2023.4.22 8:47
Olvasási idő 4:37
Masszi-Rigó Csilla

Kedvenc gyerekkori műsoraink legfurcsább jelenetei, amiken felnőttként már teljesen kiakadnánk

Kedvenc gyerekkori műsoraink legfurcsább jelenetei, amiken felnőttként már teljesen kiakadnánk
Forrás Nickelodeon
FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM ANIME

A magyar népmeséktől kezdve a kedvenc matinés Nickelodeon-sorozatokig összegyűjtöttünk néhány olyam mesejelenetet és sorozatepizódot, amelyekről ártatlan gyermekként nem is gondoltuk volna, mennyire félreérthetőek.

Nincs gyerekkor mese nélkül. A fantázia és képzelet szülte történetek bár sokszor tudat alatt készítik fel a legkisebbeket a nagybetűs életre, szinte minden sztoriban találunk olyan momentumokat, utalásokat, amelyeket aligha ért meg azonnal egy tapasztalatlan kisiskolás. Kedvenc animációs filmjeink tele vannak felnőtteknek szóló poénokkal és jelenetekkel, olykor pedig – sajnos – akadnak olyan pillanatok is, amikre később, felnőtt fejjel már csak annyit tudunk mondani: „Ezt tényleg muszáj volt?”

Összegyűjtöttünk néhány klasszikust gyerekkorunk szombati és vasárnapi matinéprogramjából, amiket egykor nem értettünk, ma pedig már kifejezetten cringe-nek találunk. 

Shrek 

A kétezres évek elejének egyik legjobb meséje egyedi példa volt arra, hogy egy gyerekeknek készült animációs film is lehet élvezhető felnőttek számára, a Shrek poénjai pedig még 20 év után sem koptak el, sőt, valamire csak most jött rá a közönség: Megvan az a rész, amikor Lord Farquaad nagyúr a telihold fényében, ágyában fekve kéri újra és újra a zavart arcot vágó varázstükröt, mutassa meg neki Fiona hercegnőt?

Ha most nem ugrik be a jelenet sebaj, segítünk felidézni a pillanatot, amikoris a kisnövésű lord koktélját szürcsölgetve valami furcsa dologra lesz figyelmes, és egy könnyed OHH-hangot eleresztve beles zebracsíkos pokróca alá. Na, vajon mi van ott? (Itt megjegyeznénk, hogy a történet egyik alappillére, miszerint az uralkodó tulajdonképpen egy katalógusból választja ki leendő aráját is érdekes eleme a filmnek...) 

Tündéri keresztszülők 

Kezdjük egy kevésbé régi, de sokak által kedvelt sorozattal. A Tündéri keresztszülők az utóbbi években a Disney csatornán szórakoztatta a kiskorú közönséget, ugyanakkor talán észre sem vettük, hogy az eredetileg a Nickelodeon gyártásában készült mese milyen sok kétértelmű poént hintett el egy-egy epizódban. 

Timmy szülei az egyik részben egy délutáni műsort nézve értesülnek róla, hogy a tinédzser fiúk olykor-olykor egy guriga WC-papírral vonulnak el saját szobájukba, a Dr. Philre emlékeztető műsorvezető pedig nyomatékosan felhívja rá a figyelmet, hogy a jelenség rendkívül veszélyes a fiúkra nézve. A szülőknek kutya kötelességük megakadályozni, hogy serdülőkörű gyermekük egy tekercs papír kíséretében zárkózzon be szobába. Persze abban a pillanatban, ahogy ez a mondat elhangzik, Timmy egy gurigával a kezében rohan be lakrészébe és zárja magára az ajtót, ahol... nem, nem saját testét fedezi fel, hanem az egyik szereplőt pólyálja be a papírba. 

Spongyabob – A félreérthető poénok melegágya

Gyerekkorunk egyik kedvenc meséje sokak szerint nem kicsiknek készült, a több mint 250 epizódos sorozat pedig valóban telis-tele van furcsa jelenetekkel. Egy alkalommal például Spongyabob azt mutatja meg Csigusznak, hogyan lehet túlélni a börtönt. Oktondi szivacsbarátunk óva inti házikedvencét attól, hogy a rácsok mögötti fürdőben elejtse a szappant... 

Hoppá, az mi ott? Forrás Nickelodeon

Egy másik epizódban szemtanúi lehetünk annak, ahogy főszereplőnk „felnőttfilmet” néz, majd pironkodva kapcsol el a 18+-os műsorról, de olyan jelenetet is láthattunk már, melyben a kockanadrágos egy óvszert fúj fel lufinak...

Rocko modern élete 

Rocko élete tényleg modern volt! Forrás Nickelodeon

A szintén Nickelodeon által készített animációs filmsorozat sokak kedvence volt a kilencvenes évek végén. Rocko, a cuki, kicsit szorongó wallaby kenguru kénytelen új meló után nézni, miután kirúgták munkahelyéről. Az egyik újságban talál is egy álláshirdetést, hamar kiderül azonban, hogy főszereplőnknek nem biztosítási ügynökként kell telefonálgatnia, hanem operátorként olyan mondatokat kell használnia, mint az „Oh, baby” és ahol követelmény, hogy „HOT legyél, pajkos és előzékeny”. 

Sok sikert, Charlie!

Emlékeztek még a Disney Channelen futó sorozatra, ami egy cuki kislány családjának mindennapjait mutatja be? A Duncan-família legidősebb fiúgyermeke, PJ egyik éjjel azt álmodja, hogy meghízik, a lépcsőn lejőve pedig minden egyes lépésébe beleremeg a ház. Ha ez még nem lenne eléggé fat shaming-gyanús jelenet, a fiút saját szülei is kigúnyolják a plusz kilók miatt.

