2023.4.30 9:43
Olvasási idő 6:43
Szécsi Krisztián

Bagdy Emőke 3+1 legemlékezetesebb állásfoglalása, melynek köszönhetően 2023-ban ő kapta meg a Laposföld-díjat

Bagdy Emőke 3+1 legemlékezetesebb állásfoglalása, melynek köszönhetően 2023-ban ő kapta meg a Laposföld-díjat
Forrás Bettmann / Contributor
KÖZÉLET BAGDY EMŐKE MAGYARORSZÁG MENTÁLIS EGÉSZSÉG PSZICHOLÓGIA TUDOMÁNY

Hazánk egyik legismertebb pszichológusa az elmúlt években kész karaktergyilkosságon esett át – ezt mi sem példázza jobban, mint hogy idén ő vihette haza a Szkeptikus Társaság díját is. Ám vajon mi vezethetett a sikertől a „bukásig“?

Micsoda izgalmas időszakon van túl a magyar tudományos világ krémje, gondolkodó társadalmunk elitje, hiszen mióta a Szkeptikus Társaság bejelentette, hogy a 2023-as Laposföld-díj ismételten kiosztásra kerül, tudósaink, médiaszemélyiségeink tűkön ülve várták, hogy megtudják, ki is lesz érdemes ebben az évben az illusztris kitüntetésre. 

Kiemelt tartalom
Laposföld-díj 2023: most eldől, melyik magyar hordta össze nyilvánosan a legtöbb hülyeséget Laposföld-díj 2023: most eldől, melyik magyar hordta össze nyilvánosan a legtöbb hülyeséget 2023.4.18 16:35
A Laposföld-díjra, ahogy azt maga a szervezet írja saját honlapján, „azokat a magyarországi vagy Magyarországon (is) tevékenykedő személyeket vagy szervezeteket lehetett jelölni, akik áltudományos vagy tudományellenes tevékenységükkel, tudományos témákban tévhitek terjesztésével a legtöbbet tették a tények, a józan ész és a tudomány társadalmi elfogadottsága ellen.“ (szkeptikustarsasag.hu)
Forrás MTI/Cseke Csilla

A 2023-as mezőny, csakúgy mint az előző években, szintén igen izmosra sikeredett, így a társaság tagjai, na meg annak követői, egy kétkörös szavazás során végül Prof. dr. Bagdy Emőke, dr. Bogár László közgazdász, dr. Máté Gábor, Prof. dr. Bardócz Zsuzsanna és Sebestyén Balázs közül dönthették el, ki viheti haza a tudományos „citromdíjat“. Az ítészek végül Bagdy Emőke klinikai szakpszichológust és professor emeritát illették ezzel az örömmel „a szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elköteleződésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran fűszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával.“

Bár arról nincs információnk, hogy a pszichológus megjelent volna az április 22-én tartott díjátadón, melynek keretein belül személyesen is átvehette volna az emlékplakettet, ennek ellenére magát a Laposföld-díj eszméjét, eszmeiségét mégsem hagyhatta szó nélkül. Így az eseményeket követő, Mandinernek adott interjújában úgy nyilatkozott, hogy:

Van egy meggyőződésem, identitásom, vállalom azt, aki vagyok és azt, amit gondolok. Ezt viszont a szabadság eszméjét, s a szabadság lobogóját cipelők nehezményezik, miközben ők maguk azok, aki nem örülnek a szabad véleménynyilvánításnak.

Forrás Koszticsák Szilárd / MTI

Először is gratulálni szeretnénk a professzor asszonynak az elismerésért, meg mindemellett állhatatos munkájáért mindazon eszmékért, melyekben sziklaszilárdan hisz. Ezenfelül, hogy közelebb hozzuk a REFRESHER olvasóihoz Magyarország elsőszámú gyermekpszichológusának munkásságát (és hogy pontosan mivel is érdemelte ki a hazai sajtóorgánumok töretlen figyelmét), engedjétek meg, hogy felidézzük Prof. dr. Bagdy Emőke 3+1 ikonikus pillanatát, mely olybá tűnik, hozzájárult ahhoz, hogy idén ő legyen a Laposföld-díj abszolút nyertese. Ám figyelem: a cikk pusztán könnyed kikapcsolódás, ártatlan humorizálás céljából, némi edukatív indíttatásból íródott. Szerkesztőségünk nem kíván tiszteletlen lenni a professzor emeritával.

