális ember is megjelenik a felvonuláson. A Pride rendezvényeken ugyanis mindenkit szeretettel várnak szexuális beállítottságtól függetlenül. Így mindenkinek lehetősége van arra, hogy kimutassa támogatását, toleranciáját és hogy segítsen, hogy egyre többen megértsék a leglényegesebb pontot: 

"A szeretet az szeretet!"

Forrás Háttér Társaság

 A képen szereplő fotó 1970-ben készült egy szórólapozás során. A képek elérhetőek itt.

A Pride hónap kapcsán a Magyarországon megrendezésre kerülő programokról itt tájékozódhatsz bővebben.

Ha ismersz olyan embert, akinek támogatásra vagy segítségre van szüksége, lépj kapcsolatba a Háttér Társaság Információs és Lelkisegély Szolgálatával, vagy tájékozódj az LMBTQ személyeket érintő lelki egészség témakörökről a lelkisegely.hatter.hu oldalon keresztül!


Hívd őket, ha

  • szexuális irányultsággal vagy nemi identitással kapcsolatos életvezetési nehézségeid vannak (önelfogadás, identitásválság, problémák a környezete elfogadókészségével);
  • családodban, környezetében bántalmazás, hátrányos megkülönböztetés ér;
  • szexuális irányultsággal vagy nemi identitással kapcsolatos jogi kérdéseid/problémáid vannak;
  • információt szeretnél kapni kulturális eseményekről, ismerkedési lehetőségekről, más egyesületek, csoportok elérhetőségéről, leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű fórumokról;
  • párkapcsolatodban gondokkal, akár bántalmazással vagy erőszakkal küzdesz;
  • kérdéseid vannak a HIV-fertőzésről, az AIDS-ről és egyéb nemi úton terjedő betegségekről;
  • családtagként/hozzátartozóként érintett vagy hasonló kérdésekben;
  • bármilyen más témában fordulnál hozzájuk, vagy csak névtelenségedet megőrizve beszélgetni szeretnél

Információs és Lelkisegély Szolgálat elérhetőségei:
ingyenesen elérhető zöld szám mobilról és a legtöbb szolgáltatótól: 137-37

normál díjas vonaluk: +36 1 329 33 80

SKYPE mindennap 18-23 óráig: "segelyvonal"

Chat: https://lelkisegely.hatter.hu/, hétfőn és szerdán 18-23 óráig

Email: lelkisegely@hatter.hu
Anonim szolgálatuk mindennap (hétvégén és ünnepnapokon is) 18-tól 23 óráig fogadja a hívásokat, hétfőnként és szerdánként 18-tól 23 óráig a chat-megkereséseket elsősorban LMBTQI (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális) témájú kérdésekben.