2023.3.22 15:45
Olvasási idő 2:57
Kovács M. Dávid

Néhány napig Európa egyik leghaladóbb országának legsikeresebb filmjeit nézhetjük két magyar moziban

Néhány napig Európa egyik leghaladóbb országának legsikeresebb filmjeit nézhetjük két magyar moziban
Forrás Artmozi.hu
FILMEK ÉS SOROZATOK FILMEK MOZI

Az észt mozi elmúlt éveinek legjavát hozza el Magyarországra az idei Észt Hét filmes programja.

Észtország vitathatatlanul a kontinens egyik legprogresszívebb országa: azon túl, hogy a digitális nomádok mekkája, 2005-ben a világon elsőként tette lehetővé polgárai számára az online szavazást, övék a régió egyik legjobb oktatási rendszere, az Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet (OEEC) országai közül pedig itt a leghosszabb a fizetett szülési szabadság.

Az észtek haladó szellemisége a kultúrában is tetten érhető, amit a héten zajló Észt Hét programja is jól érzékeltet. Az idei filmválogatás különösen sokszínű: a kiválasztott alkotások a mai modern Észtország mellett elkalauzolnak a középkori tallinni óvárosba, az ötvenes évek észt vidékére, de még a Sínai-félsziget sivatagába is – utóbbit ráadásul 2022 legjobb észt játékfilmje teszi.

Az Észt Hét filmes programja csütörtökön indul a budapesti Művész Moziban, ahol – a szabad helyek erejéig –  ingyenesen lehet megnézni az első Melchior-könyv filmváltozatát, az utolsó vetítés pedig vasárnap este hétkor kezdődik majd. Ebben a cikkünkben a műsorra tűzött filmeket mutatjuk be.

Melchior, a patikárius / Apteeker Melchior

Az észt Indrek Hargla ma már igazi sztárírónak számít, azt azonban már valamivel kevesebben tudják, hogy egy darabig Budapesten élt, és épp itt kezdett el dolgozni a méltán népszerű, nemzetközi ismertséget hozó Melchior-sorozatán is. A történelmi krimisorozat első része magyarul Melchior, a patikárius és a Szent Olaf-templom címmel jelent meg, majd Elmo Nüganen vitte filmre, munkáját tavaly mutatták be.

Kiemelt tartalom
Ikonikus karakterek, csapnivaló sztorik, pusztító színészi alakítások – 7 rettenetes játékadaptáció, aminek kár volt megszületnie Ikonikus karakterek, csapnivaló sztorik, pusztító színészi alakítások – 7 rettenetes játékadaptáció, aminek kár volt megszületnie 2 nappal ezelőtt

A történet a középkori Tallinnban játszódik, ahol Melchior, a fiatal patikárius – aki még a holtakkal is tud beszélni – egy hős lovag gyilkosa után nyomoz. Rájön, hogy a lovag egy titkos küldetés miatt érkezett a városba, a szálak pedig a Dominikánus-kolostorba vezetnek, és hamarosan kiderül, hogy senki sincs biztonságban. A Hargla regényéből készült adaptáció az észt mozi történetének egyik legsikeresebb filmje. (Vetítés: március 23., csütörtök, 19:00; Művész Mozi)

Az ifjú elvtárs / Seltsimees laps

Leelo Tungal költő- és írónő a kortárs észt gyermek- és ifjúsági irodalom nemzetközileg is legismertebb alakjai közé tartozik, akinek önéletrajzi ihletésű regénye, a magyarul 2021-ben megjelent A gyermek elvtárs és a nagy emberek hozta meg az első igazi hazai és nemzetközi sikert. A könyvből aztán Moonika Siimets többszörösen díjazott, nagy sikerű filmet készített, amely öt héten keresztül uralta az észt mozis toplistát.

A történet az ötvenes években, a szovjet megszállást nyögő Észtországban játszódik, ahol az ötéves Leelo édesanyját a család szeme láttára hurcolják el, mert megtanította diákjainak a valaha volt ország himnuszát. A regény és a belőle készült 2018-as film, Az ifjú elvtárs a kislány szemével mutatja be a torz szovjet valóságot, azt az időszakot, amely anyja vizsgálati fogságától az ítélethozatalig eltelik.

A vetítés előtti könyvbemutatón a film alapjául szolgáló regénytrilógia második és harmadik, magyarul megjelenő részével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. (Vetítés: március 24., péntek, 19:00; Kino Café Mozi)

Az éjszaka gyermekei / Öölapsed

Az észt Priit Pääsuke első egész estés játékfilmje, A lánc vége a Karlovy Vary filmfesztivál East of the West szekciójában mutatkozott be, majd a magyar nézőkhöz is eljutott. A filmes legutóbbi rendezése, a 2021-ben bemutatott Az éjszaka gyermekei egy pörgős tinivígjáték, amelyben három lánytestvér egyetlen éjszakaját meséli el.

Kiemelt tartalom
Margot Robbie a Birkenstockra még nem áll készen, de a halál már időnként eszébe jut a Barbie-film legújabb előzetesében Margot Robbie a Birkenstockra még nem áll készen, de a halál már időnként eszébe jut a Barbie-film legújabb előzetesében 4 nappal ezelőtt

A filmben mindegyikük élete egy fontos fordulópontjához érkezik. A gimnáziumot éppenhogy befejező Liis rádöbben, hogy a barátjával tervezett közös jövő egyáltalán nem is áll olyan biztos lábakon. Nővére, Karin a szexista üzleti világban igyekszik helyt állni, míg Jane, a legkisebb lány egy bulizós barátnő nyomásának próbál ellenállni, és megmaradni olyannak, amilyen. (Vetítés: március 25., szombat, 19:00; Kino Café Mozi)

 

Sivatag / Kõrb

Kadri Kõusaar neve a Magyarországon is bemutatott Magnus című film kapcsán lehet ismerős, ami az első olyan észt film, ami a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjában szerepelt. Az észt dráma egy tizenéves fiúról szól, aki el szeretné dobni magától az életét, az apja azonban tudomást szerez a szándékáról, ezért megpróbálja megmásítani azt.

A rendező 2021-ben bemutatott filmje, a Sivatag szintén nehéz témához nyúl. A történet a Sínai-félszigeten játszódik, ahol foglyul ejtenek egy kiküldetésben lévő, Ingrid nevű nyugati újságírót, aki beleszeret az őt elrabló palesztin férfiak egyikébe. A csapat főnöke azonban gyanút fog, majd egyre veszélyesebbé és erőszakosabbá válik. A filmet 2022-ben a legjobb játékfilmnek választották Észtországban. (Vetítés: március 26., vasárnap, 19:00; Kino Café Mozi)

+ észt animációs filmek

Az Észt Hét filmes felhozatala az ország animációs remekeit is megismerteti az érdeklődőkkel. Az egyórás animációsfilm-válogatásba öt alkotás került: animált dokumentumfilm az európai temetkezési szokásokról (Európában eltemetve / Maetud Euroopas), animáció egy ugató lakásról (Kutya egy lakás / Koerkorter), a ralimániás apáról és fiáról (Sierra / Sierra), tarlórépákról (Tarlórépa / Naeris) és a genetikai kódrendszerről (Kód / Kood). A filmeket március 25-én, szombaton, vetítik a Kino Café Moziban.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, az animációs válogatás filmjei dialógus nélküliek. További részletek az Észt Intézet oldalán.