1, Bagdy Emőke aggódik, hogy a gyerekek azt hiszik, hogy a fiúk egymásba szerethetnek

Bagdy Emőke a magyar háziasszonyok könyvespolcáról akkor lépett le igazán a közélet médiaplatformjaira, amikor a 2020-ban publikált, majd Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese által ledarált Meseország mindenkié mesekönyv ideológiájáról kifejtette nézeteit. Ez egy elég hosszadalmas, odaszólogatós időszak volt. Miután a politikai színtérre megérkeztek a pszichológiai szakemberek, a professzor asszony az elsők közt szólalt fel a témában.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese. Tudjátok, ő Novák Előd felesége, aki mindig lopkodja a szivárványzászlókat. Forrás MTI/Facebook, Kép: Dúró Dóra közösségi oldala

A Magyar Nemzet interjúban kérdezte Bagdyt, hogy miként is befolyásolhatják az érzékenyítő könyvek a fiatalkorúak szexuális fejlődését, melyben a szakember elmagyarázta, hogy a meséken keresztül a legkisebbek bizonyos tényeket evidenciának vehetnek, kritika nélkül fogadhatnak, ezért körültekintően kell megválogatni, hogy mit is olvasunk fel gyermekeinknek:

Például ha arról hall egy történetet, hogy két herceg egymásba szeret, akkor ezt a gyerek megjegyzi, és számára már evidencia lesz, hogy a fiúk egymásba szerethetnek

– magyarázta az ismert szakember, aki szerint minden szülő és pedagógus feladata az, hogy az egyértelműségek és ne az elhajlások, azaz a devianciák irányába szocializáljanak.

Forrás MTI/Cseke Csilla

Nyilván nem szeretnénk grammatikai szőrszálhasogatásokba bonyolódni, ezenfelül elképzelhető, hogy itt csupán egy félreértésről van szó. Ám mégis „a fiúk egymásba szerethetnek“ kijelentés, a ható igeképző használata (-hat, -het) mindenképpen erős, de legalábbis nem szerencsés. Hiszen egyrészt azt érezteti, hogy a szexualitás egy választható dolog, másrészt mintha a homoszexualitást tenné semmissé. Bár vannak országok, kormányok, kevésbé haladó társadalmak, ahol valóban próbálják elhitetni a lakossággal a tényt, hogy két azonosnemű ember nem szerethet egymásba, azonban – akár tetszik, akár nem – a homoszexualitás maga törvényen és természeten felül áll. 

Kiemelt tartalom
Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át Anemoia: ezért hiányolunk olyasmit, amit soha nem éltünk át 2024.4.15 17:49

Egyébként nekem anyukám kiskoromban többször a Hamupipőkét olvasta fel elalváshoz. Ha létezik könyv, ami tudatosan neveli a gyerekeket a házi munka fontosságára, na akkor az bizony Pipő története, mégis hagyom a csetrest addig felgyülemleni, amíg lábat nem növeszt, meg a szekrény alatti porcica már a hetedik almot fialta le. Szóval nem igazán veszem evidenciának, hogy rendszeresen takarítanom kell, pedig tudom, hogy ildomos lenne. Vagy a pszichológia ezen a téren csupán a hálószobára terjed ki?

2, Bagdy Emőke Janus Pannoniust idéz

Még idén februárban adott a Mandinernek a professzor asszony egy nagyobb lélegzetvételű riportot, melyben gyakorlatilag minden is, minden fontosabb lét-, gazdaság-, identitás-, családkérdést boncolgatva jutott el arra az igen fontos meggyőződésre Bagdy, hogy pszichológiai segítséget kérni nem szégyen. És hát milyen igaza van! A professzor asszony, csakúgy mint kedvenc Instagramos lélekmasszőreink, mindig is nagy pártolója volt a mentális egészségnek, ezért is tartja kifejezetten fontosnak, hogy ha netán szakemberi segítséget vennénk igénybe, azt tegyük minden esetben tapasztalt és professzionális forrást felhasználva. Fejtegetései végére Bagdy, némi túlcsorduló hazaszeretettel, némi interjút lezáró pátoszos intuícióval, Csezmiczei János aka Janus Pannonius, a 15. századi magyar humanista költő szavait idézi:

Meggyőződésem, hogy a gyermekeink egészséges fejlődésének elősegítésével, a családi életre neveléssel, a szülők iskolájával kell elsőrendűen foglalkoznunk ebben az évben. Janus Pannonius messziről üzenő sorai hívnak: „Fel hát az útra, társaim, siessünk!”

