tegnap 2024.10.25 13:15
Olvasási idő 3:17
Krajnyák Petra

Mogyoróvajas hagymával, vízpitével és megannyi bizarr étellel ajándékozta meg Amerikát a nagy gazdasági világválság

Mogyoróvajas hagymával, vízpitével és megannyi bizarr étellel ajándékozta meg Amerikát a nagy gazdasági világválság
Forrás GETTY IMAGES
GASZTRO AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉTKEZÉS FŐZÉS GAZDASÁG

A nagy gazdasági világválság idején a fogyasztói társadalom szokásaival együtt az étkezések is drasztikusan átalakultak. Cikkünkben bemutatjuk, milyen kulináris megoldásokhoz vezettek a megszorítások.

Napjainkat nem éppen a gazdasági stabilitás jellemzi, azonban a jelenlegi rekordokat döntögető infláció semmi ahhoz a tragédiához képest, mely 1929. október 24-én történt. A fekete csütörtökként emlegetett napon fejest ugrottak az amerikai részvényárak, ez pedig elsőként a világgazdaság epicentrumát jelentő amerikai gazdaságot, majd valamennyi országot magával rántott a lejtőn.  

Akárcsak az árak, a munkanélküliségi ráta is az egekbe szökött, így milliók váltak egyik napról a másikra nincstelenné, jobb esetben nélkülözővé. A 30-as években az ébredező fogyasztói társadalom szokásai, így az étkezések is drasztikusan átalakultak, mi pedig utánajártunk a nagy gazdasági válság indikálta kulináris vívmányoknak.

Pitypang saláta

A friss zöldségeket és gyümölcsöket aranyáron mérték a gazdasági világválság idején, így egyszerű és olcsó megoldást kellett találnia a 30-as évek emberének a megfelelő rostbevitelhez. A kertben burjánzó, enyhén spenótos ízű gazból finom köret lett, mely vasat, A-, B-, C-, D-vitamint, cinket és káliumot is tartalmazott.

Kiemelt tartalom
Roskadozó asztalokon haldoklik az étkezés kultúrája, miközben az evés sokkal több lehetne a puszta létfenntartásnál Roskadozó asztalokon haldoklik az étkezés kultúrája, miközben az evés sokkal több lehetne a puszta létfenntartásnál 2024.10.5 8:30

Clara Cannucciari, a Great Depression Cooking with Clara Youtube-csatorna egykori alkotója fiatal lányként élte át hatalmas gazdasági visszaesés éveit. Kezdőszakácsként az étteremből hazafele menet aratta le a pitypang leveleket, majd évtizedekkel később a recessziós főzés szakértőjeként mutatta be, hogy lehet fogyaszthatóvá tenni a haszontalannak hitt növényt.


Mulligan-ragu

A nagy gazdasági válság egyik legegyszerűbb alapeledele a raguleves volt, hiszen tulajdonképpen bármilyen hozzávalóból elkészíthető, ráadásul a lassú főzési folyamatnak köszönhetően olyan “melléktermékek“ is hasznosíthatóak, mint a csontok vagy az olcsó, de rágósabb húsok. A 30-as években született meg a Mulligan ragu, ami leginkább a hajléktalanok eledele volt. 

A Mulligan egy tipikus ír vezetéknév. Állítólag így hívták azt az Amerikába bevándorló ír férfit, aki először készítette el az ételt, emiatt ír pörköltnek is szokták nevezni az általában húsból és zöldségekből álló fogást. Miközben a csoportokba verbuválódott hajléktalanok egyik városból a másikba vándoroltak munkát keresve, közösen gyűjtögették össze a hozzávalókat, így a Mulligan ragu mindig abból készült, amihez éppen hozzáférésük volt. Az Appalache-hegység térségében burgoo néven terjedt el, melynek sajátossága, hogy gyakran oposszumból vagy mókushúsból készült.

 

Recessziótorta

Az ínséges időkben született desszertek többsége tojásmentes, vajmentes és tejmentes volt. Emögött aligha az állatok iránti szeretet, sokkal inkább az üres pénztárca állt. A recessziótorta egészen az első világháború idejére vezethető vissza, de igazán elterjedtté a 30-as évek gazdasági recessziója alatt vált. 

