2023.3.14 14:46
Olvasási idő 0:58
Masszi-Rigó Csilla

Az Óbudai Egyetem veheti át egy fővárosi gimnázium fenntartását a tankerülettől

KÖZÉLET FELSŐOKTATÁS OKTATÁS

Ilyesmire még nem volt példa ebben a formában.

Az alapítványi működésű Óbudai Egyetem venné át a VI. kerületi Szinyei Merse Pál Gimnázium fenntartását a Belső-Pesti Tankerületi Központtól – derül ki a Népszava cikkéből. Az egyetem szándékáról múlt héten tájékoztatták a tantestületet, a diákokat valamint a szülőket, a végső döntést azonban csak Pintér Sándor belügyminiszter hozhatja meg várhatóan május 31-én. 

A Népszava emlékeztet, az önmagában nem példa nélküli, hogy egy egyetem közoktatási intézményt is működtet (lásd az ELTE gyakorlóiskoláit vagy a Debreceni Egyetem gyakorlóiskoláját), arra azonban még nem volt példa, hogy egy egyetem ilyen módon jelentkezzen be egy gimnázium fenntartására. 

Májusban dönthet a Belügyminisztérium arról átadja-e a gimnázium fenntartását az egyetemnek Forrás Facebook/ Óbudai Egyetem

Az Óbudai Egyetem rektorhelyettese, Molnár András szerint ahogy az állam elkezdte szerepvállalását csökkenteni a felsőoktatásban, úgy ezt a tendenciát a közoktatásra is ki akarja terjeszteni. A rektorhelyettes szerint a 2019-es modellváltás óta (amikor is az állami egyetem közérdekű alapítványi fenntartású felsőoktatási intézménnyé vált) nagyobb lett az egyetem mozgástere, a bér, az infrastruktúra és a fejlődés is dinamikusabbá vált. 

Kiemelt tartalom
Homeschooling: nem annyira káros az otthonról tanulás, de közben mégis Homeschooling: nem annyira káros az otthonról tanulás, de közben mégis 2024.3.21 18:48

A Népszava szerint – amennyiben bekövetkezne a változás – a képzésen nem változtatna az egyetem, de például jobb eszközökhöz juthatna az iskola, felújítások jöhetnének az épületben és az infrastrukturális háttér is fejlődhetne, a tanárok helyzete is jobbá válhatna. 

A Telex megkérdezte az Óbudai Egyetemet is a hírről, akik azt írták, „az Óbudai Egyetem és a Szinyei Merse Gimnázium fenntartói jelenleg egyeztetéseket folytatnak a középiskola esetleges átvételéről. Az Óbudai Egyetem középtávú beiskolázási programjának részeként a képzési portfólió bővítését, az egyetemi és a középiskolai oktatás közötti átjárhatóság szélesítését tűzte ki célul. Az átvétellel kapcsolatosan a fenntartók közötti tárgyalások lezárultával tájékoztatjuk a nyilvánosságot.”