2023.2.3 14:34
Olvasási idő 2:20
Szöllősi Anna

Egy kérdésünk van: AKARSZ SOK PÉNZT KERESNI?! 7 munka bérkiegészítésként, ami jobb, mint az MLM

Egy kérdésünk van: AKARSZ SOK PÉNZT KERESNI?! 7 munka bérkiegészítésként, ami jobb, mint az MLM
Forrás GettyImages / F.J. Jimenez
ÉLETMÓD MUNKA ONLINE ÖSSZEÁLLÍTÁS

Az online világban könnyen kereshetsz némi plusz pénzt a főállásod vagy az egyetem mellett, és nem a piramisjátékra vagy az MLM-re gondolunk, ahol az összes ismerősöddel meg kell magad utáltatnod. Íme 7 munka ami rugalmas és a kanapédról is menedzselhető!

1. Partnerprogram (affiliate marketing)

Az partnerprogram egy olyan marketingstratégia, amikor online tartalom által, jutalékért cserébe látogatókat juttatunk el egy másik weboldalra, ami szolgáltatást vagy terméket kínál. Például, ha van egy egészséges recepteket tartalmazó blogod, a cikkbe beszúrhatsz sportboltok weboldalaira vezető linkeket, és minden egyes látogató után jutalékot kapsz, aki tőled érkezett az áruházba, és vásárol is valamit. Az affiliate marketing jól működik, főleg az életmód, szépség és divat témakörökben, a shareasale.com-on pedig meg is találhatod a következő „üzleti partneredet!“

2. Kreatív szövegírás

Legyen szó fordításról, hangfelvételek begépeléséről vagy egyéb szövegek írásáról, ennek a melónak a legnagyobb előnye, hogy szuperrugalmas. Ha jól végzed a dolgod, idővel kiépíthetsz egy állandó ügyfélkort, ami szép summát hozhat a konyhára: a mikromunkákra szakosodott portálokon 5 és 30 euró között mozog egyoldalnyi szöveg munkadíja. Elég szép számban vannak a szabadúszóknak létrehozott weboldalak, de az egyik legnagyobb ilyen a fiverr.com, ahol a kreatív szövegírás mellett ezer más dolgot is találhatsz.  

3. Add el a fotóidat! 

Ha nem vagy a szavak embere, de annál jobban bánsz a kamerával, az a jó hírünk, hogy a média- és reklámügynökségek, online tartalomkészítők folyamatosan keresik az érdekes képi kontenteket, gyakorlatilag bármiről. Nem számít tehát, hogy városokat, csendélet vagy illusztrációkat szeretnél lencsevégre kapni, a minőségi fotókra óriási a kereslet, így könnyen szerezhetsz ezzel némi extra jövedelmed. Érdemes regisztrálnod olyan fotótárakra, mint az Adobe Stock vagy a Getty Images, ahol egy-egy képért néhány eurótól kezdve több ezer eurót is fizethetnek. Fontos, hogy jó minőségű és lehetőleg nem túlretusált fotókat tölts fel, és azért azt is érdemes szem előtt tartani, hogy még mindig a városokról készült panorámaképek és a természetfotók a legnépszerűbbek.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Paolo Ramella (@paolomartinez.portfolio) által megosztott bejegyzés

4. Próbavásárlás

A próbavásárlás célja, hogy az éttermek, üzletek, szállodák és egyéb vállalkozások a visszajelzéseddel növeljék a szolgáltatásuk minőségét. Ha próbavásárlásra adod a fejed, az lesz a feladatod, hogy egy teljesen hétköznapi ügyfél vagy vásárló bőrébe bújj, és megírd a tapasztalataid. A tesztelés magában foglalhatja például, hogy betelefonálj egy ügyfélszolgálathoz, e-mailt írj a supportnak, vagy - ha elég bátor vagy és még akár a lakásodat is elhagynád! - egy üzletben vásárolj, személyesen. Próbáld ki például az egyik legnagyobb próbavásárlói adatbázist, a HelionResearch.com-ot! Kevés feltétel van, aminek meg kell felelni, de ami fontos, hogy nagykorú legyél, emellett előny lehet az angol nyelvtudás. 

5. Tesztelő 

Mielőtt egy alkalmazás vagy weboldal elérhetővé válna a nyilvánosság számára, át kell esnie a felhasználói tesztelési fázison (alfa-verzió.) Ehhez nem kell egy nagy „szájbergyereknek“ lenned, de a jó angol nyelvtudás növeli az esélyed arra, hogy bekerülj a tesztelők közé. Több mint másfél millió felhasználóval a legismertebb platform az userlytics.com, ahol a rendszer összehozza a tesztelőket kereső vállalatokat, és a munkát kereső tesztelőket, akik észrevételeikkel segítik az adott szolgáltatás tökéletesítését.  

6. Legyél mikroinfluenszer!

Ha szeretsz minőségi tartalmakat gyártani specifikus fókusszal, (pl. reformkonyha, testmozgás, utazás) akkor nincs szükséged több százezres követőtáborra ahhoz, hogy bevételed is származzon belőle. Mivel influenszerekkel lassan Dunát lehetne rekeszteni, sokkal jobban számít a tartalom minősége, és az, hogy kiemelkedj a többiek közül. Ha jól csinálod, hamar felcsigázhatod a vállalatok érdeklődését, ami pedig fizetett együttműködésekhez vezet. 

7. Népszerűsítsd a DIY termékeid! 

Egy kisvállalkozást nem könnyű felfuttatni, de azért az internet világában be lehet vetni néhány praktikát. Szerencsére a kézzel készített ruhákra és ékszerekre egyre nagyobb a kereslet, így ha a hobbidból - legyen az horgolás, gyertyaöntés vagy ékszerkészítés - esetleg profitálnál is, érdemes szerencsét próbálnod például az etsy.com-on, ahol könnyebben rábukkanhatsz az első vásárlóidra, népszerűsítheted a terméked és kiküszöbölheted, hogy a munkáid nevetséges áron leljenek új gazdára. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

etsy (@etsy) által megosztott bejegyzés