2024.5.7 14:02
Olvasási idő 2:15
Krajnyák Petra

Az Idő Kertjének legszebb teremtményei, avagy ezek voltak a 2024-es Met-gála legjobb kreációi

Az Idő Kertjének legszebb teremtményei, avagy ezek voltak a 2024-es Met-gála legjobb kreációi
Forrás Marleen Moise/Getty Images
DIVAT DIVAT EGYESÜLT ÁLLAMOK MET GALA NEW YORK

A New York-i Metropolitan Múzeum Divat Intézete ismét otthon adott az évente megrendezett Met-gálának. A idei kiállítással összhangban lévő Idő Kertje tematikát J.G. Ballard azonos című novellája inspirálta. Nézzük, kik teljesítették legjobban a kihívást.

Tyla Balmainben

Leesett az állam, és egészen a Föld középpontjáig zuhant, amint megláttam az énekesnő homokóra-estélyijét. A zseniális Olivier Rousteing furfangosan ragadta meg az Idő Kertje tematikát az Idő Homokjaként, mely szimbólumot Tyla testesíti meg.

Forrás Theo Wargo/GA/The Hollywood Reporter via Getty Images

Greta Lee Loewe-ben

A virágos kert tematika és egy nem tradicionális esküvői ruha találkozása. Brávó!

Forrás GETTY IMAGES

Zendaya Maison Margielában

Nos, ilyen egy couture-kert! Kevés tervező reflektálhat jogosan saját munkásságára ikonikus, időtlen művészetként, de a zseniális John Galliano egyértelműen megteheti. Zendaya szőlőfürtös, madártollas kreációját a géniusz 1989-es Dior-költeménye inspirálta.

Forrás John Shearer/WireImage

Lana Del Rey Alexander McQueenben

Lana Del Rey megjelenése a művészet és a divat lenyűgöző keveréke, amit az Alexander McQueen jelenlegi tervezője, Seán McGirr tervezett. Természetesen McQueen 2006-os őszi kollekciójából inspirálódott, azonban a témához illően, a selyem, dupla georgette (krepp szálaknak köszönhetően szemcsés tapintású anyag) és tüll kavalkádját bronzszínű galagonyaágakkal egészítették ki. Így egyszerre reflektál az eredeti agancsos fejdíszre, valamint Alberto Giacometti svájci művész szobraira.

Forrás GETTY IMAGES

Elle Fanning Balmain és Cartier kreációban

A Demóna-filmekben az igazi Sleeping Beautyt, vagyis Csipkerózsikát alakító színésznő egy kristályszobort idéző kreációval reflektált a Divat Intézet új kiállítására. Nem túl szájbarágós, nem túl Disney-hercegnős – szerencsére –, hanem egy gyönyörűen törékeny kreáció, ami még az Idő kertje tematikát inspiráló regényre is utal.

Forrás GETTY IMAGES

Kim Kardashian Maison Margielában

Egy újabb fantasztikus John Galliano ruha, melyhez a tervező szintén a Diornál eltöltött éveiből, egészen pontosan az 1997-es őszi couture kollekcióból inspirálódott.

Forrás GETTY IMAGES

Charli XCX Marniban

Az Idő kertje tematika az archív, vintage darabok mellett az időtlen darabokért kiállt. A fehér póló utóbbiak egyike, igazi halhatatlan alapdarab. Az előadó ruhája pedig történetesen 50-es, 60-as évekből származó fehér pólókból készült. Az újrahasznosított vintage darab a szakadásokkal pedig a punk nagymamáját, Vivienne Westwoodot idézi.

Forrás GETTY IMAGES


Chloë Sevigny Simone Rochában

Az idei Met-gálán burjánzó Idő Kertjében a múlt századok viseletei is helyet kaptak. A 90-es évek ikonja pedig a viktoriánus korba repít vissza minket Simone Rocha kreációjával és frizurájával.

Forrás GETTY IMAGES


Mindy Kaling Gaurav Guptában

Forrás GETTY IMAGES

A indiai színésznő a szintén indiai Gaurav Gupta alkotását viselte. A tervező védjegye a szoborszerű szabászat, ez az Idő Olvadó Virága – melyet a ruha hátán láthatunk – névre keresztelt estélyin is érezhető. 

Forrás GETTY IMAGES

Amelia Gray Undercoverben

A tematika egyértelműen az Undercover 2024-es tavaszi kollekciójáért kiáltott, a modell pedig az igénynek eleget téve a márka ikonikus terráriumruháját viselte.

Forrás Marleen Moise/Getty Images

Mona Patel

Forrás GETTY IMAGES Mike Coppola/MG24/Getty Images for The Met Museum/Vogue

Mona Patel indiai divatvállalkozó „mechanikus pillangóival” abszolút ellopta a show-t – mondjuk Kylie Jennertől nem volt nehéz. Az Iris Van Herpen által készített, földig érő, nude, pillangó alakú fűzővel és pillangószárnyakat idéző uszállyal díszített, szoborszerű ruha tökéletesen illeszkedett „Az idő Kertje” témájához.

Forrás Kevin Mazur/MG24/Getty Images for The Met Museum/Vogue


Wisdom Kaye Robert Wunban

A TikTok egyik legjobban öltözött férfija nemcsak a divat, hanem a manifesztáció mestere lehet, mivel divattartalom-gyártó pályafutása során gyakran hangoztatta, mekkora álma részt venni a gálán. Nos, az álma idén valóra vált, ráadásul egy kissé drámai Robert Wunban. Hozzáteszem: Wisdom szintén Wun kreációjában debütált idén modellként.

Forrás GETTY IMAGES


Sabrina Harrison Chris Habanában

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

CHRISHABANA (@chrishabana) által megosztott bejegyzés

A vállalkozó Dali Elfolyó idő című alkotása ihlette, 3D nyomtatott krómozott arany óramellvéddel, és még több 3D-nyomtatott órával díszített Chris Habana estélyit viselt. Időrefrenciából sosem lehet elég, így egy óra számlapját ábrázoló, arany fejdísszel tette fel a pontot az i-re.

Forrás GETTY IMAGES

Taylor Russell Loewe-ben

A Jonathan Anderson által megálmodott fűző fából készült, utalva a mulandóság gondolatára, amely mind J.G. Ballard történetében, mind a Met Divat Intézetének Sleeping Beauties című kiállításán megjelenik, míg kifogástalanul drapírozott szoknyája egy görög szobrot idéz.

Forrás GETTY IMAGES
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!