tegnap 2024.9.23 16:04
Olvasási idő 1:00
Szöllősi Anna

Magyar film tarolta le a mozis nézettségi listákat

FILMEK + SOROZATOK FEKETE PONT MOZI MOZINET SZIMLER BÁLINT

A "Fekete pont" című filmet eddig a premier előtti vetítésekkel együtt 11.662 néző választotta, így Szimler Bálint filmje a hétvége legnézettebb filmje lett a hazai mozikban.

A Fekete pontra a premier első négy napján 9.008 néző váltott jegyet, a premier előtti vetítésekkel együtt pedig már összesen 11.662 néző választotta Szimler Bálint filmjét szeptember 19-e és 22-e között, és ezzel a hazai nézettségi lista első helyét szerezte meg a nyitóhétvégén – derül ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményből. 

Szimler Bálint első fikciós nagyjátékfilmje példátlan szakmai összefogás eredményeként született meg. A közös munka kedvéért hazatért a rendező korábbi állandó alkotótársa, a már főleg Hollywoodban dolgozó operatőr, Rév Marcell (Eufória, Az idol, A feleségem története). Az, hogy Rév az A-kategóriás amerikai produkciók közé beékelve elvállalta az operatőri feladatokat, nagyban segítette, még a film végül független produkcióban, 10 filmgyártó cég és összesen 19 producer közreműködésével megvalósulhasson. 

A filmet elsősorban nem a művészi önmegvalósítás motiválta, sokkal inkább egyfajta társadalmi felelősségvállalás. Amikor aztán ilyen sokan beálltak mögé, az egy nagyon fontos megerősítés volt, hogy ez nem csak az én személyes ügyem

– összegzi a rendező.


A Fekete pontban a Berlinből hazaköltözött tízéves Palkó (Paul Mátis) csodálkozva szemléli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Egyedül Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti őt meg igazán, aki szintén elszenvedője a házmester-kultúrában megragadt intézményi rendszernek. A filmről mi is részletesen írtunk, a kritikánkat ide kattintva olvashatod el! 

 
A filmet a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon az első- és másodfilmes alkotók munkáit versenyeztető szekcióban vetítették először, ahol több díjat nyert: a zsűri az alkotást különdíjjal (Special Mention) jutalmazta, Mészöly Anna elnyerte a legjobb színészi alakításnak járó díjat, valamint Szimler Bálint a független kritikusoktól a legjobb rendezésnek járó Boccalino d'Oro díjat vehette át.