2024.8.23 11:09
Olvasási idő 1:37
Szöllősi Anna

Bántalmazásra utaló kézjellel kért segítséget egy nő Kaposváron

TÁRSADALOM BÁNTALMAZÁS KAPOSVÁR RENDŐRSÉG

Egy bolti eladó vette észre az áldozat segélykérését, majd azonnal hívta a rendőröket. Az eset kapcsán a Patent Egyesület közleményt adott ki, amiben a helyzetet szerencsés kivételnek minősítették.

Néma segélykéréssel, bántalmazásra utaló kézjellel kért segítséget egy nő egy kaposvári ruhabolt eladójától. Az áldozat az agresszív férfi jelenlétében ennyit mert tenni, de ez épp elég volt ahhoz, hogy a boltban dolgozó nő megértse a helyzetet, és feltűnés nélkül hívja a rendőrséget. A történteket a kaposvári üzlet biztonsági kamerája is rögzítette, a rendőrség pedig közzétette a felvételt.

„A néma segélykérés csupán egy aprócska mozdulat, ami egyszerre láthatatlan, de jól látható, néma, de mégis égbekiáltó, és képes arra, hogy két, akár vadidegen embert egy pillanatra összekössön, életet mentsen, vagy egy elkeseredett sorsot fordítson meg” – írják az eset kapcsán a rendőrség oldalán.

A 23 éves férfit elfogták, majd kapcsolati erőszak megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, őrizetbe vették, valamint a megelőző távoltartásról is intézkedtek.


A néma segélykérést bemutató kézjelt a rendőrség az alábbi grafikán szemléltette:

Kézjellel kért segítséget egy bántalmazott nő.
Forrás police.hu

A Patent Egyesület állásfoglalása

A nők elleni erőszakkal foglalkozó egyesület egy friss közleményben rávilágított, hogy ez a helyzet jól alakult, ahol a ruhabolt eladója felismerte a helyzetet, a hatóságok pedig tették a dolgukat, ugyanakkor az esetet szerencsés kivételnek minősítették. 

Jó, hogy ez az eset ismét láthatóságot adott a nők elleni erőszaknak, de ma Magyarországon naivitás azt gondolni, hogy a nők biztonsága egy kézjel ismeretén múlik. A kérdés ennél sokkal árnyaltabb, a több százezer áldozat valósága pedig nem ad okot a rendőrségnek a büszkélkedésre.

– írják, hangsúlyozva: az, hogy a párkapcsolati erőszak áldozatai kapnak-e segítséget, általában nem egy kézjelen múlik.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Patent Egyesület (@patentegyesulet) által megosztott bejegyzés

„A kézjellel való kampányolás ráirányíthatja a figyelmet a családon belüli erőszak súlyos problémájára – emlékeztető: a statisztikák szerint Magyarországon ma több mint 220.000 nő él bántalmazó kapcsolatban –, felrázhatja a közönyös társadalmat, ugyanakkor tévesen azt a benyomást keltheti, hogy a nőknek csak kérni kell, és meg is kapják a segítséget. Tapasztalatunk szerint valójában a legtöbb bántalmazott nő igenis kér segítséget, de nem kap. A hatóságok nem veszik komolyan őket, a rendőrök addig nem mennek ki, amíg vér nem folyik, a megelőző távoltartásért könyörögni kell, a bíróságok pedig bagatellizálják a bántalmazást. A kaposvári rendőrök ezúttal szakszerűen jártak el, de ez az ügy téves biztonságérzetet kelthet a társadalomban és az áldozatokban“ – áll a közleményben, ami kiemeli a társadalmi edukációnak és a családon belüli erőszak tematizálásának fontosságát is. 

Ha bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata vagy, hívd ingyenesen a NANE Segélyvonalat a +36 80 505 101-as telefonszámon, ha pedig jogi természetű kérdésed van, keresd bizalommal a PATENT Egyesület szintén ingyenes jogsegély-szolgálatát a +36 21 20 22 083-as számon.