2023.4.20 18:24
Olvasási idő 1:28
Kovács M. Dávid

Több magyar zenekar is speciális kiadványokkal készül a lemezgyűjtők legfontosabb ünnepére

ZENE BAKELIT PROGRAMAJÁNLÓ RECORD STORE DAY

2023-ban immár nyolc magyar lemezbolt csatlakozik a Record Store Day nevű eseményhez. Idén is számos különlegesség közül lehet csemegézni, méghozzá nem csak Budapesten.

Ismét nyolc magyarországi lemezbolt részvételével, különleges hazai és nemzetközi megjelenésekkel várja az érdeklődőket a lemezboltok napja április 22-én, szombaton.

Lemezeket fürkésző női kezek Forrás Maskot / Getty Images

A nehézségekkel küszködő független lemezboltok fennmaradása érdekében 2007 óta rendezik meg a Record Store Dayt (RSD). A lemezkiadók és az előadók minden évben különleges fizikai hanghordozókkal készülnek erre a napra világszerte. 

A kezdeményezés az Egyesült Államokból indult, ma már harminc ország mintegy ezer boltjában rendezik meg az RSD-t. Magyarországról először a Révay közben található Wave és az Almássy téri Musicland lemezbolt csatlakozott a kezdeményezéshez még 2010-ben.

Idén már nyolc hazai hanglemezbolt kapcsolódik az RSD-hez: a Wave és a Musicland mellett a szintén budapesti Deep, a Kalóz Records, a Lemezkuckó, az MG Records, valamint a dunaújvárosi 777 és a szegedi Néma Papagáj várja exkluzív kiadványokkal, extra nyitvatartással és programokkal a lemezmániásokat.

Az idei alkalom apropóján négy különleges magyar megjelenés is beszerezhető lesz a lemezboltokban: 

  • A hazai surfrock zászlóvivői, az idén tízéves Keeymen tavaly megjelent lemezének egyedi változata speciális borítóval, fekete koronggal és dedikálva érkezik.
  • Az Ivan & The Parazol bemutatkozó lemeze, a Mama, Don't You Recognize Ivan & The Parazol? tíz éve jelent meg, az album második újranyomásából ötven darab számozott, fehér vinyl kifejezetten az idei lemezboltok napjára készült el.
  • A hazai metálzene veteránja, a Pokolgép két magnókazettával jelentkezik: az együttes 2015-ös Metálbomba című lemezének friss kiadása mellett a zenekart alapító dalszerző Kuko (Kukovecz Gábor) Tiszta szívvel Pokolgép című első szólólemeze is megjelenik, mindkettő a GrundRecords gondozásában.


A négyszáznál is több exkluzív nemzetközi kiadvány között lesz például Taylor Swift 2020-as, Folklore: The Long Pond Studio Sessions című anyagának első vinylkiadása; a Blur egy korábban kizárólag Japánban, ott is csak CD-n megjelent kislemez B-oldalas válogatást tesz elérhetővé dupla lemezen; a U2 pedig harmadik stúdióalbuma, a War negyvenedik évfordulóját ünnepli egy limitált kiadású, négydalos EP-vel, amely mellé egy posztert is csomagolnak.


Madonnának nyolcszámos anyaga jön ki az American Life című lemeze megjelenésének huszadik évfordulójára; a néhai Ol' Dirty Bastardra pedig a rapper 1995-ös debütáló albumának dupla változatával emlékeznek. A Foals tavalyi lemezének dub verzióját jelenteti meg a lemezboltok napjára; Björk a Dirty Projectorsszal közös, régóta nem elérhető Mount Wittenberg Orca LP bővített kiadásával járul hozzá az idei RSD-hez.

Kiemelt tartalom
KVÍZ: Felismered a könnyűzene történetének ikonikus lemezborítóit? KVÍZ: Felismered a könnyűzene történetének ikonikus lemezborítóit? 2023.3.26 11:01
Bővebb információk a résztvevő lemezboltok elérhetőségeivel és eseményeivel kapcsolatban a Record Store Day Hungary weboldalán olvashatóak.