2023.1.29., vasárnap

Keresés a Refresher.hu-n

Vissza
Megosztás
Keresés
Több
Zene
Szécsi Krisztián
Maier Péter
2023.1.20 15:05
Olvasási idő  3:14

Playback Péntek: Måneskin, Fall Out Boy és Pogány Induló a heti megjelenések között

New Music Friday Refresher-módra: a Playback Péntekben ezúttal is a hét legizgalmasabb könnyűzenei megjelenéseit gyűjtöttük össze. Ezen a héten Szécsi Krisztián válogatott öt friss dalt, a legizgalmasabb albumokat pedig Maier Péter szemlézte.

Szécsi Krisztián Maier Péter
2023.1.20 15:05 Olvasási idő  3:14
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Playback Péntek: Måneskin, Fall Out Boy és Pogány Induló a heti megjelenések között
Forrás: Maneskin FB;

Albumok

Måneskin: RUSH!

A múlt heti Playback Péntekben arról írtunk, hogy az Euróvízióból szokatlanul nagyot profitáló Måneskin új, Tom Morellóval közös dalt dobott ki, egy héttel később pedig itt is a banda friss lemeze. A RUSH! című albumnál semmi sem jelezheti jobban, hogy a zenekar már jóval nagyobb márka (nagyszabású PR-lehetőségekkel), mint a korai olasz nyelvű anyagoknál, ráadásul egy olyan brand, amit a – legszigorúbb értelemben vett – A-listára szeretnének pozícionálni. Lehet, hogy részben ezért maradnak már el az olasz nyelvű dalok (két kivétellel), és ezért van tele a lemez slágergyanús, táncolós rockzenékkel, megjegyezhető blues riffekkel, na meg persze ezért kerültek rá olyan, klasszikusokat idéző, lassú, keringős rockballadák, mint amilyen a TIMEZONE. Már-már zavarba ejtő, hogy egy, a jobb napokat is látott táncdalfesztiválon betörő zenekar ilyen nemzetközi sikert tudhat magáénak, pedig biztosak lehetünk benne, hogy a következő évek egyik legnépszerűbb bandájáról beszélünk.

 

 

Mac DeMarco: Five Easy Hot Dogs

Túlzás nélkül, Mac DeMarco az egyik legnagyobb hatású előadója a ’10-es éveknek: ő a az elmúlt évek bedroom pop-hullámának egyik előhírnöke, a hangzásvilága pedig egy egész generáció zenéjében visszaköszön. Való igaz, a legélénkebb időszakát az előző évtizedben élte, és most sem egy „rendes” albummal jelentkezett. A Five Easy Hot Dogs ugyanis egy instrumentális meló, amin DeMarco nem is énekel. Nem először ad ki ilyet egyébként, 2015-ben a Some Other Ones is hasonló projekt volt. Az új lemez egy roadtripen készült, mikor a zenész Los Angeles-ből Utah-ba utazott, és a dalok hangulata vissza is adja ezt. Amikor már megunod a nagy énekléseket, rappeléseket (mert bőven meg lehet), és egy kis nyugalomra vágysz, most már tudod, hova nyúlj.

 

 

The C.I.A.: Surgery Channel

A zenekar neve talán keveseknek mond valamit, ellenben, ha azt mondjuk, hogy Ty Segall, akkor máris sokkal közelebb vagyunk. Segall a feleségével, Denée-vel, illetve a Cairo Gangből ismert Emmett Kelly-vel állt össze, hogy létrehozzák a C.I.A.-t 2018-ban. A banda második nagylemezeként most megérkezett a Surgery Channel, amelyen ott van a punk energiája, a pszichedelikus zene térhasználata, és a modern experimentális hangzásvilág zaja. Azoknak ajánlott, akik jól viselik, ha az egyik fülükben széttorzított gitárok, a másikban meg moduláris szintik recsegnek egyszerre.

 

 

Számok

Fall Out Boy: Love From The Other Side

Hosszas utalgatások, meg fura Instagram-posztok után, végre magunk is megbizonyosodhatunk róla, hogy a 2000-es évek egyik legnépszerűbb pop-punk bandája, a Fall Out Boy 5 évvel utolsó lemezük után valóban készen áll a nagy visszatérésre.

