ma 2024.10.5 8:30
Olvasási idő 4:55
Hegedűs Eszter

Roskadozó asztalokon haldoklik az étkezés kultúrája, miközben az evés sokkal több lehetne a puszta létfenntartásnál

Roskadozó asztalokon haldoklik az étkezés kultúrája, miközben az evés sokkal több lehetne a puszta létfenntartásnál
Forrás Tom Kelley / Contributor
TÁRSADALOM ÉTKEZÉS ÉTKEZÉSI ZAVAR GULYÁSKOMMUNIZMUS IDENTITÁS NEMZETI IDENTITÁS

A gulyás nem csak egy fogás, ahogy a Big Mac sem csak egy burger a Mekiben. De mégis miért?

Alapvető szükségletünk, örömforrásunk, menekülőutunk, kultúránk és még sokkal több – az étel, egészen pontosan az evés messze túlmutat egy fiziológiai igény kielégítésén. Az ételek minősége, mennyisége, tálalási formája, vagy éppen hiánya ennél jócskán többet jelent, és a legtöbb esetben – akár az adott személy, vagy csoport tudta nélkül – annak státuszszimbólumává, identitásává válik, és állandó kölcsönhatásban van a kultúrával, korszellemmel és gazdasági helyzettel.

A státuszszimbólum kifejezés hallatán jellemző drága autókra, puccos lakásra, több száz méterről kiszúrható 'GUCCI' feliratos pólókra gondolni. Ezekkel hol szándékosan, hol tudattalanul, de a verbális kommunikáció teljes híján is mindenki számára tűpontosan érthető üzenetet sugall a tulajdonosa – gazdag, sikeres, eljutott az önmaximalizálás nem elhanyagolható lépcsőfokára, tessék-lássék. Ritkán jut eszébe az embernek az étellel való hencegés, ami egyébként is inkább primitívnek hat, elvégre (nyugati kontextusban) ez 2024-ben a legtöbbünknek adott – ám posztmodern éra és jólét ide, vagy oda, az evés szignifikanciája nem igazán kopott ki.

meki mcdonald's
Az erősen iparosodott társadalmakban sok esetben több, mint az étrend felét teszik ki a feldolgozott ételek. Forrás Yu Chun Christopher Wong/S3studio/Getty Images

Jól kivehető módon jelenik meg az adott ország gazdasági és szociokulturális helyzete abban, hogy a társadalmának milyen viszonya van az ételekhez, és magához a rítushoz, vagyis az evéshez. Saját látóterembe az evési szokások árulkodó mivolta akkor ötlött először, amikor gyerekkoromban anyukám anekdotázását hallgattam fiatalkori hollandiai utazgatásáról, ahol, elmondása szerint, a több szinten is kiéhezett magyar fiatalokat pontosan kiporciózott adagokkal várták holland vendéglátóik – mindenkinek egy szelet hús, mellé decens mennyiségű köret. Ugyan (talán) jól lakhatsz, szuszogósra biztosan nem eszed magad. Mindez a kilencvenes évek elején, magyar szemmel inkább hatott bizarrnak, már-már illetlennek, mintsem észszerűnek, pedig a valóság az, hogy tényleg nem feltétlen van szükség három előételre, a rántott javak összes elképzelhető formájára, majd még kétféle desszertre, ahogy azt nagyanyánk intézi minden vasárnap.

Kiemelt tartalom
Jót tesz nekünk, ha identitáskérdést csinálunk a magyar fociból? Jót tesz nekünk, ha identitáskérdést csinálunk a magyar fociból? 2024.6.25 19:29

A második, akár kultúrsokknak is nevezhető tapasztalásom arról, hogy más népeknek mit jelent az evés, Grúziában vagy Georgiában ért. Az országba tett néhány látogatásom során megfigyeltem, (anélkül, hogy túlzottan figyelnem kellett volna) hogy a helyiek szokásai merőben eltérnek az általam megszokottól. Ők ugyanis simán megrendelnek egy kisebb falura elegendő ételmennyiséget a vendéglátóegységekben, elfogyasztják a tizedét, egy hanyagul elegáns mozdulattal cigicsikket dobnak a tányérukra, majd tovább is állnak. És bár magyarként, különösen vidéki magyarként sosem kellett a szomszédba mennem, ha egy istenes vendégvárásnak akartam részese lenni, a Kaukázuson tényleg úgy várják az asztalhoz a messziről jött embert, mintha annak az élete hátralévő részére kéne elegendő fogást kínálni.

