tegnap 2024.10.25 12:45
Olvasási idő 1:35
Szöllősi Anna

„Én az vagyok, akinek fogalma sincs róla, kicsoda” – Megjelent Majré debütalbuma

ZENE ALBUM MAGYAR ZENE MAJRÉ

A "Majré" tizenkét dala stílusok és a szövegekben megjelenő témák tekintetében is igen sokszínű, az anyag pedig egyszerre lezárása egy korai, illetve nyitása egy új korszaknak.

Maier Péter, a Refresher szerkesztő-újságírója öt éve indította be zenei karrierjét, és nagy mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy pénteken Majré címmel kiadta első nagylemezét. Az eklektikus album számos élményt és változást foglal magában, amit a dalok sokfélesége is jól mutat.

„A kezdeti szólózással szemben mára kvázi zenekaros projekt lett a Majré, ami szerintem érződik is a lemezen: Szabó Áron dobossal az új dalok nagy részét közösen szereztünk, az intrót Lits Benedek írta, a pengetős szekció, Béres Gábor és Kocsák Krisztián is sokat hozzátett az egészhez, valamint Somody Áron producer-hangmérnök is, akivel az újonnan megjelenő dalokat együtt készítettük, és szuper volt a közös munka” – meséli.

Maier Péter (Majré)
Maier Péter (Majré) Forrás Marosi Marci
 

A szövegvilágban sem jelenik meg egy körülhatárolt narratíva: ugyan jócskán előfordulnak szakítós, szerelmes dalok, de más témák is megjelennek. A Nők Majré családjának nőtagjairól szól, az ő történeteiket meséli el benne három versszakban. A Keresési előzmények egyfajta fricska azok felé, akik nem veszik figyelembe mások érzéseit, amikor cselekszenek.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Halsey és Laura Marling a hét megjelenései között Playback Péntek: Halsey és Laura Marling a hét megjelenései között tegnap 12:21 -kor

„A Másfél is kiemelten fontos nekem: olyan, mint egy coming of age film zárójelenetének zenéje. Fontos darabja az én felnövéstörténetemnek is” – fogalmazott az előadó. A legerőteljesebben az identitás keresése és megtalálása rajzolódik ki a dalokban.

Az egész zenei pályafutásom folyamatosan elhasalt azon, hogy nem tudtam, ki vagyok és mit akarok, hogy milyen az én saját hangom. Aztán arra jöttem rá, hogy én az vagyok, akinek fogalma sincs arról, kicsoda valójában: az az identitásom, hogy nincs körülhatárolt identitásom – legalábbis zeneileg

– mondta Majré. Az album sokszínűsége jól illeszkedik ehhez: sok kísérletezés, számos zenei hatás mutatkozik meg rajta a 80-as évek szintipopjától a 90-es, 2000-es évek pop-rockjáig és az indie-ig, a dalokat Majré karaktere kapcsolja össze.

„Tudom, hogy nem vagyok sem teljesen kezdő, sem tinédzser, sőt, a húszas éveimnek sem az elején járok már, ez mégis egy minden ízében első album. Úgy tűnik, én ilyen későn érő típus vagyok, most jutottam el oda, hogy össze tudok fogni egy egész anyagot tizenkét dallal. Az életemben és az alkotásban is a rendezett káosz híve vagyok: legyen egy laza alapstruktúra, de azon belül fontos, hogy szabadon mozoghassak. Isten áldja Jürgen Kloppot! Egyébként már van a fejemben egy elég konkrét koncepció és narratíva a második albumhoz. Az biztos, hogy a zenekarra még inkább szeretnék majd támaszkodni, a kreatív kontrollt is némileg ki akarom engedni a kezemből az ő javukra” – mondta.

A Majré című album számait itt tudjátok meghallgatni:



Az új és már ismert dalokat november 21-én élőben is hallhatja a közönség a nyolcadik kerületi Turbinában.