Sok sikert, Charlie! Forrás Disney Channel

Persze, csak egy rossz álomról van szó, a Disney Channel korábbi sorozataiban azonban rendre meg-megjelentek olyan jelenetek, amelyekben kiskorú gyerekeket és még serdülő fiatalokat gúnyoltak ki súlyuk miatt. Na, persze nem kizárólag amerikai jelenségről van szó... 

Szomszédok 

Ha már testsúly miatt gyalázás, egy kicsit tekintsünk el a meséktől és a fiataloknak készült műsorokról. Bár a nyolcvanas-kilencvenes évek ikonikus magyar sorozatának minden egyes epizódjából fel lehetne idézni egy-egy emlékezetes momentumot, a fat shaming itthon sem volt kényes téma: A Szomszédok Julcsija például állandóan fogyókúrázott, nagyanyja, a melegszívű Etus pedig rendre megjegyzéseket tett unokája vagy unokája barátainak testalkatára. A Szomszédok egyik epizódjában Julcsi osztja ki barátját, Jocót fagyizás közben: 

Magyar Népmesék 

Ó, van itt miből csemegézni! Gyerekkorunk kedvenc tanmeséi között találunk mindent, olyat is, amitől a mai magyar kormány prominens alakjainak is torkán akadna a füstölt kolbász! 

Kiemelt tartalom
A harcos környezetvédő történetétől kezdve a sokkoló katasztrófafilmig: 13+1 film a környezetvédelemről A harcos környezetvédő történetétől kezdve a sokkoló katasztrófafilmig: 13+1 film a környezetvédelemről 2024.5.25 10:05

A Piros Király történetének egyik legnagyobb plot twistje, amikor a király egyetlen lánya férfiként éli tovább életét, miután az magát fiúnak álcázva áll a fekete király szolgálatába. Ha ez még nem lenne elég, az álruhás királylányt egy pap valóban férfivé változtatja, az új királyfi pedig egy lányt vesz feleségül és tér vissza szülőházába, ahol csodák csodájára a Piros Király és a Piros Királynő is boldogan fogadják gyermeküket. 

A szexualitás többször is kap kiemelt szerepet a népmesékben: ott van például a Királykisasszony jegyei című klasszikus, amikor a fiatal kis disznópásztor csak akkor hajlandó adni egy-egy malacot a királylánynak, ha az felhúzza a zubbonyát, először csak térdig, majd kötözködésig, végül pedig nyakig. Na, a királylánynak több sem kellett, duplán fizetett a malacokért, hiszen amellett, hogy megmutatta a kuccsit, még egy zsák aranyat is adott a leleményes kisfiúnak.  Évekkel később a király kihirdette, hogy aki kitalálja, milyen három jegy van lánya testén, az megkapja a hercegnő kezét és a fele birodalmat. Na, szerintetek ki nyert?  

Kérem a következőt! 

Az megvan, hogy Dr. Bubó és Csőrmester az egyik epizódban teljesen beállnak? A történet elején egy kábítószer túladagolás miatt önkívületi állapotban lévő koalamaci szorul Ursula gondozására, mindeközben pedig Bubó és Csőrmester is rápippantanak egy hálás páciens ajándékára, vagyis egy-egy ópiumos tobozra. 

Macskafogó 

Az 1986-os Macskafogó rengeteg gyerek kedvence, pedig a sztori aligha hordoz olyan elemeket, amelyeket egy 10 év alatti kiskorú is meg tudna érteni. Ternovszky Béla és Nepp József története tele van felnőtt poénokkal és erotikával túlfűtött jelenetekkel, itt van például a Cicadal, amiben Postássy Juli hangján fakad dalra egy kombinéban éneklő dúskeblű cica... „Zöld szemed villog a sötétben, a farkad kunkorodik merészen...” Pardon?! 

+1: That's so Raven

Raven kalandjait igen kuszán követhettük végig egykor a Disney csatornán, többek között ez az egyik oka annak, amiért a sorozat plusz egyként szerepel listánkon, a másik ok pedig, hogy ebben a szériában egy szomorú, de tanulságos történet megfigyelői lehetünk. A 2003 és 2007 között futó népszerű amerikai sorozatnak mindig is célja volt reprezentálni a fiatalságot valamint az elfogadás kérdését, és nemtől, kortól, identitástól vagy éppen bőrszíntől függetlenül bemutatni az izgalmasabbnál izgalmasabb karakterek életét. 

Raven végül álruhában tanítja móresre a diszkriminatív üzletvezetőt. Forrás Disney Channel

A harmadik évad True Colors című epizódjában az amerikai közönség (és talán a magyar is) annak lehetett tanúja, hogyan lesz  Raven a munkahelyi rasszizmus áldozata. Főszereplőnk barátnőjével, a fehérbőrű Chelsea-vel együtt jelentkezik egy ruhabolti eladó munkára, és bár Raven tökéletesen szerepel a felvételin, a bolt vezetője végül mégis a divathoz aligha értő Chelsea-t választja mondván, nem hajlandó feketéket alkalmazni. 

Kiemelt tartalom
A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant 2024.4.16 19:32

Az epizód végén egy tv-s stáb leplezi le a rasszista üzletvezetőt, és ha Raven már nem is kapja meg a munkát, legalább az őt követő jelentkezők jobb eséllyel indulnak majd. 

Röviden tehát, érdemes néha visszanézni régi kedvencein ismétlését, felnőtt fejjel ugyanis valószínű, hogy találunk majd egy-két érdekes jelentet, amiken vagy jót röhögünk majd...vagy nem.