etel gulyas magyarorszag
Nagyipari gulyásfőzés. A magyar kultúrában a gulyás messze túlmutat egy egyszerű fogáson. Forrás Keystone-France/Gamma-Keystone via Getty Images

Ezek az esetek mind egy önmaguknál sokkal nagyobb jelenségre hívják fel a figyelmet. Vegyük csak Magyarország példáját: a nemzeti fogásaink, azon túl, hogy a nemzeti identitásunk fontos elemét képzik – olyannyira, hogy még emiatt is hajlandóak vagyunk a pokolba küldeni egy románt, vagy csehet, aki urambocsá sajátjának vallja a kürtőskalácsot – az aktuális viszonyainkat is szépen fémjelzik. Beszédesen gulyáskommunizmusnak nevezzük a Kádár-korszak már valamivel engedékenyebb időszakát, vagy banánköztársaságnak Latin-Amerika korruptabb államait, szimplán azért, mert az ételre tett utalás bárki számára jól detektálható közös nevező. Nem is olyan régen maga a miniszterelnök húzott meg éles határvonalat a jó hazafiakból álló, és az úgynevezett latteavokádó csoportok között: míg egyik oldalon az elkorcsosult körúti okoskodók, akik gyomra még a laktózt is képtelen megemészteni, addig a másikon a dinsztelt hagymás, zsírban tocsogó nemzeti identitás és szuverenitásvédelem, amit egy kupica pálinkával fojt le a jó hazafi.

@expelillarmus Hogyan lehetnék én is latte avokádós?🥹 #orbánviktor#orbánviktoredit#latteavokado#edit#CapCut♬ original sound - 𝓛𝓲𝓵𝓵𝓪(Logan’s version)

Míg a nemzeti fogások az ország gazdasági helyzetétől és fejlettségi szintjétől függetlenül is fontos identitásképző szereppel bírnak, az ezekhez való viszony és a rítus megélése mégiscsak árulkodik arról, hogy milyen helyzetben van éppen az adott társadalom.

Akár ellentmondásosnak is tűnhet az a szociológiai jelenség, mely megmutatja, hogy a kifejezetten szegény és perifériára szorult közösségekben jobban jellemző a bőséges és szívélyes vendéglátás. Ennek egyik oka, hogy ezekben a közösségekben jóval nagyobb szereppel bírnak az informális kapcsolatok, amelyek, ha nem is elsődleges, de fontos platformja a konyhaasztal.

Nem elhanyagolható tényező emellett a modernizáció, vagyis az, hogy az adott társadalom ennek milyen szintjén mozog, mennyire kapitalista, és mennyire vetette meg benne a lábát az individualizmus.

Minél modernebb, annál jellemzőbb rá, hogy felülírja és eltávolodik a roskadásig terített asztaloktól, az ezzel járó „felesleges” fáradozástól és pazarlástól. A nagyobb jólétnek örvendő, individualistább, jellemzően nyugati társadalmak emellett óhatatlanul sodródnak el az étkezéshez és az ételekhez való mélyebb kapcsolódástól, és sok esetben szükséges üzemanyag kissé méltatlan titulusára redukálják a fogásaikat.

Míg időnek és energiának gyakran van híján a modern társadalmak átlagembere, az opciók száma már-már kifogyhatatlan – ezekben az országokban ugyanis a világ minden konyhájának fogásai egy karnyújtásnyira vannak egy átlag keddi nap ebédszünetében. Bemész, megeszed, miközben a délelőtti megbeszélésektől elnyúzott arccal átfutsz vagy öt különböző közösségi oldalt, és már ott sem vagy – az étkezés pedig mintha meg sem történt volna. Az étel ily módon történő inhalálása, a feldolgozott élelmiszerek, a minden értelemben vett gyors evés ma már Western dietként, vagyis nyugati étrendként is ismert, és szokás Standard American Dietként (SAD) is emlegetni.

