2023.4.18 16:35
Olvasási idő 1:43
Szécsi Krisztián

Laposföld-díj 2023: most eldől, melyik magyar hordta össze nyilvánosan a legtöbb hülyeséget

KÖZÉLET ÁLHÍR KONTEÓ KÖZÖSSÉGI MÉDIA MAGYARORSZÁG

A díjat a magyar közélet „legprominensebb“ személyiségei kapják.

Idén is kiosztásra kerül a hazai közélet egyik igen illusztris kitüntetése, a Laposföld-díj, melyet azok a honfitársaink kapnak meg, akik állhatatos munkájukkal hozzájárultak a tudományellenes és áltudományos nézetek, valamint összeesküvés-elméletek veszélyes mértékű terjedéséhez.

A Szkeptikus Társaság még 2021-ben hirdette meg legelőször a Laposföld-díjat, amelyet a közönség és az egyesület tagságának szavazatai alapján abban az évben az Orvosok a tisztánlátásért csoport kimagasló személyiségei, az oltásellenes Gődény György, Tamasi József, Pócs Alfréd és Lenkei Gábor kaptak. 2022-ben ezt az elismerést Varga „Gyógygomba“ Gábor zsebelhette be a magyar politika fényes csillaga, Dúró Dóra elől az alábbi indoklással: „A Gazdasági Versenyhivatallal való szűnni nem akaró hősies hadakozásáért és mazsolázgatással összeszedett tanulmányokkal való érveléseiért olyan meredek állítások alátámasztására, mint hogy “minden gomba jó valamire…”, illetve hogy “a gombák világa tulajdonképpen egy gyógyszertár”, és különösen a Covid világjárvány idején valódi gyógymódok helyett hiú ábrándokkal való sikeres kereskedéséért“.

Forrás picture alliance / Contributor

Bár, hogy ki kapja idén a Szkeptikus Társaság „citromdíját“, az még kérdéses, viszont a döntőbe jutottak névsora már publikus, s előjáróban csak annyit mondanánk, hogy igen izmos mezőny alakult ki a finish-re.

A Facebookon és a társaság vitacsoportjában két hétig volt elérhető a nyílt szavazás, amely alatt idén összesen közel 1700 voks zúdult be 11 jelölt valamelyikére. A szavazatok összesítése után az alábbi döntős névsor került napvilágra:

  • Prof. dr. Bagdy Emőke – A szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elkötelezödésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran füszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával.
Prof. dr. Bagdy Emőke, a szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért. Forrás boldogsagora.hu
  • dr. Bogár László közgazdász – A jóslás kategóriájába tartozó laikus elemzéseiért, amelyeket széles nyilvánosság előtt olyan köntösben fogalmaz meg, amely azt a látszatot kelti, mintha az előrejelzései megalapozottak lennének.
dr. Bognár László, a jóslás kategóriájába tartozó laikus elemzéseiért, amelyeket széles nyilvánosság előtt olyan köntösben fogalmaz meg, amely azt a látszatot kelti, mintha az előrejelzései megalapozottak lennének. Forrás pestisracok.hu
  • dr. Máté Gábor – A lelki traumék és a daganatos megbetegedések közötti összefüggések tudományosnak feltüntetett túldimenzionálásával tévhitek terjesztéséért, valamint az orvosi etika szabályainak a rendszeres és súlyos megsértéséért.
dr. Máté Gábor, a lelki traumék és a daganatos megbetegedések közötti összefüggések tudományosnak feltüntetett túldimenzionálásával tévhitek terjesztéséért. Forrás drgabormate.com
  • Prof. dr. Bardócz Zsuzsanna – Félrevezető, áltudományos nézeteket terjesztő tevékenységért, melyet több, mint két évtizede, tudománytalan anti-GMO kampányokban való részvétellel kezdett, de az elmúlt évre kártékony munkásságát kiterjesztette a téveszmék agykárosító mikrohullámoktól világ-összeesküvéses konteókig terjedő széles spektrumára.
Prof. dr. Bardócz Zsuzsanna, a félrevezető, áltudományos nézeteket terjesztő tevékenységért, melyet több, mint két évtizede, tudománytalan anti-GMO kampányokban való részvétellel kezdett. Forrás Pap Edina
  • Sebestyén Balázs – A tényekre alapuló tájékoztatás és szórakoztatás helyett a szóbeszédekre és laikus saját fejtegetésekre épülő, de nagyon határozottan, nagy nyilvánosság előtt előadott álhírek és összeesküvés-elméletek terjesztéséért.
Forrás RTL

„A teljes kiválasztási folyamat még nem zárult le, hiszen a fenti lista csupán a “döntőbe” került versenyzők névsora. Hogy a közönség által javasolt személyek és szervezetek közül kit illessen végül a Szkeptikus Társaság által adományozandó negatív “kitüntetés”, arról az egyesület tagságának belső körben begyűjtött szavazatai fognak dönteni a következő napokban“ – írja a Szkeptikus Társaság. Az oklevél átadási ünnepsége 2023. április 22-én, a Föld napján kerül sor 17 órai kezdettel a Polaris Csillagvizsgálóban.

Felmérés:
Ti kinek ítélnétek oda a díjat?
Prof. dr. Bagdy Emőke
dr. Bogár László közgazdász
dr. Máté Gábor
Prof. dr. Bardócz Zsuzsanna
Sebestyén Balázs
Prof. dr. Bagdy Emőke
41 %
dr. Bogár László közgazdász
9 %
dr. Máté Gábor
3 %
Prof. dr. Bardócz Zsuzsanna
7 %
Sebestyén Balázs
40 %