2023.4.24 16:41
Olvasási idő 3:24
Kovács M. Dávid

Szex, drogok és egyéb közép-európai traumák – Bitang erős filmeket hoz Budapestre a legújabb magyar filmfesztivál

Szex, drogok és egyéb közép-európai traumák – Bitang erős filmeket hoz Budapestre a legújabb magyar filmfesztivál
Forrás Cseh Centrum
FILMEK + SOROZATOK DOKUMENTUMFILM FILMEK FILMFESZTIVÁL MOZI

Első alkalommal, lényegében kísérleti jelleggel rendezik meg Magyarországon a Little Europe Filmfesztivált, amely néhány napra a budapesti Toldi moziba hozza a közép-európai filmtermés elmúlt éveinek legjavát, illetve a régió több izgalmas filmesét.

Első alkalommal rendezik meg a Little Europe Filmfesztivált  április 25. és 27. között – azaz keddtől csütörtökig – a budapesti Toldi Moziban. A nemzetközi filmszemle elsődleges célja, hogy bemutassa az elmúlt évek közép-európai játék- és dokumentumfilmes termésének legjavát.

A Szex, drogok és egy kis (nagy) Európa: a közép-európai kortárs film keresztmetszetben című válogatás hét játékfilmen és két dokumentumfilmen keresztül ad izgalmas képet arról, hogy hol tart napjainkban a régió mozija. A filmek összesen hat országból érkeznek, több vetítés is beszélgetéssel zárul.

A szervezők szerint a fesztivál dramaturgiája egyszerre igyekszik megerősíteni és lerombolni a különböző nemzetek mentalitásáról és filmművészetéről alkotott sztereotípiákat. Az első fesztivál hat európai kulturális intézet együttműködésében valósul meg, a rendezvényt a Cseh Centrum koordinálja.

Pipacsmező

A fesztivál nyitófilmje a román Pipacsmező című alkotás lesz. Az 1989-ben született, Temesvárról származó Eugen Jebeleanu filmje meleg csendőri nézőpontból dolgoz fel egy megtörtént esetet. A Pipacsmező hét nemzetközi díjat nyert, különféle európai és tengerentúli fesztiválokon további 35 díjra jelölték, illetve Romániában is elvitt több fontos díjat. A vetítés után beszélgetésre kerül sor a rendezővel.

Egymással szemben

Szintén Romániából érkezik az Egymással szemben című dokumentumfilm, amely a társadalom és a mentális betegek kapcsolatát vizsgálja egy intim családi drámán keresztül. A Bukarestben élő Andrea Tarara rendkívül személyes alkotásában ketten ragadnak kamerát: a rendezőnő és az édesapja, akik egymást kezdik filmezni, amiből különös párbeszéd születik. A dokufilm egy skizofréniával küzdő szülő és egy, az apja hiányában felnőtt lány bensőséges vallomása. A filmet 2021-ben a kolozsvári TIFF versenyprogramjában a legjobb román film kategóriájában jelölték, a nagyszebeni ASTRA Film Festen pedig elnyerte a legjobb román dokumentumfilmnek járó díjat.

107 anya 

Kerekes Péter szlovák rendező több díjnyertes dokumentumfilmet készített már, ezúttal legutóbbi, 107 anya című doku-fikciós filmjével mutatkozik be, amely egy ukrán női börtönben játszódik.

Az igaz történet által inspirált film főszereplője, Lejsa féltékenységből megöli férjét, ezért hét évre ítélik egy odesszai női börtönben. Itt hozza világra kisfiát, akinek a harmadik születésnapján mennie kell, árvaházba kerül.

A 107 anya a velencei filmfesztivál Horizontok szekciójában a legjobb forgatókönyvnek járó díjat nyerte el, továbbá a közelmúltban a The Sun in a Net-díjat is, méghozzá a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv és a legjobb női főszereplő kategóriákban.

Piargy

Ivo Trajkov macedón rendező Pecháček (korábban: Bárdos) Judit magyar származású szlovák színésznővel forgatta Piargy című fekete-fehér filmjét, amely egy modernkori szlovák Szodoma és Gomorra. A tavaly bemutatott Piargy 1939 tavaszán játszódik, amikor a besztercebányai püspök megtudja, hogy a néhány nappal korábban lavina által betemetett Piargy faluban megszületett az Antikrisztus. A püspök nyomban hívatja Baláž atyát, és felkéri, hogy vizsgálja ki a katasztrófa egyetlen túlélőjének, Johankának a nyilatkozatait. A vetítés után beszélgetésre kerül sor Pecháček Judittal.