pete davidson etel amerika
A modern emberre jellemző, hogy odafigyelés nélkül, minél gyorsabban inhalálja a napi étkezéseit. Forrás Ava Williams/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images

Ez voltaképpen magába foglal mindent, amit rosszmájúan és sztereotípiákra támaszkodva elmondhatnánk az amerikai diétáról: cukros, gyors, tele van telített zsírsavakkal, vöröshússal, alkohollal és zöldséget nemigen látott. Ez a nyugatias fogyasztás persze nem Amerika-specifikus – Európában épp annyira megvan minden eszközünk ahhoz, hogy hasonlóan önpusztító módon étkezzünk, és ezt nem kevesen meg is tesszük. Habár vannak próbálkozások az étkezés rebrandingelésére – gondoljunk csak a trad wife trendre, és Nara Smith scratch-ből Fantát főző ámokfutására – azért az mégis világos, hogy modern emberként látható tendencia az ételhez fűződő mélyebb és spirituálisabb viszony nehezen visszafordítható felbomlása.

@naraazizasmith If you’ve been around for a while you’re going to recognize his t-shirt #easyrecipe#homecooking#homemade#fypツ#fanta#softdrink♬ O mio babbino caro (Gianni Schicchi:Puccini:Adami) - AllMusicGallery

Pedig az étel minőségén túl a fogyasztás rituáléja is meghatározó szereppel bír. Kutatások igazolják, hogy a lassú, elmélyült evés sokkal több előnnyel jár, mint azt gondolnánk. Mondhatnám, hogy sokat elárul a társadalmunkról, hogy ma már bármi elé odatehetjük a 'mindful' szót, hogy az jelentőségteljesnek tűnjön, ám amivel a tudatosabb életforma merőben inflálódik, talán túl cinikus lennék. Mindenesetre a mindful eating koncepciója létezik, ami valószínűleg tényleg nem így lenne, ha a modernizációs folyamatok nem tennék alapvetéssé az erősen feldolgozott ételek napi fogyasztását: nem kezdjük el a teste alapján aposztrofálni a másik értékét, vagy nem hitetik el velünk, hogy a fiziológiai igényeinket ki kell elégíteni ugyan, ám túl nagy jelentőségük nemigen van, na uzsgyi vissza az irodába.

@itsjisukim SORRY ITS OUT OF FOCUS but i hope this helped 🥹 #mindfuleating#mindfuleatingpractice#mindfuleatingtips#mindfuleatingmatters#mindfuleatinghack#mindfuleatingskills#healthyrelationshipwithfood#mindfulnesstips♬ Storytelling - Adriel

Na, de félretéve a cinizmust, azért a tudatos étkezés nem hülyeség: célja, hogy újra az ember szokásává tegye az odafigyeléssel történő, zavartalan és lassú evést. Azon túl, hogy mindez vitathatatlanul annak javára válik, már csak azért is, mert (a vadkapitalizmus sugalmazásainak ellenére) nem robotok, hanem emberek vagyunk, ugyancsak jót tesz a testnek, amit így nem kínozunk túlevéssel. Jó eséllyel tesz jót azoknak is, akiknek voltak már étkezési zavarai, ugyanis a tudatosan történő, az ételt egy spirituálisabb szinten is értékelő evés segít a visszaesés elkerülésében.

Kiemelt tartalom
Az étkezési zavar egy rendkívül magányos betegség: így ismerheted fel, ha valaki bajban van körülötted Az étkezési zavar egy rendkívül magányos betegség: így ismerheted fel, ha valaki bajban van körülötted 2023.11.14 17:38

Az agynak időre van szüksége ahhoz, hogy regisztrálja a teltségérzetet, ami pedig elég valószínűtlen, ha az ember közben TikTok-videókat görget, így nemcsak az étel értékelése marad el teljesen, de akár binge eating disorder, vagyis mértéktelen evészavar is könnyebben kialakulhat. Tudatosan enni tehát valami olyat kísérel meg visszahozni és kultiválni, ami néhányszáz évvel ezelőtt a nyugati világban is alapvetés volt: azt, hogy az evés nemcsak az éhség csillapítására szolgál, hanem olyan rítus, aminek jelentősége van a napunkban, és igenis illik ennek mentén kezelni. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!