2023.5.30 14:59
Olvasási idő 1:58
Kremmer Magdi

Coregasm – Avagy ezt kell tudnod az edzés közbeni orgazmusról, ami javíthatja a szexualitással való viszonyod

Coregasm – Avagy ezt kell tudnod az edzés közbeni orgazmusról, ami javíthatja a szexualitással való viszonyod
Forrás Noah Buscher / Unsplash
ÉLETMÓD SPORT SZEX

Hallottál már a coregasmről? Ha nem, most megtudhatsz mindent, amit az edzés közbeni orgazmusról tudni érdemes.

Volt az a Grace klinika epizód, amiben egy autóbalesetben megsérült nőt vittek be a kórházba, ahol aztán kiderült, hogy a betegnek folyamatosan spontán orgazmusai vannak. A sztori szerint az orgazmusokat egy tumor okozta, amit aztán az orvosok eltávolítottak, a beteg tünetei pedig megszűntek.

Én sokáig azt hittem, hogy ez a betegség csupán Shonda Rhimes elméjéből pattant ki, pedig nagyon is létező rendellenességről van szó. A persistent genital arousal disorder (PGAD) még nem kapott magyar nevet, de talán legjobban tartós nemi izgalmi zavarként fordíthatjuk. A PGAD-tól szenvedők a kórházsorozat szereplőjéhez hasonlóan teljesen hétköznapi, a szextől távol álló tevékenységek közben élnek át spontán orgazmusokat. A PGAD-t 2001-ben ismerték el, mint betegség, azóta egyre többen vállalják fel a kondíciót, mivel szeretnék felhívni rá a figyelmet. A Guardian 2014-ben készített interjút Kim Ramsey-vel, egy brit nővérrel, akinek naponta kb. 100 orgazmusa van. Bár első hallásra sokak szemében ez az állapot izgalmasnak vagy épp viccesnek tűnhet, a betegséggel élők valójában nagyon is szenvednek a kontrollálhatatlan orgazmusoktól. A PGAD-t javarészt nőknél diagnosztizálják, gyakran a kismedencében vagy a gerinc körül kialakuló ciszták, tályogok okozzák, amelyeket jó esetben el lehet távolítani műtéti úton.

Sport közben is lehet orgazmusa az embernek. Forrás Hayley Kim Design

De nem csak a PGAD-ban szenvedők tapasztalhatnak spontán orgazmust. Egyeseknél alvás közben jelentkezhet az érzés, jellemzően ha azt valamilyen erotikus álom előzi meg. Olyan esetekről is tudni, amikor bizonyos gyógyszer mellékhatásaként jelentek meg a spontán orgazmusok, az pedig köztudott tény, hogy vannak nők, akik szülés közben ejakuálnak. És bármennyire is meglepő lehet, de az edzés közbeni kielégülés is egy létező dolog.

Az angolban frappánsan csak “coregasm”-nak keresztelt, edzés közbeni orgazmus azt a szexuális kielégülést jelenti, ami testedzés, leginkább core tréning közben jelentkezik.

A coregasm-ról már az 1950-es évek óta készültek feljegyzések, de a tudósok még ma sem értik pontosan, hogy miért és hogyan történik. A leginkább elfogadott elmélet szerint a hasüreget körülvevő, illetve medence körüli izmok erősítése valamiféle belső ingerlést váltanak ki, ami orgazmushoz vezet. A férfiak esetében a jelenség a prosztata stimulációjához köthető. A coregasm szexuális gondolatoktól és fantáziáktól függetlenül, teljesen spontán következik be. Nincs mindenki számára jól bevált recept vagy inkább edzésterv arra, hogy miként lehet elérni a corgazmust, mivel valószínüleg az nagyban függ az anatómiától, az izmok felépítésétől és az egyén hangulatától. A nők leggyakrabban az alhasra erősítő, az altestet aktiváló gyakorlatok közben tapasztalnak orgazmust, ilyen például a hasprés, a lábemelés, a csípőtolás vagy épp a guggolás. Férfiaknál a corgazmus leginkább felülés, súlyemelés, húzódzkodás közben fordul elő.

A sport pozitív hatással bírhat a szexuális életre is! Forrás GETTY IMAGES

Bár a sport közbeni orgazmus gondolata furcsának tűnhet, számos pozitív hatása van a dolognak. Caitlin V. Neal szexuális és párkapcsolati tanácsadással foglalkozó szakember szerint a corgazmus megtapasztalása segít az élvezetről és az orgazmusról alkotott elképzeléseinket szélesíteni, nyitottabbá válunk általa. Emellett a corgazmus fokozza a szexuális kíváncsiságot és a saját testünk mélyebb megismerésére és felfedezésére ösztönöz.

Kiemelt tartalom
Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko Sportolókhoz és szurkolókhoz is szóló kollekciót mutatott be a Dorko 2024.4.12 11:40

A testmozgás közben felszabaduló endorfinoknak köszönhetően edzés után egyébként is jobban érezzük magunkat a bőrünkben és energikusabbak vagyunk, a szexuális étvágyunk is nő. Az edzés közbeni orgazmus még inkább hozzájárulhat ahhoz, hogy a sport pozitív élménnyé váljon és jobban érezzük magunkat általa a bőrünkben.