Rengeteg család nem tudta megengedni magának a friss élelmiszert, így ehhez a csokoládétortához kakaóport, cukrot, lisztet, tojás helyett pedig ecetet vagy sütőport használtak. Amennyiben meg tudták engedni maguknak, némi fahéjjal ízesítették. A luxuscikknek számító vajat pedig általában szalonna zsírral vagy olcsó növényi olajjal helyettesítették.

Vízpite

Talán ez az étel illusztrálja a legjobban, hogy kényszerhelyzetben mennyire képes szárnyalni az ember fantáziája. Ahogy arra a neve is utal, a tölteléket víz, cukor, liszt és egy kevés vaj alkotja. Sütés közben az olvadó cukor, az emulgeálódó vaj és a kioldó keményítő érdekes módon egy vizenyősebb pudingban áll össze.

@allrecipes You heard us. #simplerecipe#tipsandtricks#waterpie#oldfashionedrecipe#budgetrecipe♬ DIGGIN YOU - Redboi

Hoover-ragu

A szükség törvényt bont elve a konyhában is érvényes, főleg gazdasági válság idején. A makaróni tésztából, virsliből, paradicsomból, konzervkukoricából vagy borsóból álló egytálétel Herbert Hoover amerikai elnökről kapta nevét, akinek gazdaságpolitikai döntéseit előszeretettel bírálta a munkásosztály.

Hogy mennyire nem örvendett népszerűségnek az elnök, jól mutatja, hogy a hajléktalanok körében cipőfoltozásra használt kartonpapírt Hoover Leather, vagyis Hoover-bőr névvel illették.

Meglepetéstorta

A korszak egyik leghíresebb találmánya a paradicsomleves torta, melynek puhaságát az író helyett az általában keményítőt és pektint is tartalmazó konzerv paradicsomleves biztosította. Az Andy Warholt is megihlető Campbell's több receptet is publikált a recessziótól terhes évtizedekben, de a sütemény népszerűsége még a gazdasági stabilitás idején is töretlen maradt. Állítólag Sylvia Plath ugyanazon a napon sütött paradicsomleves tortát, amikor megírta Death & Co. című versét 1962-ben.

Mogyoróvajas-majonézes szendvics

A korlátozott eszköztár nemcsak frappáns megoldásokhoz, hanem megkérdőjelezhető fogásokhoz is vezetett (bár nekem, a lekváros-csemege uborkás szendvics feltalálójának, aligha van jogom ítélkezni). A gazdasági válság talán egyik legnagyobb kulináris különlegessége a mogyoróvajas-majonézes szendvics. Bizonyára laktató, de megkockáztatom, se a koleszterinszintünk, se az epénk, se más szervünk nem lenne túl hálás érte. Mondjuk a magyaros zsíros és tepertős kenyér mellett továbbra is elbújhat.

Mogyoróvajjal töltött hagyma

Tulajdonképpen valamennyi zabkásafőzéssel karrierjét megalapozó fitnesz-influenszer hálát adhat a nagy gazdasági világválságnak, mivel kedvenc smoothie-tál toppingjuk a megszorítás éveiben vált közismertté. A 20-as évek végén jöttek létre a nagy mogyoróvajmárkák, mint a mai is működő Skippy, amelyek képesek voltak nagyobb mennyiségben előállítani Amerika jövőbeli nemzeti eledelét, s ezáltal csökkenteni az egykor a luxuscikknek számító termék árát. A fehérjedús és laktató krém társadalmi rétegtől függetlenül a főfogások sztárja lett, így születhetett meg a Közgazdasági Hivatal által is jóváhagyott és reklámozott mogyoróvajjal töltött hagyma.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire vagy képben az USA elnökeivel? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire vagy képben az USA elnökeivel? 2024.8.10 9:27

Az olcsó és egyszerű fogásnak egyébként The Hemingway néven emlegetett szendvics változata is született, miután az író megemlítette azt egyik regényében. Aki az étkezés utáni lehelete miatt aggódna, annak a kor másik vívmányát, a csemegeuborkás- mogyoróvajas szendvicset ajánljuk.

@bdylanhollis Does peanut butter really work on everything? #baking#vintage#cooking#peanutbutter♬ original sound - B. Dylan Hollis
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!