A Love From The Other Side minden elképzelést és elvárást felülmúlva azonnal rajongókedvenc lett, s bár karrierjükben a srácok többször próbálkoztak az experimentális vonallal, ez a szám szinte egy ígéret, hogy a március 24-én megjelenő So Much (for) Stardust album bővelkedni fog az ütős, szinte már metálba áthajló hangzásban.

A dal garantáltan visszahozza azokat az időket, mikor anno még isibe menetel előtt vígan ráztad alsógatyás popsidat a VIVA reggeli klipszemléjére, majd kockás sálba búvó emós osztálytársaiddal izgatottan cseréltétek a Bravo magazinos matricákat, miközben üvöltve szólt a hátsó padsorból a This Ain't a Scene, It's an Arms Race.

 

 

A$AP Rocky: Same Problems?

Szerelmeslevél a hip-hop közösség elhunyt művészeihez.

Az A$AP Mob hip-hop kollektíva egykori tagjának, A$AP Yams halálának 7. évfordulójára írt dalban Rocky bűntudatáról vall:

„Miért kell őket elveszítenünk? Sokat gondolok erre a kérdésre, viszont soha nem szakítottam arra időt, hogy tényleg megértsem, én is a probléma része vagyok...“ – mesélte a zenész az amerikai Billboard magazinnak hangsúlyozva, hogy felelősnek érzi magát azért a pusztításért, amit az erőszak megjelenítésével okoz a rap közösségén belül.

A Same Problems? nem a megszokott up-beat A$AP Rocky-ritmikával dolgozik, ám ha egy introspektív balladára vágysz, mindenképpen segít a lelassulásban. 

 

 

Antilope Kid: HÖKÖS CSAJ

Linczényi Márkó, alias Antilope Kid legújabb számában az egyetemi évek ketchupos rizzsel és kannás borral átitatott atmoszféráját idézi meg.

A jó kis Josh és Jutta-féle beatre épített dal minden aspektusában úgy tűnik, igazi slágerként fog pörögni az ELTE BTK filozófia szakos partyjain, ahol a susogós már haute couture-nek számít: Kiszel Tünde, Smack leves, alter HÖK-ös csaj – ugyan mi kéne még?

 

 

Kali Uchis: I Wish you Roses

„Ez a dal arról szól, hogy megtanultam szeretettel elengedni az embereket. Legyen szó egy barátról, szeretőről, vagy valaki másról, a lényeg az, hogy tudjuk őket elengedni anélkül, hogy örökre megharagudnánk rájuk“ – foglalta össze a dal tematikáját Kali Uchis Grammy-díjas amerikai énekesnő.

A Billie Holiday-en és Ella Fitzgeraldon nevelkedett R&B dalszerző I Wish you Roses dalával nem csupán érzelmi sebeinkre kínál gyógyírt, főleg így Valentin-nap közeledtével, de egyben kis ízelítőt is nyújt harmadik korongjából, mely már több mint egy éve kiadásra vár.

 

 

Pogány Induló: Pogi Hip-Hop

A barátainak Tetű, a szakmában viszont Pogány Indulóként ismert szegedi srác a tavalyi berobbanását követően előállt a következő rapslágerrel.

Bár művészetén egyértelműen érződnek az újhullámos behatások, a Pogi Hip-Hop mégis tökéletesen mutatja, hogy még mindig van mit kiaknázni az igazi klasszikus, oldschool rap területén, a sikere pedig azt, hogy igény is van rá bőven. Habár a klip már a múlt héten kijött, véletlenül átcsúszott az eheti Playback Péntekünkbe, ahhoz meg túl izgalmas, hogy ne írjunk róla.

 

 

Hibajelentés: Ha úgy látod, hogy valamely cikkünk tartalma sérthet másokat vagy szerzői jogokba ütközik, írd meg nekünk észrevételedet!
Thumbnail:  Maneskin FB
Megosztás
Megosztás Cikk megosztása
Legolvasottabb cikkek
Most
24 óra
7 nap
30 nap
Még több cikk ebben a témában zene
Még több cikk
Ez is érdekelhet
Vissza a nyitóoldalra