2023.4.21 16:51
Olvasási idő 0:43
Szöllősi Anna

Nemcsak az emberek lesznek farkaséhesek a fűtől egy kutatás szerint

TECH-TUDOMÁNY KANNABISZ KÍSÉRLET

A „kajaflash“ nemcsak az emberek kiváltsága.

Az Oregoni Egyetem munkatársai még évekkel ezelőtt, puszta kíváncsiságból végezték el a kutatást, ahol azt vizsgálták, hogy a természetben előforduló kannabionidok hogyan hatnak a fonálféregre. Azóta tovább vizsgálódtak, az őket is meglepő eredményt pedig stílusosan április 20-án, vagyis „420-kor“ publikálták a Current Biologyben.

Köztudott, hogy a THC erősíti az étel iránti sóvárgást, főleg a magas zsírtartalmú kajákat és nasikat kívánják meg az emberek szívás után, és most kiderült, hogy nemcsak ők: a fenti kutatás arra jutott, hogy a kannabioidok hatására a fonálférgeknél is jelentkezik a megnövekedett éhségérzet. Az állatok szervezetében olyan receptorok aktiválódtak, amitől felbuzdulva kedvenc táplálékaikat kezdték el keresni, viszont amit amúgy sem szerettek, az nem kifejezetten érdekelte őket betépve sem.

Forrás GettyImages / Kateryna Kon

A kísérlet megállapításai odáig vezetnek vissza, hogy az agyi kannabionid-rendszer reakciója az evolúció igen korai szakaszában alakulhatott ki, tekintve, hogy a férgek több százmillió évvel ezelőtt váltak el az emlősök és az emberek fejlődésétől. Emellett a kutatóknak nem az volt a célja, hogy poénból megnézzék, a beszívott férgeknél is jelentkezik-e a falási roham: az eredményeknek nagy szerepe lehet a kannabionid-jelátvitelben szerepet játszó fehérjék vizsgálatában, és a célzott terápiák fejlesztésében.