ma 2024.10.10 11:42
Olvasási idő 1:10
Krajnyák Petra

Bejelentették a 2025-ös Met-gála tematikáját

DIVAT DIVATTÖRTÉNET EGYESÜLT ÁLLAMOK MET GALA NEW YORK VOGUE

1971 óta minden évben egy adott tematika határozza meg a Met-gálák dresscode-ját, ezúttal a fekete dandyizmus jegyében gyűlnek majd össze a meghívott hírességek.

A Vogue szerdán bejelentette a 2025-ös Met-gála tematikáját, ami ezúttal is a Metropolitan Művészeti Múzeum Divat Intézetének tavaszi kiállítását fogja ünnepelni.

A legfőbb tudnivalókat összegyűjtő csütörtöki cikk szerint a jövő évi kiállítás és a gála középpontjában a fekete dandyizmus politikai és esztétikai konstrukciói állnak majd.

A témát Monica L. Miller amerikai egyetemi oktató, a New York-i Barnard College angol és afrikanisztika professzorának 2009-ben megjelent Slaves to Fashion: Black Dandyism and the Styling of Black Diasporic Identity (magyarul: A divat rabszolgái: A fekete dandyizmus és a fekete diaszpórikus identitás stílusjegyei) című könyve ihlette.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Vogue (@voguemagazine) által megosztott bejegyzés

Mint ismert, a Met-gálák dresscode-ját 1971 óta minden évben egy adott tematika határozza meg, amit aztán a meghívott sztárok vagy betartanak, vagy nem. 1995-ben az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour lett az esemény főszervezője, aki minden év május első hétfőjén bonyolítja le az impozáns jótékonysági estet.

Kiemelt tartalom
New York, London, Milánó, Párizs: a legjobban öltözött sztárok a divathetek első soraiból New York, London, Milánó, Párizs: a legjobban öltözött sztárok a divathetek első soraiból 2 nappal ezelőtt

A Divat Intézet 2025-ös tavaszi, Superfine: Tailoring Black Style című kiállítása a fekete dandykultúra történetét meséli el ruhadarabokon, rajzokon, grafikákon, festményeken, fényképeken és filmrészleteken keresztül. A kiállítás címe és darabjai inspirációként szolgálhatnak majd az Anna Wintour által meginvitált hírességeknek és stylistjaiknak.

A Met, vagyis Metropolitan Museum of Art. Forrás Wikipedia

A fekete dandykultúra a 18. századi, felvilágosodás kori Európában bontakozott ki, majd az évszázadok alatt nagy hatást gyakorolt az atlanti fekete diaszpóra identitására. Történelmi kontextusban a dandy (piperkőc) kifejezés általában olyan férfit jelöl, aki rendkívül elkötelezett az öltözködés iránt, a divatra egyfajta tudományterületként tekint.

A dandyizmus azon fekete férfiak öltözködésére utal, akik az atlanti rabszolga-kereskedelem révén, a fogyasztói kultúra hajnalán tehetős családok szolgálóiként némileg divatosabban tudtak öltözködni.

A 2025. május 5-re meghirdetett estély házigazdái – az amerikai Vogue főszerkesztője mellett – Pharrell Williams, Lewis Hamilton, Colman Domingo, A$AP Rocky és LeBron James lesznek.

Az idei, The Garden of Time címet viselő Met-gála hatalmas médiavisszhangot váltott ki, illetve egyúttal kirobbantotta a Blockout mozgalmat is, amiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

Kiemelt tartalom
Blockout 2024: A Met-gála véget vetett a celebkultusznak, miért tiltják le most milliók az influenszereket? Blockout 2024: A Met-gála véget vetett a celebkultusznak, miért tiltják le most milliók az influenszereket? 2024.5.17 17:34