2024.8.21 14:30
Olvasási idő 0:42
Szécsi Krisztián

Izraeli fődíja után az Európai Filmdíjért versenyez a Kék Pelikan

FILMEK + SOROZATOK ANIMÁCIÓS FILM DOKUMENTUMFILM KÉK PELIKAN MAGYAR FILM

Az első animációs technikával készült, egész estés magyar dokumentumfilm, Csáki László "Kék Pelikan" című alkotása esélyessé vált az Európai Filmdíjra.

Az Európai Filmakadémia Csáki László Kék Pelikan című, animációs dokumentumfilmjét is beválogatta az elmúlt időszak legjobb alkotásai közé, amelyek a dokumentumfilm kategóriában jelölhetők az Európai Filmdíjra, írja pénteki közleményében a Nemzeti Filmintézet.

A filmakadémia az európai filmművészet meghatározó alkotásait ismeri el. A díjak átadóját a páratlan években Berlinben, a páros években egy másik európai városban rendezik meg. Az idén 37. alkalommal megrendezett díjátadót a svájci Lucernben tartják december 7-én.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Kék Pelikan (@kekpelikan) által megosztott bejegyzés

Az első animációs technikával készült, egész estés magyar dokumentumfilm, a hazai mozikban április elején bemutatott Kék Pelikan a ’90-es évek vonatjegyhamisítási botrányát dolgozza fel. A rendszerváltás utáni időszakot olyan magyar kultzenekarok idézik meg, mint a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz vagy a Hiperkarma.

A Kék Pelikan augusztus első felében Izrael legnagyobb animációs filmfesztiválján, a tel-avivi Animix Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon nyert fődíjat, de az olasz Cartoons on the Bay filmfesztiválon is elismerték. A filmet itthon eddig mintegy 21 ezren látták, köztük mi is, itt írtunk róla bővebben:

Kiemelt tartalom
A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant A festékanyag, ami egy generációnyi fiatalnak hozta el az utazás szabadságát – Megnéztük a Kék Pelikant 2024.4.16 19:32

2023-ban az Európai Filmdíj gáláján Tarr Bélát tiszteletbeli díjjal tüntették ki.