ma 2024.10.18 15:20
Olvasási idő 2:09
Szécsi Krisztián

Hámori Luca szerint elkeserítő, hogy nem az olimpiai teljesítménye, hanem Iman Helif miatt emlékeznek rá

SPORT 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA BOX HÁMORI LUCA IMANE KHELIF ÖKÖLVÍVÁS

„Volt, aki szemében én voltam a hős, volt, aki szemében én voltam a rossz arc, miközben én csak bokszolni akartam“ – mondta a magyar ökölvívó egy konferencián, ahol az Iman Helif elleni meccse körüli médiafigyelemről is beszélt.

Hámori Luca is vendége volt a budapesti Testnevelési Egyetemen rendezett Sport és Innováció Konferenciának, amin a párizsi olimpián női ökölvívásban ötödik helyezést elérő sportoló a nagy sajtóvisszhangot kiváltó meccséről is beszélt.

A Telex szemléje szerint Hámori a konferencián elmesélte, már a sorsolás alatt látták, hogy amennyiben nyer két meccset, megvan rá az esély, hogy az algériai Iman Heliffel kell megküzdenie. Helif nevét akkor ismerte meg a világ, amikor a párizsi olimpián ellenfele, az olasz Angela Carini mindössze 46 másodperc után feladta a küzdelmet.

Hámori Luca és Imane Helif mérkőzése 2024. augusztus 3-án. Forrás Sina Schuldt/picture alliance via Getty Images

Mivel Hámori sikeresen megverte ír és ausztrál ellenfeleit is, a negyeddöntőben Heliffel kellett ringbe szállnia. A magyar ökölvívó úgy emlékezett vissza, hogy egy napja volt felkészülni a meccsre, a hangulat pedig igen felfokozott volt a kialakult médiafigyelem miatt: „Volt, aki szemében én voltam a hős, volt, aki szemében én voltam a rossz arc, miközben én csak bokszolni akartam. Sokan szerették volna, hogy lássanak elbukni, és nyilván azt is, hogy nyerjek. Megfordult a fejemben, hogy nem állok ki, de aztán jó gyorsan emlékeztettem magam arra, miért mentem Párizsba. És a sport egyébként sem a feladásról szól. Ha valakik szerint rendben van az, hogy elindulhatott az ellenfelem, akkor odaállok elé. Foglalkozott velem pszichológus, de erre a helyzetre nem könnyű felkészülni. És akkor még nem is tudtam, mi fogad a csarnokban.“

Kiemelt tartalom
Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval 2024.8.25 11:05

A magyar ökölvívó elkeserítőnek tartja, hogy emiatt a mérkőzés miatt emlékeznek rá, és nem azért, hogy első nőként képviselhette hazáját sportágában az olimpián: „Ha az utcán megállítanánk tíz embert, kilenc biztosan azt mondaná, hogy én voltam az, aki bokszolt az algériai lány ellen, és nem azt, hogy ötödik lettem, hogy életem legjobb eredményét értem el egy olimpián. Ezt a legnehezebb elfogadni. De még így is a pozitív dolgok élnek bennem, ha még egyszer összejönne egy meccs ellene, biztosan másképp állok oda, mert már jobban ki tudnám zárni a külvilágot. És jobban azt tudnám érezni, hogy ez is csak egy olyan mérkőzés, mint a többi. Bár az ellenfél nem átlagos, de emiatt nekem csak még keményebben kell dolgozni.“

Hámori hozzátette: nem értette Carini miért adta fel ilyen hamar, mert nem érezte, hogy Helif annyira keményeket ütne. Ő maga például szokott férfiakkal együtt felkészülni versenyekre, és az olimpia előtt is többször küzdött meg velük, de ez a női mezőnyben alapvetően is gyakori. Úgy tervezi, hogy kint lesz 2028-ban a Los Angeles-i olimpián, miután a párizsi verseny alatt igazán átjárta a verseny atmoszférája. 

A konferencián felszólalt Béki Piroska is, aki a párizsi olimpián bíróként volt jelen. Véleménye szerint nem csak Helif és a tajvani Lin Jü-ting lehettek interszexuálisok, csupán ők kerültek a sajtó fókuszába. „A tesztoszteronszint egy jó szűrési módszer, csak míg az atlétikában sokkal szigorúbb a rajthoz állás lehetősége, a bokszban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedékenyebb volt. Ha a bokszban is csak öt lenne a tesztoszteron elfogadott értéke, és nem tíz, akkor egyenlőbbek lennének a feltételek, a sport lényege ugyanis mégiscsak az esélyegyenlőség“ – mondta.

A kromoszómavizsgálatot még a 2000-es olimpia után szüntette meg a NOB, mivel korábban több olyan női sportolót is kizártak, akik később szültek, pedig rendelkeznek Y-kromoszómával.

A Hámori–Helif-mérkőzés iránti extra figyelem részben a magyar sportoló kompromittáló Instagram-sztorijainak is köszönhető, miután a bokszoló transz- és homofób bejegyzéseket osztott tovább a közösségi oldalán. Az ökölvívó utólag bocsánatot kért Heliftől, akárcsak Carini, aki azt mondta, ha újra találkoznának, megölelné az algériai sportolót.