Nincs is szebb s meggyőzőbb annál, amikor valaki fejből idézi kedvenc írójának sorait. Ezenfelül ismerjük el, hogy a költő Búcsú Váradtól versének frázisa tényleg beleillik abba a progresszív, hazafias konnotációba és hangnembe, amelyet Bagdy magáénak vall, fontosnak tart. Kár, hogy Pannonius szexualitását is komoly kérdések övezik a mai magyar irodalomtudományban.

Janus Pannonius arcképe, Plautus-kódex. Forrás Wikipedia

Nem kell rendkívül mélyreható kutatásokat végeznünk, hogy erről meggyőződjünk, elég csupán hasonló keresőszavakkal utánanézni az interneten, mint „janus pannonius homoszexuális“, és máris igen tarka, zaftos pajzán költeményekkel gyönyörködtethetjük magunkat. Frissen a 15. századi magyar kultúrából és értékrendből. Személyes kedvencem az alábbi versecske:

AMBRUSRÓL

Roppant szerszámát, jól megtermett heregömbjét
    Ambrus amíg viszi csak, Tekla dühöng, acsarog.
Ám, ha előrukkol velük Ambrus, nincs vita többé:
    érvük súlya alatt Tekla legott helyesel.
(mek.oszk.hu)

Bár ebben a szexuális atmoszférájú alkotásban a férfi-női szerelmet kívánta Janus bemutatni, érdemes szemezgetni a költő további irományaiból is. Higgyétek el, van ám minden, csak úgy repkednek a metaforizált falloszok. De hát a művészek mindig is ilyen „deviánsak“ voltak. Bárki, aki betéved a belpesti értelmiségi művészközeg fellegvárába, az Úri Muriba vagy a Rácskertbe, a magyar zenészvilág legikonikusabb, legrádióbarátabb rocksztár, alter férfitagjait láthatja, amint éppen egymás mandulájáról nyaldossák le a tavaszi meghűlés végett összeszedett streptococcus-torokgyulladást – szolídabban fogalmazva, az egymásért érzett heteroszexuális, férfiúi szeretetből smárolgatnak egy jót.

3, Bagdy Emőke kiáll a nembinaritás mellett

Bár a Szkeptikus Társaság által kiadott indoklásban, hogy miért is tartják Bagdy Emőkét érdemesnek a Laposföld-díj kitüntetésére, szerepel a homofób nézetek társadalmi szintű propagálása – mint kiderült –, semmiképpen sem lehetne azt állítani, hogy a klinikai szakpszichológus ne lenne haladószellemiségű. Nézzük csak meg tüzetesebben az alábbi MTI által közölt fotót 2021-ből!

Bagdy Emőke, amint éppen előad a Következő ezer év a gyermekekért! című konferencián 2021-ben. Forrás MTI/Bruzák Noémi

A fiatalosnak ítélt, ám inkább krindzs graffitire hajazó betűtípuson túl sokkal többet rejt a professzor asszony mögött magasodó képernyő, mint gondolnánk. Nézzétek meg csak jobban! Megvan? #stopgender – mire gondolhatott a költő (Janus Pannonius, lol)?

Kiemelt tartalom
REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? REFRESHER-TESZT: Te melyik szexista locsolóvers lennél? 2024.3.30 10:09

Hát olybá tűnik, hogy a pszichológus asszony nyilvánosan is kiáll a nembináris nemi identitás mellett, mely az elmúlt években, akárcsak a homoszexualitás, hazánk egyik legfontosabb társadalmi kérdésévé emelkedett fel. Stop gender – Állítsd/Állítsátok meg a neme(ke)t! Minden Gólyába járó szabadbölcsész fellélegezhet, hiszen kell ennél sziklaszilárdabb bizonyíték arra vonatkozólag, hogy Bagdy Emőke gyakorlatilag pártfogója az LMBTQ+-embereknek? Gondolkozzunk a dobozon kívül! Számomra egyéb magyarázat nem elképzelhető a hashtages szöveggel kapcsolatosan.

Kedvenc nembináris ikonunk, Demi Lovato. Forrás Emma McIntyre / Staff

Bár – de csak akkor ha tényleg nagyon bele szeretnénk magyarázni mögöttes tartalmakat – ez egyfajta állásfoglalásként is értelmezhető az oktatási rendszer újragondolását illetőleg. Hiszen ha a nyelvtanra szeretnénk levetíteni, Bagdy úgy gondolhatja, hogy minden olyan idegennyelvet, mely különböző grammatikai nemekkel dolgozik, érdemes lehet háttérbe szorítani. Német, olasz, francia, orosz? Még mit nem! Egyrészt ebben az értelmezésben Bagdy is támogatja az angol, mint világnyelv, mint közösnyelv (lingua franca), globális kommunikációs eszköz felemelkedését, ezenfelül azért ebben patrióta indíttatások is igencsak akadnak, hiszen a magyar is nyelvtani nemek nélkül dolgozik. Látjátok, hogy mennyi üzenetet rejthet magában egy fénykép, ha csak egy picit is jobban figyelünk a részletekre?

