2023.3.22., szerda

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Társadalom
Masszi-Rigó Csilla
2022.11.6 17:01
Olvasási idő  3:30

Nők, akik a kegyetlenségre izgulnak – Ezért szerelmesek sokan a sorozatgyilkosokba

Bár már sosem fogjuk megtudni, vonzónak találnánk-e Jeffrey Dahmert vagy éppen Ted Bundyt, ha nem tudnánk, hány ártatlan ember haláláért felelősek, a sorozatgyilkosok iránti vonzalom közel sem idegen jelenség a pszichológusok számára, sőt!

Masszi-Rigó Csilla
2022.11.6 17:01 Olvasási idő  3:30
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Nők, akik a kegyetlenségre izgulnak – Ezért szerelmesek sokan a sorozatgyilkosokba
Forrás: Netflix;
  • 18+
Érzékeny tartalom
  • A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Vissza a nyitóoldalra

Miért vonzódunk a rossz fiúkhoz? – Ezt a kérdést már valószínűleg számtalan kétségbeesett ember tette fel magának élete során, válaszként pedig általában két opció van: vagy azért, mert csak, vagy azért, mert titkon mindenki azt reméli, majd ő lesz az, aki „megjavítja”, jó emberré teszi kiválasztottját.

 

Utóbbi válasz ugyan teljesen normális, a pszichológia szerint azonban ez az egyik mozgatórugója annak, miért válik sok nő bűnözők, adott esetben gyilkosok és sorozatgyilkosok megszállottjává.

 

Ted Bundy Forrás: GETTY IMAGES

 

Ted Bundy legalább 36 nő közvetlen haláláért felelős, mégis több százan írtak neki szerelmesleveleket a börtönbe, felesége pedig végig kiállt a férfi ártatlansága mellett. Richard Ramirez, a The Night Stalker-ként ismertté lett sorozatgyilkos annak ellenére lett a ’80-as évek népszerűtlen szexszimbóluma, hogy nyíltan vállalta sátánista mivoltát, Jeffrey Dahmernek pedig több tucat nő küldött a börtönbe pénzt és ajándékokat úgy, hogy tetteiből fakadóan mindenki tudta, valójában a férfiakhoz vonzódik.

 

Mi vesz rá egy nőt arra, hogy belehabarodjon egy sorozatgyilkosba? Közel sem csak a külső számít, sőt, ezeknek a férfiaknak a megjelenése csak egy apró tényező…

Mi az a hübrisztofília?  

A bűnözők iránti vonzalom közel sem ismeretlen jelenség tudományos körökben: a hübrisztofília egyfajta szexuális vonzódás azokhoz az emberekhez, akik valamilyen erőszakos bűncselekményt követtek el. Már maga a szó összetétele is erre utal, mert míg a görög nyelvből származó hübrizein valaki ellen elkövetett erőszakos cselekményt jelent, addig a philo kifejezés az erős vonzalomra utal valaki vagy valami iránt.

 

Popkulturális kifejezéssel élve a hübrisztofíliát Bonnie és Clyde-szindrómának is szokták nevezni, hiszen a fentebb írtak mellett azokra az emberekre – főleg nőkre – értik, akik:

  • partnerükkel közösen követnek el, vagy segítenek elő egy-egy bűncselekményt,
  • párkapcsolatban élnek vagy szexuális viszonyt folytatnak egy erőszakos bűncselekményt elkövető személlyel. 

Minden gyerekkorban dől el? 

A sorozatgyilkosok profilozása számtalan kérdésre adott már választ a szakértők körében. Kiderült például, hogy az elkövetők jelentős része már gyerekkorban nem kapott elegendő figyelmet, apa nélkül nőtt fel vagy a későbbiekben éppen az anya iránt érzett gyűlölet miatt gyilkolt ártatlan nőket. Az elkövetők a legtöbb esetben kívülállókként számoltak be saját magukról, akik aligha merték felvállalni valós érzéseiket és vágyaikat, életüket pedig folytonos elnyomásban élték, a gyilkolásra egyfajta felszabadulásként tekintettek.

 

John W. Gacy Jimmy Carter amerikai elnök feleségével Forrás: Wikipedia

 

Ted Bundy sosem ismerte az apját, életének első felét azonban hazugságban élte. Mivel születése idejében szégyen volt, ha egy gyerek házasságon kívül született, Bundy nagyszülei azt találták ki, ők lesznek a gyerek szülei, Bundy pedig egészen felnőtt koráig úgy hitte, anyja valójában szeretett nővére. Richard Ramireznek sem volt békés gyerekkora, őt az apja abuzálta és verte éveken keresztül, gyerekkorában pedig végignézte, ahogy unokabátyja hidegvérrel megöli saját feleségét. 

