2023.3.19 11:21
Olvasási idő 2:39
Masszi-Rigó Csilla

Ilyen az élet a világ egyik legnagyobb börtönében – A salvadori megabörtön sokak szerint igazi kínzóhely

Ilyen az élet a világ egyik legnagyobb börtönében – A salvadori megabörtön sokak szerint igazi kínzóhely
Forrás Presidencia El Salvador via Getty Images
TÁRSADALOM TÉMA TOPIC
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

100 főre csupán 2 wc jut a világ egyik legnagyobb börtönében, amely több mint 30 000 fogoly befogadására képes.

Alig több mint egy hónappal ezelőtt nyitották meg a világ egyik legújabb, egyben legnagyobb börtönét a közép-amerikai Salvadorban. A világsajtó által sok helyen csak megabörtönként aposztrofált hely 40 ezer fogoly befogadására képes, sokan pedig már most potenciális koncentrációs táborként hivatkoznak a tecolucai intézetre. 

Salvador lakossága mindössze fele Magyarországnak, területe pedig hazánk egynegyedét teszi ki. Az ország híres a bűnbandák közötti háborúkról és az ott uralkodó szegénységről, elnöke, a 2019 óta regnáló Nayib Bukele pedig még az eddigieknél is erősebben igyekszik fellépni a helyi bűnszervezetek térnyerése ellen. A most 41 éves, pakisztáni és görög szülőkkel rendelkező férfi saját magát a világ legmenőbb diktátorának nevezve 2021-ben elsőként vezette be országában (az egyik) hivatalos fizetőeszközként a bitcoint. 

a tecolucai börtön negyvenezer embert képes „befogadni” Forrás Handout/Presidencia El Salvador via Getty Images

A börtönök börtöne

A tecolucai börtön Salvador egyik kihalt részén van, közel s távol nem található szinte semmilyen élet, falu vagy város a környéken. A negyvenezer fő befogadására képes építményben 100 fős cellák kaptak helyet, egy cellában mindössze két wc található, egy embernek pedig teltház esetén 0,6 négyzetméternyi hely jut, ágy viszont még ezen a kicsi helyen sem biztos: teljes kihasználtság esetén 100 emberre csupán 80 ágy jut. A börtön területe 1 659 211 m², a helyszínen pedig 250 rendőr, 600 katona és 1000 őr dolgozik. A salvadori elnök nemrég saját Twitterére töltött fel egy videót, amelyben 2000 rabot szállítottak át az új intézetbe, és amelyhez azt írta: „ez lesz az új otthonuk, ahol nem lesznek képesek több kárt okozni a lakosságnak.”

Ahogy az a videóban is látható, a foglyok csupán egy fehér nadrágban, kopaszon, kezüket a nyakuk körül összekulcsolva rohannak a busz felé, amely az új helyre szállítja őket. A börtön hivatalosan a Terrorizmus Elhárításának Központja (CECOT) nevet kapta, célja pedig, hogy az országot terrorizáló bandák, például az MS-13 és a Barrio 18 csapatok tagjait gyűjtse egy helyre. 

Február végén az első kétezer foglyot szállították át a semmi közepén található börtönbe. Forrás Presidencia El Salvador via Getty Images

A börtön működését sokan kritizálják csak úgy, mint Bukele döntéseit: az elnök tavaly rendelte el, hogy még szigorúbban és aktívabban számolják fel a bűnüldözési szervek a bandák működését, egy év alatt pedig közel 64 ezer embert fogtak el. Az intézkedések értelmében egyes alkotmányos jogokat felfüggesztettek, a hatóságok pedig akár parancs nélkül is letartóztathatnak embereket úgy, hogy azok a letartóztatás után nem vehetnek igénybe ügyvédi védelmet. A kormány felhatalmazást kapott arra, hogy adott esetben bárki magánjellegű telefonbeszélgetését lehallgassák. Az emberi jogi szervezetek több okból is támadják Bukele és kormánya működését valamint a rendőri intézkedések kegyetlenségét, feltehetőleg ugyanis több ártatlan ember került fogságba a razziák miatt, egyes hírek szerint pedig több tucat ember halt már meg a rendőrségi őrizetben. 

Fehér alsó, kopasz fej, egyedül a tetoválásokat viselhetik magukon régi életükből a foglyok. Forrás Handout/Presidencia El Salvador via Getty Images

A közép-amerikai ország történelme az utóbbi évtizedekben igen viharos volt. A több mint tíz éven át tartó salvadori polgárháború (1979-1991) során csaknem 75 ezer ember veszítette el életét a fegyveres konfliktusok során, a lakosság 20-25 százaléka pedig elhagyta az országot. A főleg Amerikába menekülő salvadoriak egy része a nyolcvanas években, Los Angeles-ben hozta létre az MS-13 és a Barrio 18 névre keresztelt bűnbandákat, a tagok nagy részét azonban idővel az Egyesült Államok visszatoloncolta Salvadorba, ahol ezek a szervezetek még inkább meg tudtak erősödni és teret nyerni maguknak az egész országban. A háborúból megmaradt fegyverekkel a bandatagok az utcán zsarolással, emberrablással, valamint illegális kábítószer- és emberkereskedelemmel kereshettek pénzt. A Vox cikke szerint bár Bukele folyamatosan tárgyal a helyi bűnbandákkal, a kormánynak nem célja, hogy a börtönbe zárt embereket rehabilitálják, sőt: a több tízezreket fogva tartó fegyházakban a bandák alulról szerveződhetnek újra, ezzel is erősítve a maffia mindenhová eljutó erejét. 

Nem mindenkinek jut alvóhely a 100 fős cellákban. Forrás Handout/Presidencia El Salvador via Getty Images

Salvadort többször is sorolták már a világ legveszélyesebb országai közé a bandaháborúk és az abból származó fegyveres konfliktusok magas száma miatt. Itt a legmagasabb a bebörtönzési arány, egyes források szerint ugyanis a felnőtt lakosság 2 százaléka rácsok mögött él. Az ország eddigi legnagyobb börtöne a La Esperanza volt, a 10 ezer fő „befogadására” képes intézetben nagyjából 33 ezer ember tölti büntetését.