Il Boemo

Petr Václav cseh rendező és forgatókönyvíró tavaly bemutatott alkotása Josef Mysliveček, a 18. század leghíresebb cseh zeneszerzőjének élettörténetét meséli el, és egy olyan világba enged bepillantást, amely – a szervezők közleményét idézve – tele van „mennyei zenével, lélegzetelállító ruhákkal és lenyűgözően szép nőkkel“.

Kiemelt tartalom
A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé A Challengers egy látvány- és hangorgiával felvértezett sportdráma, amit egy szerelmi háromszög súlya emel a műfaj átlaga fölé 2024.4.24 17:40

A barokk zeneszerző viharos sikerektől és bukásoktól sem mentes életét bemutató Il Boemo című filmet mindjárt az Amadeus 2.0-ként kezdték el emlegetni, a cseh rendező máig a kedvenc projektjeként emlegeti, a film forgatókönyvét is ő írta. Munkája hat Cseh Oroszlánt nyert, köztük a legjobb rendezésért járó elismerést, valamint a legjobb díszletért, jelmezért és maszkért járó elismerést.


Banger.

Az 1989-ben született Adam Sedlák a cseh rendezők új generációjának tagja, akinek filmjei formailag és tartalmilag egyaránt progresszívek, aktuális kérdésekkel foglalkoznak. Debütáló filmje, a Domestik a testépítés témáját dolgozta fel, míg a Banger. című alkotása egy fiatal rapper tragikomikus éjszakai ámokfutását követi végig, aki nemcsak a hírnévről, hanem volt barátnőjéről és további 5 ezer euróról is álmodik. A Banger. az elmúlt év egyik legelismertebb cseh filmalkotása, amely filmes és zenei értékei miatt számos díjat érdemelt ki, köztük a cseh filmkritikusok legjobb rendezésért járó díját.

Hátország

Az osztrák filmművészetet az Oscar-díjas rendező, Stefan Ruzowitzki Hátország című filmje képviseli, amely egy többéves hadifogságból visszatérő háborús veterán történetét meséli el, aki egykori harcostársa gyilkosa után nyomoz az első világháború utáni Bécsben.

Ruzowitzki egyébként ismert filmesnek számít: Anatómia című horrorja minden idők legnagyobb bevételt hozó német zsánerfilmje lett, 2007-ben pedig a Pénzhamisítók című filmje nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat. A Hátország 2021-ben a Locarnoi Filmfesztivál közönségdíját szerezte meg.

Holtpont

Holtpont című szlovén film két különböző társadalmi csoportból származó pár találkozását mutatja be, akiknek életét egy végzetes éjszaka megváltoztatja. A filmet jegyző Vinko Möderndorfer megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat az Alexandria Mediterrán Filmfesztiválon Egyiptomban, Mirjam Korbar pedig alakításáért a legjobb női főszereplő díját hozta el a Mostar Filmfesztiválról.

Amatőrök

Az Amatőrök című lengyel film középpontjában egy Down-szindrómás színészekből álló amatőr színtársulat áll, akik lehetőséget kapnak arra, hogy egy igazi színházban lépjenek fel, ám amikor kiderül, hogy a színház igazgatója számukra nehezen elfogadható feltételeket szab, a kezdeti lelkesedés alábbhagy.

Kiemelt tartalom
Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? Imádják a rajongók a Deadpool & Rozsomák trailereit, de hogy lehet a káromkodó szuperhős a megoldás a Marvel összes problémájára? 2024.4.23 19:20

Iwona Siekierzyńska rendezése a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb filmnek járó Arany Serleget, illetve a Koszalin DEBUT Filmfesztiválon a legjobb forgatókönyvnek járó díjat. A vetítés utáni beszélgetés vendége Iwona Siekierzyńska rendező és a forgatókönyv társszerzője, Waleria Siekierzyńska lesz.

A fesztiválon április 26-án, szerdán, fellép a Balogh Guszti & Balogh Brájen Duó. A vetítések időpontjáról, a jegyárakról, illetve az eseménnyel kapcsolatos további részletekről a Little Europe Filmfesztivál honlapján lehet tájékozódni.