2023.4.18 15:01
Olvasási idő 2:33
Szécsi Krisztián

5 érdekesség, amit nem tudtál Anna Frank bújtatójáról

FILMEK + SOROZATOK DISNEY IRODALOM TÖRTÉNELEM TÖRTÉNETEK

Miep Gies mind az emberiségnek, mind a világirodalomnak hatalmas szolgálatot tett.

Anna Frank szomorú története a világon szinte mindenkinek ismerős lehet. Naplója, mely Amszterdamban íródott 1942 és 1944 között bujkálása közben, a XX. század egyik legismertebb alakjává emelte a fiatal lányt. Anna csupán négyéves volt, amikor családjával elhagyta szülőhazáját, Németországot, hogy a hollandiai Amszterdamban keressen menedéket. Az ezt követő eseményeket több filmben s könyvben is feldolgozták már. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy kik segítettek több mint két évig bújtatni a „hátsó traktusban” lakó családokat.

A megtörtént események által inspirált, a National Geographic gyártásában készült Anne Frank bújtatója című minisorozat május 2-án érkezik a Disney+-ra, mely Miep Gies (ejtsd: Míp Hiss) történetét mutatja be, aki kulcsszerepet játszott Anne Frank és családja elrejtésében, majd aki megtalálta és megőrizte a fiatal lány naplóját, hogy később megoszthassa a világgal. 

Egy kis kedvcsinálásképpen az ígéretesnek tűnő sorozathoz, meg persze, hogy képesek legyünk elhelyezni ezt az időszakot fejben, mutatunk öt érdekes tényt Miep Giesről, a Disney+ legújabb hősnőjéről.

1. Nem holland származású volt

Bár nevéből adódóan azt gondolhatnánk, hogy Miep Gies holland származású volt, valójában 1909. február 15-én Hermine Santrouschitz néven született Bécsben. A második világháború után fellépő élelmiszerhiány miatt Miep alultáplált volt, így 11 évesen egy segélyprogram keretében a szülei Hollandiába küldték egy egészségesebb élet reményében. Ehhez hasonló segélyprogramon keresztül utazott sok magyar gyerek is a Hollandiába tartó „gyermekvonatokon”. Miepet Leidenben a Nieuwenberg család fogadta, akik 1924-ben Amszterdamba költöztek. Miep családja jobbnak látta, ha az akkor 16 éves lány Hollandiában marad, így nem tért vissza szülőhazájába.

Forrás annefrank.org

2. Az első munkahelyén ismerte meg a férjét

Miep 18 évesen gépírónőként egy hímzőgyárban kezdett el dolgozni, és itt ismerte meg későbbi férjét Jan Giest is. Később, a két világháború közötti válság következtében elvesztette állását, azonban egy ismerősnek köszönhetően interjúlehetőséget kapott Otto Frankkal, aki akkor kezdte el felépíteni a fűszereket és pektint forgalmazó Opekta vállalatát. Jan Giessel végül a világháború első évében házasodtak össze, és a Frank családhoz közeli lakásba költöztek.

3. 2 év 35 napig segített rejtegetni a családokat

Az Opektánál töltött évei alatt Miep közeli, baráti kapcsolatba került Ottoval, és egy percig nem habozott, mikor Otto megkérdezte, hogy segítene-e a családjának a bujkálásban a náci megszállás alatt. A rejtőzködőhely kialakítása után a többi segítővel, Victor Kuglerrel, Johannes Kleimannal, Bep és Johan Voskuijllel együtt hamar kialakítottak egy rendszert, amivel biztonságban tudhatták a bujkáló családokat. Két évig Miep és Bep felelt a bevásárlásért: Miep a húst egy megbízható hentestől szerezte be, a zöldségekért viszont minden nap másik boltba ment, hogy ne legyen feltűnő, ha nagyobb mennyiséget vásárol. Ezen kívül minden vasárnap 5 db könyvet is hozott a titkos rejtekhelyre, amiért az információktól elzárt rejtőzködők nagyon hálásak voltak. 

Forrás Disney+

4. Elrejtette, de sokáig nem olvasta el a naplót

A családok rejtőzködésének 1944. augusztus 4-én lett vége, amikor egy váratlan rajtaütésen keresztül letartóztatták őket, valamint két segítőt is. Miep és Bep a rajtaütés után visszatértek a rejtekhelyre, ahol megtalálták Anne naplóját is. Miep annak reményében rakta el a naplót, hogy azt egy napon visszaadhatja tulajdonosának, ez azonban sajnos sosem következett be. Végül a rejtőzködők közüli egyetlen túlélőnek, Anne édesapjának, Otto Franknak adta a naplót, aki azt 1947-ben ki is adta. Miep Otto nyomására csak ekkor olvasta el, amiről így nyilatkozott: „Örültem, hogy nem olvastam el a naplót közvetlenül a letartóztatás után, (...) amikor az íróasztalom fiókjában hevert. Ha elolvastam volna, el kellett volna égetnem, mert túl veszélyes volt azokra az emberekre nézve, akikről Anne írt.” 

Forrás NYTimes.com

5. Sosem tartotta hősnek magát

Bár cselekedetei letagadhatatlan bátorságról tanúskodnak, Miep mégis mindig akkurátusan tagadta, hogy hős lenne. A sorozat eredeti angol címe is (A Small Light) abból származik, amit Miep élete végén ezzel kapcsolatban mondott: „Nem szeretem, ha hősnek neveznek, mert nem kell különlegesnek lenned ahhoz, hogy másokon segíts. Még egy átlagos titkárnő, háziasszony vagy tinédzser is hozhat egy kis fényt egy sötét szobába“.

Kiemelt tartalom
Az Agymanók 2. egy gondolatgazdag és szerethető káosz, de leginkább egy kihagyott ziccer a nehezen túlélhető kamaszkorról Az Agymanók 2. egy gondolatgazdag és szerethető káosz, de leginkább egy kihagyott ziccer a nehezen túlélhető kamaszkorról egy órája

A nagyszabású National Geographic koprodukció premierje Miep Gies születésének 114. évfordulóján lesz. A magyar nézők május 2-től láthatják a sorozatot a Disney+-on.