+1, Bagdy Emőke és Samantha Jones

Végre túltetted magad egykori toxikus kapcsolatodon? Netán bevállalod azt a frizurát, amit mindig is szerettél volna, de exed hallani nem akart róla? Tudatosan figyelsz mentális és fizikai egészségedre? A barátaidra is több időt szánsz? Végre úgy érzed, hogy élvezed az önmagaddal eltöltött időt, s hogy boldogságod nem másoktól függ? Akkor fixen kamuzol, mert ahogy azt maga Bagdy Emőke is elmondta, olyan nincs, hogy boldog szingli. Legalábbis ez volt egyik nagysikerű előadásának vezérfonala, amely kijelentést egyébként tapsováció fogadta.

Akkor ezentúl nem hallgathatjuk Beyoncétól a Single Ladies-t sem? Forrás Beyoncé

A hírhedt 2010-es előadás a szombathelyi MMIK-ban hangzott el (Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ), melynek keretein belül a hallgatóság a kiegyensúlyozott párkapcsolat titkairól, a női és férfi agyi mechanizmusokról, érzelmi világról okulhatott egyenesen a több évtizedes pszichológiai tapasztalattal rendelkező Bagdytól. Miután a professzor asszonynak hála megtanulhatta Szombathely teljes lakossága, hogy miben is különbözik a két nem, egy igen részletes élménybeszámoló szerint, a szingliség témaköre került górcső alá, s hogy miért is full kamu az, hogy egyedülállóként is lehetünk boldogok.

Emőke véleménye szerint az élet értelme - társadalmi szempontból mindenképpen - a gyermek és a család. Az „olyan nincs, hogy boldog szingli!" kijelentést pedig hatalmas taps fogadta. Ezekszerint tehát sokak egyetértettek vele, hogy napjaink társadalmának egyik túlzott jelentőséggel bíró életformája, a szingliség nem okozhat akkora boldogságot, ahogy azt maguk a szinglik állítják. Mert mindannyiunk életében a legfontosabb a sikeres párválasztás, és a családalapítás.

„Boldog vagyok. Szingliként, a magyar Samantha Jones bőrébe bújva a Szex és New Yorkból, de boldog vagyok.“ Forrás InterCom

Pont nemrégiben beszélgettem a jelenségről egy barátnőmmel. Elmondtam neki, hogy talán újra készenállok egy párkapcsolatra, ám igen nehezen mondanék le a szabadságomról. Ezalatt nem az elköteleződéstől való félelmet értem: egyszerűen teljességében boldog vagyok egyedül is. Egy párkapcsolat rengeteg időt vesz igénybe, s egy olyan gyors s modern világban, ahol az időm nagy részét a munkám, mellette pedig a különböző kreatív projektek teszik ki, nincs időm másra megfelelően odafigyelni. Ezenfelül rendszeres sportolok testem karbantartása érdekében, pszichológiai terápiára járok a lelki egészségem megőrzéséért, plusz szórakozok, barátokkal lógok, élem a magán- és szexuális életemet. Boldog vagyok. Szingliként, a magyar Samantha Jones bőrébe bújva a Szex és New Yorkból, de boldog vagyok.

Kiemelt tartalom
Nem lusta vagy, csak elfáradtál: a kiégés árulkodó jelei és 6 lépés, amivel kezelheted őket Nem lusta vagy, csak elfáradtál: a kiégés árulkodó jelei és 6 lépés, amivel kezelheted őket 2024.3.25 16:41

Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem létezik társadalmi, sőt, politikai nyomás a fiatalkori párválasztással kapcsolatban. Mégis, kedves olvasóink, ha bárki azt mondja nektek, hogy az élet szívás egyedülállóként, ne higgyetek neki! Új időket élünk, az igényeink is mások. A sokszínűség szépségében nem szabad azt hinnünk, hogy kevesebbek vagyunk, mert nem felelünk meg egy társadalmi eszményképnek. Az élet lehet teljes anélkül is, hogy másnak a lyukas, büdös zokniját mosod a sarki kínaiban vett olcsó öblítővel.