2023.3.22 15:45
Olvasási idő 2:57
Kovács M. Dávid

Néhány napig Európa egyik leghaladóbb országának legsikeresebb filmjeit nézhetjük két magyar moziban

Néhány napig Európa egyik leghaladóbb országának legsikeresebb filmjeit nézhetjük két magyar moziban
Forrás Artmozi.hu
FILMEK + SOROZATOK FILMEK MOZI

Az észt mozi elmúlt éveinek legjavát hozza el Magyarországra az idei Észt Hét filmes programja.

Észtország vitathatatlanul a kontinens egyik legprogresszívebb országa: azon túl, hogy a digitális nomádok mekkája, 2005-ben a világon elsőként tette lehetővé polgárai számára az online szavazást, övék a régió egyik legjobb oktatási rendszere, az Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet (OEEC) országai közül pedig itt a leghosszabb a fizetett szülési szabadság.

Az észtek haladó szellemisége a kultúrában is tetten érhető, amit a héten zajló Észt Hét programja is jól érzékeltet. Az idei filmválogatás különösen sokszínű: a kiválasztott alkotások a mai modern Észtország mellett elkalauzolnak a középkori tallinni óvárosba, az ötvenes évek észt vidékére, de még a Sínai-félsziget sivatagába is – utóbbit ráadásul 2022 legjobb észt játékfilmje teszi.

Az Észt Hét filmes programja csütörtökön indul a budapesti Művész Moziban, ahol – a szabad helyek erejéig –  ingyenesen lehet megnézni az első Melchior-könyv filmváltozatát, az utolsó vetítés pedig vasárnap este hétkor kezdődik majd. Ebben a cikkünkben a műsorra tűzött filmeket mutatjuk be.

Melchior, a patikárius / Apteeker Melchior

Az észt Indrek Hargla ma már igazi sztárírónak számít, azt azonban már valamivel kevesebben tudják, hogy egy darabig Budapesten élt, és épp itt kezdett el dolgozni a méltán népszerű, nemzetközi ismertséget hozó Melchior-sorozatán is. A történelmi krimisorozat első része magyarul Melchior, a patikárius és a Szent Olaf-templom címmel jelent meg, majd Elmo Nüganen vitte filmre, munkáját tavaly mutatták be.

Kiemelt tartalom
5 örökségfolytatás, amit akkor is megéri megnézni, ha nem vagy az eredeti filmek rajongója 5 örökségfolytatás, amit akkor is megéri megnézni, ha nem vagy az eredeti filmek rajongója 3 nappal ezelőtt

A történet a középkori Tallinnban játszódik, ahol Melchior, a fiatal patikárius – aki még a holtakkal is tud beszélni – egy hős lovag gyilkosa után nyomoz. Rájön, hogy a lovag egy titkos küldetés miatt érkezett a városba, a szálak pedig a Dominikánus-kolostorba vezetnek, és hamarosan kiderül, hogy senki sincs biztonságban. A Hargla regényéből készült adaptáció az észt mozi történetének egyik legsikeresebb filmje. (Vetítés: március 23., csütörtök, 19:00; Művész Mozi)

Az ifjú elvtárs / Seltsimees laps

Leelo Tungal költő- és írónő a kortárs észt gyermek- és ifjúsági irodalom nemzetközileg is legismertebb alakjai közé tartozik, akinek önéletrajzi ihletésű regénye, a magyarul 2021-ben megjelent A gyermek elvtárs és a nagy emberek hozta meg az első igazi hazai és nemzetközi sikert. A könyvből aztán Moonika Siimets többszörösen díjazott, nagy sikerű filmet készített, amely öt héten keresztül uralta az észt mozis toplistát.

A történet az ötvenes években, a szovjet megszállást nyögő Észtországban játszódik, ahol az ötéves Leelo édesanyját a család szeme láttára hurcolják el, mert megtanította diákjainak a valaha volt ország himnuszát. A regény és a belőle készült 2018-as film, Az ifjú elvtárs a kislány szemével mutatja be a torz szovjet valóságot, azt az időszakot, amely anyja vizsgálati fogságától az ítélethozatalig eltelik.

A vetítés előtti könyvbemutatón a film alapjául szolgáló regénytrilógia második és harmadik, magyarul megjelenő részével ismerkedhetnek meg az érdeklődők. (Vetítés: március 24., péntek, 19:00; Kino Café Mozi)

Az éjszaka gyermekei / Öölapsed

Az észt Priit Pääsuke első egész estés játékfilmje, A lánc vége a Karlovy Vary filmfesztivál East of the West szekciójában mutatkozott be, majd a magyar nézőkhöz is eljutott. A filmes legutóbbi rendezése, a 2021-ben bemutatott Az éjszaka gyermekei egy pörgős tinivígjáték, amelyben három lánytestvér egyetlen éjszakaját meséli el.

Kiemelt tartalom
A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant 4 nappal ezelőtt

A filmben mindegyikük élete egy fontos fordulópontjához érkezik. A gimnáziumot éppenhogy befejező Liis rádöbben, hogy a barátjával tervezett közös jövő egyáltalán nem is áll olyan biztos lábakon. Nővére, Karin a szexista üzleti világban igyekszik helyt állni, míg Jane, a legkisebb lány egy bulizós barátnő nyomásának próbál ellenállni, és megmaradni olyannak, amilyen. (Vetítés: március 25., szombat, 19:00; Kino Café Mozi)

 

Sivatag / Kõrb

Kadri Kõusaar neve a Magyarországon is bemutatott Magnus című film kapcsán lehet ismerős, ami az első olyan észt film, ami a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjában szerepelt. Az észt dráma egy tizenéves fiúról szól, aki el szeretné dobni magától az életét, az apja azonban tudomást szerez a szándékáról, ezért megpróbálja megmásítani azt.

A rendező 2021-ben bemutatott filmje, a Sivatag szintén nehéz témához nyúl. A történet a Sínai-félszigeten játszódik, ahol foglyul ejtenek egy kiküldetésben lévő, Ingrid nevű nyugati újságírót, aki beleszeret az őt elrabló palesztin férfiak egyikébe. A csapat főnöke azonban gyanút fog, majd egyre veszélyesebbé és erőszakosabbá válik. A filmet 2022-ben a legjobb játékfilmnek választották Észtországban. (Vetítés: március 26., vasárnap, 19:00; Kino Café Mozi)

+ észt animációs filmek

Az Észt Hét filmes felhozatala az ország animációs remekeit is megismerteti az érdeklődőkkel. Az egyórás animációsfilm-válogatásba öt alkotás került: animált dokumentumfilm az európai temetkezési szokásokról (Európában eltemetve / Maetud Euroopas), animáció egy ugató lakásról (Kutya egy lakás / Koerkorter), a ralimániás apáról és fiáról (Sierra / Sierra), tarlórépákról (Tarlórépa / Naeris) és a genetikai kódrendszerről (Kód / Kood). A filmeket március 25-én, szombaton, vetítik a Kino Café Moziban.

A filmeket eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik, az animációs válogatás filmjei dialógus nélküliek. További részletek az Észt Intézet oldalán.