 

Sokuk rendkívüli manipulátor hírében állt. Az amerikai gyilkos bohócként ismert John Wayne Gacy például nem csak, hogy születésnapi zsúrokon lépett fel bohócként, munkahelyén az év emberének is megválasztották, de önkénteskedett a helyi polgárőrségnél és a katolikus egyletben is. Valódi énjének mivoltára először akkor derült fény, mikor egy fiatal fiú megerőszakolásáért 10 év börtönnel bűntették meg. A börtönben példamutatóan viselkedett, az őrökkel is jó kapcsolatot alakított ki, és csak hosszú évekkel később derült ki, hogy egymaga 33 fiatal fiú és férfi haláláért felelős.

 

Ahogy a gyilkosok esetében is meghatározó a gyerekkor, úgy az irántuk vonzódó nők esetében is sokszor a téves apakép, a rossz gyerekkor okozhatja a későbbi, bűnözők iránt való vonzódást. Leon F. Seltzer, pszichológus szerint azok a nők, akik gyilkosoknak kínálják fel magukat, sokszor könnyen irányítható, önbizalomhiányos, alacsony önbecsüléssel rendelkező nők, akiket könnyebb manipulálni.

A hiszékeny kislány, a védelmező anya és a kontrollmániás feleség 

Persze nem csak a gyerekkori sérelmek vezethetnek hübrisztofíliához. A sorozatgyilkosok iránti vonzalomban közrejátszik egyfajta megmentő-komplexus is, sok nő ugyanis abban bízik, majd ő lesz az, aki kigyógyítja a rosszfiút bűnösségéből, míg mások nem a vérszomjas ragadozót, hanem az elnyomott, bántalmazott kisfiút látják a férfiban, aki csupán a körülmények áldozata lett.

 

Oscar Ray Bolin Jr. 1986-ban három nőt ölt meg, későbbi felesége pedig éppen saját védőügyvédje lett. Rosalie Martinez szerint Bolin nem gyilkos volt, csak egy magányos, elszigeteltségben élő férfi. Martinez annyira hitt Bolin ártatlanságában, hogy úgy döntött, az életét az „igazságtalanságok” elleni küzdelemnek szenteli, és felhívja a figyelmet azokra az ártatlan emberekre, akiket olyan bűncselekményekért börtönöznek be, amelyeket el sem követtek.

 

Több pszichológus is egyetért abban, hogy azok a nők alakítanak ki viszonyt sorozatgyilkosokkal, akik a való világban képtelenek lennének rendes párkapcsolatok kialakítására. Egy másik feltevés szerint ezek a nők „tökéletes férfiként” tekintetek a rácsok mögött ülő bűnösre, akiről mindig tudni lehet, hol van és mit csinál, és akiről bizonyos, hogy nem gondolnak más nőre.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

True Crime 24/7 (@truecrime247) által megosztott bejegyzés

 

 

Egy Doreen Lioy nevű amerikai riporternő például 11 éven keresztül írt szerelmesleveleket Richard Ramireznek, az Éjszakai Lopakodónak. Az újságíró teljes tudatában annak, hogy a férfi sátánista nézeteket vall és minden bizonyíték szerint 14 embert ölt és erőszakolt meg, 1996-ban szemrebbenés nélkül hozzáment „szerelméhez” a kaliforniai San Quentin állami börtönben.

 

Persze a hírnév sem utolsó, vannak, akik azért alakítanak ki romantikus kapcsolatot az elkövetőkkel, hogy profitáljanak belőlük, és megkapják azt a bizonyos vágyott 15 percet. Bár kutatások nem támasztják alá, hogy csak nők lehetnének hübrisztofíliások, az eddig vizsgált esetek nem szólnak olyan férfiakról, akik női sorozatgyilkosokba szerettek volna bele.

 

Fontos tudni, hogy nem attól lesz valaki érintett a hübrisztofíliával kapcsolatban, hogy jóképűnek tart egy bűnözőt. Ezen parafília (szexuális deviancia) számos tényező miatt alakulhat ki, ráadásul az esetek többségében nem is a külső játszik szerepet, hanem a megmagyarázhatatlan szexuális vonzalom, a veszélyérzet teljes hiánya vagy éppen a fanatizmus.

 

Forrásaink voltak.

Milyen értékelést adnál?
0/10
Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Netflix
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában társadalom
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra